Wpis z mikrobloga

Ma ktoś jakieś wyliczenia ile trzeba uzbierać kapitału żeby pójść na emeryturę w wieku ~ 45-50 lat posiadając własną nieruchomość? Najlepiej z uwzględnieniem negatywnego scenariusza w Polsce czyli bez państwowych emerytur w wieku 65+ (bo ZUS będzie ledwo zipać i wypłacać ochłapy) i chodzeniem do lekarza w większości prywatnie bo NFZ nie da rady przy tej liczbie emerytów?
#gielda
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@bart40404 zasada 4% - tyle maksymalnie wydajesz rocznie kapitału, który jest zainwestowany. Musisz sam policzyć ile Ci tego starczy. Bezpieczniej jest wziąć 3%. Chcesz 200000 rocznie wydawać? Potrzebujesz 6,6 kk
  • Odpowiedz
@Kepucz: i do trumny wszystko zabierze. Można przecież założyć że będzie się żyć ilaś tam lat, w bardzo podeszłym wieku można zmienić mieszkanie na mniejsze/ bardziej dostosowane itp. itp. To są bardzo indywidualne, złożone sprawy/obliczenia. A i tak choroba może namieszać we wszystkich planach. I najlepiej jak najwięcej korzystać z życia jak nawcześniej na tej emeryturze.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kepucz @appmstt ale to chyba zasada jak nie chcesz w miarę tracić tego kapitału. Tak jak kolega wyżej napisał, nie ma sensu pieniędzy brać do grobu, jak dla mnie to w wieku ~90 lat kapitał może spaść nawet do zera. Dzieci na razie nie planuję, a nie ma sensu zostawiać pieniędzy jakimś dalszym potomkom. A wydatki 200k rocznie wydają mi się bardzo wygórowane, za tyle to można jak w raju
  • Odpowiedz
  • 3
@appmstt napisałem jak to wygląda wg mnie - nie widziałem czy chce dzieci, czy chce mieć "pewność" że nie zabraknie kapitału. Jak w wieku 45 lat chce przestać pracować, to może mieć "pecha" i dożyć lat 100 - kapitału musi starczyć wtedy na 55 lat. Ciekawe jakby zaczął zarabiać w wieku 60, 70 czy 80+ lat.
  • Odpowiedz
  • 2
@blazko: no na wojnę już się dobrze nie przygotujesz, więc w swojej analizie nawet jej nie uwzględniam. Moim zdaniem jeśli PiS z Konfą nie wyprowadzi nas z NATO w ciągu najbliższych 15 lat to jesteśmy w miarę bezpieczni. Rosja przy ich demografii to wymierający kraj, z biegiem lat będzie coraz bardziej tracił na znaczeniu.
  • Odpowiedz
@henry-jest: Są obszerne opracowania dla różnych państw w google: 4% SWR research + pdf
W polsce 4% swr się nie sprawdzi bo dochodzi ryzyko walutowe, chyba, że pakujesz się all-in w wig, ale wtedy swr jest pewnie bliżej 1% xD
  • Odpowiedz
  • 1
@bart40404 można też znaleźć jakiś wolny zawod i pracować rocznie tyle, żeby prócz kasy z inwestycji, zarobić na tyle, żeby zamknąć rok bez uszczuplania kapitału. Ja tak robię.
  • Odpowiedz
@bart40404: 4-5 M PLN, 1M Euro

to ze przejdziesz na emeryturę z 1/2 M PLN włóż miedzy bajki

Napierw budujesz kapitał, potem powoli zmieniasz na dywidendowy. div yield ~8% min.
aby żyć "jako tako" min 10k PLN
  • Odpowiedz
  • 0
@msr99: na co wy wydajecie pieniądze jak 10k miesięcznie to dla was jako tako xD dla większości ludzi największy zakup w życiu to nieruchomość, ale to już mam za sobą. Bez kredytu na nieruchomość to pewnie miałbym problem żeby dobić do 10k wydatków nawet jakbym się starał. Aktualnie moje wydatki miesięczne to średnio około 4k, a nie powiedziałbym żebym jakoś oszczędzał. Pięciogwiazdkowy hotel w Turcji z jedzeniem i piciem w
  • Odpowiedz
@appmstt: @bart40404 mierzysz wydatki na "teraz" - ile wydajesz na opiekę medyczna i leki ? pewnie niewiele

oplaty za media, etc, im starszy tym więcej potrzebujesz opieki, leki etc

ogolnie, ja myślę ze na "emeryturę" zrobie jak Amerykanie - przenieść się do tańszego kraju..np Tajlandii,
  • Odpowiedz
  • 0
@msr99: a jak w takiej sytuacji np. z opieką medyczną w Tajlandii? Jest jakaś szansa żeby tam nie bulić prywatnie za wszystko tylko żeby jeszcze tubylcy Ci płacili za operacje i zabiegi na starość? xD
  • Odpowiedz