Aktywne Wpisy

Gdzieś kupujecie koszule do pracy?
Mam w najbliższym czasie parę spotkań i szukam czegoś do jeansów.
#koszule #modameska #ubierajsiezwykopem
Mam w najbliższym czasie parę spotkań i szukam czegoś do jeansów.
#koszule #modameska #ubierajsiezwykopem
źródło: 27371
Pobierz
WielkiNos +80

#alimenty #demografia #rodzicielstwo #dzieci #zwiazki #prawo
Temat na czasie, więc zapytam. Może pytanie głupie, ale nigdy wcześniej nie interesowałem się tym tematem.
Jak to jest z tym płaceniem alimentów w przypadku dogadania się między rodzicami?
Załóżmy, że para rozstaje się pokojowo (albo kobieta i mężczyzna nie byli w ogóle w żadnym związku, ale wpadli). Żyją w zgodzie i są w stanie się dogadać co do podziału opieki nad dzieckiem i współdzielenia kosztów związanym z jego wychowaniem. Rozumiem, że w takiej sytuacji nie ma potrzeby płacenia alimentów? Tj. alimenty płaci się tylko wtedy, jeśli jedna strona o nie wystąpi?
Co w przypadku rozpadu sformalizowanego związku (rozwodu)? Czy również można załatwić to polubownie bez sądowego ustalania świadczeń alimentacyjnych?
Myślę, że jeśli i matka, i ojciec mają niezłą sytuację finansową, a przy tym nie chcą sobie nawzajem robić problemów, to w wielu sytuacjach byliby się w stanie dogadać. Tylko czy nie ma tu jakiejś wymuszonej „ingerencji systemu”? Oczywiście zakładamy, że nie cierpią na tym interesy dziecka, bo jedna i druga strona dba o zaspokajanie jego potrzeb dobrowolnie.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
@mirko_anonim: Dopóki jedna strona nie wnioskuje o alimenty, nie musi ich być. Jesli para się oficjalnie rozwodzi, wtedy sąd zabezpiecza opiekę i może przywalić ojcu alimenty wyższe niż się dogada z żoną. Dlatego nie należy się żenić i wszelkie koszty uzngadniać na bieżąco, by druga strona nie pozwała o pieniądze na dzieci.
@mirko_anonim: Moi rodzice tak zrobili przy rozwodzie. Sami podzielili majątek u notariusza, nie
@mirko_anonim: można ustalić alimenty pozasądowo, jak się zgadzacie co do ich wysokości. I BARDZO polecam takie coś, oraz ich płacenie przelewem. Plus jakiś ramowy sposób ich waloryzacji.
Utrzymanie dziecka to będzie circa about od kilkunastu do ponad dwudziestu lat. Wszystko się może zdarzyć, i po prostu lepiej mieć
@lavinka: Inteligentko ty nasza złota, alimenty na dziecka mogą być zasądzone niezależnie od tego, czy rodzice dzieci były kiedykolwiek małżeństwem.
@Kitku_Karola: Opieka naprzemienna to chyba najgorsze, co można zrobić