Aktywne Wpisy

congobongo +28
Zgłaszajcie filmiki konfitury na YT za dokuczanie i nękanie (podpada pod 107kw).
Polecam też uciąć mu finansowanie czyli przez formularz kontaktowy patronite skontaktować się z nimi. Pierwsze maile już poszły.
Mam nadzieje, że spadnie z rowerka
#konfitura
Polecam też uciąć mu finansowanie czyli przez formularz kontaktowy patronite skontaktować się z nimi. Pierwsze maile już poszły.
Mam nadzieje, że spadnie z rowerka
#konfitura

SzubiDubiDu +140

Palindromy pojawiają się nie tylko w języku – występują też w muzyce (np. „crab canon” Bacha), a nawet w genach (w DNA palindromiczne sekwencje nukleotydów pełnią ważne funkcje biologiczne)!
Choć słowo „palindrom” wymyślił w 1638 r. angielski poeta Henry Peacham, sama koncepcja znana była dużo wcześniej. W średniowieczu tworzenie palindromów było wręcz formą zabawy intelektualnej.
W angielskim klasyki to „Madam, I’m Adam”, „Never odd or even” czy słynne (choć fałszywie przypisywane Napoleonowi) „Able was I ere I saw Elba”.
Kilka polskich palindromów:
* A do siły pył i soda.
* A to kurdupel! Ile pudru kota?
* Że też łże jeż? Łże też!
* Kobyła ma mały bok.
* Ada baluje – Jula bada.
Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki
#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #polska #jezykpolski #jezykiobce #jezykangielski #historia
źródło: Palindrom to wyrażenie, które czytane zarówno od lewej, jak i od prawej brzmi tak samo
Pobierzźródło: temp_file4450315003106220307
Pobierz@Ukiss: gdyby Peacham miał trochę ikry to na nazwę palindromu wymyślił by słowo, które same by było palindromem
Ada, panna pocałowana, woła: co pan napada.
Ej, Ela ma sporysz! Syrop sama leje.
Popija rum As, samuraj i pop.
Ten rak ma tam karnet.
Mama, jojo ja mam.