Wpis z mikrobloga

Hejo Mirki i Mirabelki!
Przychodzę do was z dość nietypowa prośbą. Z niebieskim szukamy miejsca do życia w Polsce. Tak, wiem wiem w Polsce nie ma takiego miejsca :D ale jednak szukamy. W jakich miejscowościach żyje wam się dobrze? Nakreślę sytuację, 2+2+2 ( ja i niebieski, jeden bombek plus drugi w drodze i dwa koty). Szukamy miejsca, gdzie nie będzie to kompletne zadupie, gdzie będą żłobki i przedszkola, weterynarz i jakaś służba zdrowia. Nie ukrywam, że nie chcemy już chowu klatkowego, marzy nam się mieszkanie w domku. Prace tam znajdziemy ale nie wiemy gdzie. Aktualnie jesteśmy nad Warszawą. Ceny domow- kosmos. Myślimy może o #opole , #bydgoszcz , #torun okolice #warszawa też wchodzą w grę.
Wiem że moje poprzednie posty tego się ciągle tyczą, ciągle badam grunt i nie poddaje się w szukaniu. ;p
W #lodz już mieszkaliśmy i tam są nasze korzenie. #podlasie dziękujemy ;p też mieszkaliśmy przez chwilę. #kiciochpyta , #pytanie #niewiemjaktootagowac

Chcemy gdzieś się osiedlic ale no kurde na razie nie mamy dobrego cela.

Dzięki za odpowiedzi !!
Ps. Kotek dla atencji
Szuruburupomarancze - Hejo Mirki i Mirabelki!
Przychodzę do was z dość nietypowa proś...

źródło: IMG_20250719_103041

Pobierz
  • 86
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szuruburupomarancze

Nie ukrywam, że nie chcemy już chowu klatkowego, marzy nam się mieszkanie w domku. Prace tam znajdziemy ale nie wiemy gdzie

Jak wspomniałem albo macie kupę kasy odłożone albo macie bogatych rodziców. W innym przypadku krzywdzicie własne dzieci.
  • Odpowiedz
@Szuruburupomarancze: ja mieszkalem 3 lata w opolu i było git, teraz mieszkam w wiosce pod opolem i chyba polowa ludzi to niemcy albo ślązaki. Zajechałem do Opola to same ukry teraz. ()
Zależy czego oczekujesz. Bliskość dużego miasta czy lasu?
  • Odpowiedz
@Szuruburupomarancze: Co do wyboru Toruń vs Bydgoszcz mogę jeszcze pomóc: Bydgoszcz ma bardziej rozwinięty rynek pracy, więcej fabryk itd. Ale Toruń jest o wiele wiele lepszy do samego życia i ładniejszy po prostu. Nie bez powodu mówi się Brzydgoszcz xD
  • Odpowiedz
@SpektrumSadyzmu: no właśnie. Trochę ich dużo się narobiło delikatnie mówiąc. Ogólnie nasze serca są bliżej natury, ale z racji dzieci chcemy im dać dostęp do dobrych szkół. Ogólnie też myślę nad lekkim przebranzowieniem się i hodowla jakiejś ekologicznej żywności ale to jest jeszcze plan w mojej wyobraźni :) oboje kochamy wolniejsze tempo, pieniądze to rzecz, która zawsze możesz nabyć. Ja z moim wykształceniem dostanę pracę w każdej większej firmie ale
  • Odpowiedz
@Szuruburupomarancze

@mam__pytanie: my właśnie z tych okolic. Niby szukamy tu domu ale tak jakoś nam nie po drodze. Miasta bez duszy. Blonie zakorkowane przez transporty z magazynów. Ogólnie niby spoko ale . Chyba nie ;)

Tak było dawniej.
Teraz Ozarow I Pruszków są o wiele bardziej zakorkowane. W samym ozarowie w ciągu ostatnich lat pobudowali kilkadziesiąt bloków.
Większość tych ludzi rano próbuje wjechać na Poznańska.
  • Odpowiedz
Od czasu do czasu jak wracamy do rodziny i jedziemy przez błonie to widzimy korek od pkp do świateł tych przy rynku (dobrze że nigdy nie w naszą stronę ):D nie zatrzymywaliśmy się tam żeby pochodzić ale kiedyś musimy zobaczyć :))
  • Odpowiedz
@Szuruburupomarancze: Bydgoszcz, lub pod Bydgoszczą. Większe miasto od Torunia z większymi możliwościami pracy na miejscu, a jednocześnie położone niemal w połowie drogi pomiędzy Poznaniem i Gdańskiem, z bardzo dobrymi połączeniami drogowymi i kolejowymi tam, że i te miasta można w jakiejś pracy hybrydowej / zdalnej rozważać.
  • Odpowiedz