Wpis z mikrobloga

✨️ Czy partnerka powinna płacić czynsz w moim mieszkaniu?
Czy partnerka powinna płacić cały czynsz gdy mieszkamy w moim własnościowym mieszkaniu i nie mam kredytu?

Na pieniądzach mi nie zależy ale chodzi o sprawiedliwość.
Gdybyśmy wynajęli inne mieszkanie to ja bym wynajął swoje komuś i brał sam za to pieniądze. To by było sprawiedliwie ale gdybym chciał żeby partnerka płaciła cały czynsz w moim mieszkaniu to jest to wykorzystywanie jej? Ona by i tak lepiej na tym wyszła niż wynajmować nowe.

#zwiazki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

Co myślicie?

• Powinna płacić cały czynsz 13.8% (12)
  • Powinna płacić wszystko na pół 73.6% (64)
  • Nie powinna nic płacić 12.6% (11)

Oddanych głosów: 87

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ja mam tu mieszane uczucia i chyba gdyby to dotyczyło mnie, to odpowiedziałaby "to zależy od stażu związku". Bo jeśli to jest tak, że jesteście ze sobą 3 miesiące i postanowiliście zamieszkać ze sobą wspólnie, ale jeszcze żadnych oficjalnych deklaracji nie było, no to ja bym chyba wolała jakąś tam kwotę płacić. Natomiast jeśli to jest już wieloletnia relacja, gdzie już w zasadzie były jakieś rozmowy, że w przyszłości
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Wszystko zależy od dynamiki związku w którym jesteś. Oraz naturalnie sytuacji finansowej.

Bo układ "mieszkam z dziewczyną" jest po prostu niezdefiniowany i zasady gry trzeba samemu ustanawiać.
Bo gdybyście byli po ślubie i potrafili w zdrowy sposób ze sobą żyć... to wtedy nie ma "mój czynsz", jest "nasz czynsz" bo dochody są "wspólne". Oboje pchacie pieniądze do jednej kupki i jednym z wydatków jest opłacenie czynszu za mieszkanie.

Osobiście
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: najlepiej się digadac tak abyście oboje czuli się z tym okej. Ja niedługo przeprowadzam się do dziewczyny i będę jej płacił połowę tego co obecnie place za wynajem mieszkania. Dzięki temu ja jestem zadowolony bo sporo oszczędzam i ona jest zadowolona bo poza rachunkami jeszcze zostanie jej trochę z tego na dołożenie do raty kredytu
  • Odpowiedz