Wpis z mikrobloga

#gielda powiem tak, siedzę w temacie AI i radzę wam nadpłacać kredyty, bo za rok, dwa zmiecie was z rynku pracy ; )
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sforce pewnie, AI roboty z tesli przyjdą mi pomalować ściany albo naprawić pralkę xD. Zmiecie co najwyżej powtarzalne i proste rzeczy typu call center chociaż i tak ja wolę z konsultantem gadać bo się szybciej dogadam niż z botami. AI usprawni pracę ludzi ale nie zmiecie ich. Kraje na to nie mogą pozwolić bo kto będzie płacić podatki jak będzie wysokie bezrobocie ?
  • Odpowiedz
@sforce: też siedzę i jako ciekawostkę dodam że NVIDIA Cumulus dopiero ostatnio dostał możliwość sprawdzenia counterów na interfejsie ( ͡° ͜ʖ ͡°). Ale teraz tylko czkeać aż wykładniczo ulepsza to cacko
  • Odpowiedz
@sforce: robię produkty ai i żaden jeszcze nie poszedł go-live, bo biznes oczekuje 99-100% accuracy ( ͡° ͜ʖ ͡°) ai dało nam masę roboty za szalone pieniądze, ale jak ta bańka jebnie to może być faktycznie słabo ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
AI rowu nie wykopie ani płytek nie położy. Ogólnie fajne narzędzie jako pomoc, ale czasami pieprzy takie głupoty, że nie da się na tym polegać w obecnym czasie.
  • Odpowiedz
@sforce:
Myślę, że zanim AI nas zacznie zastępować to najpierw czeka nas etap, w który będzie nas wspomagać w pracy, bo nie wszystko idzie zautomatyzować. Więc praca będzie, ale trochę inna niż kiedyś. Kto się dostosuje ten na pewno na rynku pracy przetrwa, ale tak w sumie to od zarania dziejów tak jest. Nic się w tej materii nie zmieniło.
  • Odpowiedz
@sforce: tak, wszystkich wymiecie z rynku pracy i kto będzie kupować produkty tych wszystkich firm na giełdzie? Właściciele firm będą od siebie nawzajem kupowali? xD
  • Odpowiedz
@sforce: kto kupi produkty generowane przez AI skoro nikt nie będzie miał pracy?
czy skoro mało osób kupi produkt od AI z braku kasy czy to oznacza że ceny produktów spadną i mniej trzeba będzie na te zakupy pracować a więc mniej osób będzie miało potrzebę pracować?
  • Odpowiedz