Hejo Mirki i Mirabelki! Przychodzę do was z dość nietypowa prośbą. Z niebieskim szukamy miejsca do życia w Polsce. Tak, wiem wiem w Polsce nie ma takiego miejsca :D ale jednak szukamy. W jakich miejscowościach żyje wam się dobrze? Nakreślę sytuację, 2+2+2 ( ja i niebieski, jeden bombek plus drugi w drodze i dwa koty). Szukamy miejsca, gdzie nie będzie to kompletne zadupie, gdzie będą żłobki i przedszkola, weterynarz i jakaś służba zdrowia. Nie ukrywam, że nie chcemy już chowu klatkowego, marzy nam się mieszkanie w domku. Prace tam znajdziemy ale nie wiemy gdzie. Aktualnie jesteśmy nad Warszawą. Ceny domow- kosmos. Myślimy może o #opole , #bydgoszcz , #torun okolice #warszawa też wchodzą w grę. Wiem że moje poprzednie posty tego się ciągle tyczą, ciągle badam grunt i nie poddaje się w szukaniu. ;p W #lodz już mieszkaliśmy i tam są nasze korzenie. #podlasie dziękujemy ;p też mieszkaliśmy przez chwilę. #kiciochpyta , #pytanie #niewiemjaktootagowac
Chcemy gdzieś się osiedlic ale no kurde na razie nie mamy dobrego cela.
@Szuruburupomarancze: Mieszkałem 10 lat w Lublinie, teraz od roku Toruń, oba miasta mogę szczerze polecić pod względem weterynarii, zamieszkania, żłobków czy służby zdrowia. Co do rynku pracy się nie wypowiem bo pracuje zdalnie. Ceny nieruchomości podobne są w obu.
@Szuruburupomarancze wyjedźcie za granicę z resztą jesteście strasznie nieodpowiedzialni o ile nie pracujecie zdalnie.
Co to znaczy że jakaś pracę znajdziecie? Robicie dzieci i macie podejście "jakoś to będzie"? Obyście byli jakimis kryptomilionerami albo mieli bogatych rodziców
@Zoriuszka: Lublin nam się bardzo podobał ale z racji sąsiadów za granicą trochę się go obawiamy. W Toruniu też byliśmy przejazdem i był całkiem całkiem :) dzięki za opinie :)
W tym roku wziąłem kredyt na mieszkanie w bloku i jedyne co mogę powiedzieć to że za drogo. A jeśli chodzi o ludzi to jak wszędzie zawsze znajdzie się jakiś gbur.
@Satan_Was_a_Babyboomer: spokojnie, nie przejmuj się tym ;) akurat jesteśmy bardziej odpowiedzialni niż Ci się wydaje :) za granicą mieszka już spora część mojej rodziny i to będzie ostateczność. Na razie dalej próbujemy Polske.
@Satan_Was_a_Babyboomer: mamy na to inne spojrzenie. Ludzie w ogóle nie przejmują się swoim życiem. Nie mają pracy a robią dzieci. Nie mają żadnych perspektyw. Zapominamy że życie ma się tylko jedno. A jak miałoby się wszystko mieć dokładnie poukładane to by tego życia zabrało ;) ale dzięki za troskę :)
@Szuruburupomarancze dlatego takim jak wy powinno się odbierać dzieci bo zwyczajnie nie zasługujecie na dzieci. Dziecko wymaga pieniędzy i stabilności a wy macie takie myślenie.
Żałosne, mam nadzieję że odpowiednio podziękują wam na starość.
@Szuruburupomarancze Ja mieszkam w Olsztynie (Warmińsko -Mazurskie)byłem zagranicą kilka lat wróciłem do rodzinnego miasta i tutaj mi jest najlepiej chociaż słabo jest z pracą to nie mam zamiaru nigdzie się ruszać no i mam własne mieszkanie. A tak poza tym jest tu zielono dużo jezior wkoło wszędzie blisko no i względny spokój.
@Satan_Was_a_Babyboomer: a skąd wiesz jaką mamy sytuację że oceniasz ? Czy ja napisałam że szukam pracy, dej, mam horego bombelka, dejta mi mieszkanie ? Pytam się tylko gdzie się fajnie mieszka. Kuźwa. Znajdź różnice i zacznij pomagać tam gdzie trzeba :)
jakie polskie słodycze/przysmaki mogę kupić ludziom, którzy nigdy nic polskiego nie jedli? myślałam nad kabanosami, polskimi ogórasami i kisielem, ale co jeszcze mogłabym kupić to nie wiem
Przychodzę do was z dość nietypowa prośbą. Z niebieskim szukamy miejsca do życia w Polsce. Tak, wiem wiem w Polsce nie ma takiego miejsca :D ale jednak szukamy. W jakich miejscowościach żyje wam się dobrze? Nakreślę sytuację, 2+2+2 ( ja i niebieski, jeden bombek plus drugi w drodze i dwa koty). Szukamy miejsca, gdzie nie będzie to kompletne zadupie, gdzie będą żłobki i przedszkola, weterynarz i jakaś służba zdrowia. Nie ukrywam, że nie chcemy już chowu klatkowego, marzy nam się mieszkanie w domku. Prace tam znajdziemy ale nie wiemy gdzie. Aktualnie jesteśmy nad Warszawą. Ceny domow- kosmos. Myślimy może o #opole , #bydgoszcz , #torun okolice #warszawa też wchodzą w grę.
Wiem że moje poprzednie posty tego się ciągle tyczą, ciągle badam grunt i nie poddaje się w szukaniu. ;p
W #lodz już mieszkaliśmy i tam są nasze korzenie. #podlasie dziękujemy ;p też mieszkaliśmy przez chwilę. #kiciochpyta , #pytanie #niewiemjaktootagowac
Chcemy gdzieś się osiedlic ale no kurde na razie nie mamy dobrego cela.
Dzięki za odpowiedzi !!
Ps. Kotek dla atencji
źródło: IMG_20250719_103041
PobierzCo to znaczy że jakaś pracę znajdziecie? Robicie dzieci i macie podejście "jakoś to będzie"? Obyście byli jakimis kryptomilionerami albo mieli bogatych rodziców
@Szuruburupomarancze: te warunki spełnia każde miasto powyżej 50k mieszkańców, czyli pewnie jakieś ~100 miast w PL
Żałosne, mam nadzieję że odpowiednio podziękują wam na starość.
:D naprawdę. To że tobie odpowiadam to już dużo. Może lepiej się nie denerwować. Wszystkiego dobrego dla Ciebie !