Wpis z mikrobloga

Prawda jest taka, ze jesli ktos w ostatnim roku wlozyl milion zlotych w SP500 to zarobil 100 tysiecy zlotych nie wstajac z fotela.

SP500 + 10% rok do roku. Tak samo jak srednio w ostatnich 50 latach.

Prawda jest tez, ze jesli ktos w ostatnim roku kupil we Wroclawiu mieszkanie za milion zlotych to mieszkanie stracilo -2% na wartosci czyli stracil 20k, ktore odrobil w czynszu, minus czas, minus podatki, minus remont, powiedzmy ze wyszedl na zero pi razy drzwi.

#nieruchomosci

No mozecie wyc do ksiezyca, ze wyszliscie na zero szukajc lokatorow, wykonujac naprawy i odbierajac telefony od najemny zamiast zarobic 100k za siedzenie w fotelu, ale tak to wyglada XD

#nieruchomosci #wroclaw #warszawa #gielda
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Czoso:

Statystycznie ja i mój pies mamy 3 nogi.

W 2000 roku na przykład w SP500 były trzy lata spadków pod rząd, a indeks powrócił do wcześniejszych szczytów dopiero po kilkunastu latach.
  • Odpowiedz
  • 14
@DiMaria:

Dlatego SP500 kupuje sie minimum na 5 lat, a nie na 5 miesiecy.

Ale ze niby z nieruchami jest inaczej? Jak kupiles w 2008 gorce to po kryzysie wyszedles na zero dopiero okolo 2015 roku.
  • Odpowiedz
  • 2
@conamirko:

to może pochwal się ile zainwestowałeś w tym czasie i ile zarobiłeś xD

Podalem dwa proste fakty i juz wyja do ksiezyca tak jak mowilem xD
  • Odpowiedz
@Czoso:

Jak ty sobie w goole wyobrazasz te interakcje zadajac to pytanie. Myslales, ze co sie stanie? XD

ze chociaż pokażesz screenshota z tymi 10% z SP500 z konta
  • Odpowiedz
  • 4
@msr99:

no pewno bede wrzucal screeny z mojego prywatnego konta na publiczny portal, bo jakis random z neta sobie tam zyczy XD

i co moze jeszcze zrobic fikolka i podac ci frytki? Ogarnij sie typie xd
  • Odpowiedz
@Czoso: a kto kupił działkę lub mieszkanie w latach 90 i na początku 2000 lat to zarobił w chuuuuuuuuuj. Dziękuję za uwagę, opłaty za analizę wsteczną można przesyłać blikiem.
  • Odpowiedz
  • 3
a kto kupił działkę lub mieszkanie w latach 90 i na początku 2000 lat to zarobił w chuuuuuuuuuj

@StdPtr:

No jak ktos kupil SP500 w latach 90 to zarobil jeszcze wiecej xD
  • Odpowiedz