Wymyśliłem żeby spróbować sprzedać mały badziew który zrobie w garażu z odpadków. Na ten moment nieważne co to - ważne że koszt wytworzenia to byłby jakieś 1 zł (materiału mam bardzo dużo), sprzedam za 10.
Może sprzedam jedną sztukę≤ może 5, może 120 jak temat podłapie.
Powiedzcie jak do tego podejść jeśli chodzi o US, faktury itp.
Prowadzę JDG ale do tej pory wystawiałem jedynie faktury usługowe. Czy teraz każdą sprzedaż musiałbym rozliczać czy są jakieś 'minima' bez podatku?
@mirko_anonim nie no, rozliczasz to normalnie w ramach swojej działalności, nie można prowadzić jednocześnie niezawieszonej DG i działaności nierejestrowanej. Nie ma też czegoś takiego jak minima bez podatku - są bez rejestracji, ale podatek zapłacić trzeba.
@mirko_anonim: Tak jak wyżej napisano + ewentualnie opcja, że niektóre przypadki można podpiąć pod sprzedaż okazjonalną, ale to jeśli sprzedasz może z 5 sztuk tego "czegokolwiek", a nie 120.
Jeśli natomiast chcesz rozliczać to w ramach JDG, to pamiętaj, że różne typy działalności mogą mieć różne sposoby rozliczania podatków. Jeśli np. jesteś na 12% ryczałcie jako powiedzmy programista, to rękodzieło/produkcja/sprzedaż pod ten ryczałt się nie będzie łapać.
Podpowiedzcie mi trochę z zakresu #handel #prawo #pracbaza
Wymyśliłem żeby spróbować sprzedać mały badziew który zrobie w garażu z odpadków. Na ten moment nieważne co to - ważne że koszt wytworzenia to byłby jakieś 1 zł (materiału mam bardzo dużo), sprzedam za 10.
Może sprzedam jedną sztukę≤ może 5, może 120 jak temat podłapie.
Powiedzcie jak do tego podejść jeśli chodzi o US, faktury itp.
Prowadzę JDG ale do tej pory wystawiałem jedynie faktury usługowe. Czy teraz każdą sprzedaż musiałbym rozliczać czy są jakieś 'minima' bez podatku?
Z góry dzięki
#pytanie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
Jeśli natomiast chcesz rozliczać to w ramach JDG, to pamiętaj, że różne typy działalności mogą mieć różne sposoby rozliczania podatków. Jeśli np. jesteś na 12% ryczałcie jako powiedzmy programista, to rękodzieło/produkcja/sprzedaż pod ten ryczałt się nie będzie łapać.