Wpis z mikrobloga

Ktoś wytłumaczy mi dlaczego ludzie dziś wydają majątek na laptopy? Procesory najsłabszych serii mają po 6 czy nawet 8 rdzeni i posiadają aktualnie tyle mocy, że żaden przeciętny użytkownik nie jest w stanie tego wykorzystać. Aktualnie nowego laptopa z 500 GB SSD, i3 (albo ryzenem) i 16GB RAM można dostać za niecałe 2k, a bez systemu i za 1500.

Na przykład Intel Core i3-1315U to praktycznie i5 sprzed 2 serii i i7 sprzed 3 serii (3 lata różnicy), do tego bardziej energooszczędna.

#laptopy #laptop #it #pc
ThisIsAComment - Ktoś wytłumaczy mi dlaczego ludzie dziś wydają majątek na laptopy? P...

źródło: image

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ThisIsAComment: ja wolę stacjonarki na ryzenie bo jest mega wybór procków i przede wszystkim, na prawdę radzą sobie z obróbką wideo itd lepiej niż intelowskie, a lapki? szkoda że tak mało jest na ryzenach, ja mam 3 lapki do pracy na intelu i5 10gen i radzi sobie, ale no różnica jest widzialna gołym okiem.
  • Odpowiedz
Ktoś wytłumaczy mi dlaczego ludzie dziś wydają majątek na laptopy

@ThisIsAComment: lapek to nie tylko procesor, RAM i dysk. To także ekran, głośniki, materiał z którego sprzęt jest wykonany, do tego rozmiar, waga całości oraz czas pracy na baterii. Postaw lapka za 1,5k obok macbooka (nawet najtańszego, z M1) i z miejsca zobaczysz różnicę.
  • Odpowiedz
@ThisIsAComment: Właśnie kupiłem dziś laptopa za 3690 zł. Miałem założony budżet 3600 zł:
- i5-13420H 8 rdzeni, 12 wątków, 3.40 - 4.40 GHz, 12 MB cache
- zintegrowany GPU UHD Graphics 3000 13 generacji, 1.40 Ghz
- dedykowany GPU NVIDIA GeForce RTX 4050 6 GB VRAM, 1.6 - 2.4 GHz
- 16 GB RAM DDR4
- 512
  • Odpowiedz
@michalek510: No to jest już taka może jeszcze nie creme de la creme pokroju i7 oraz RTX 4060Ti, ale jak najbardziej już wyższa półka, w końcu i5 i RTX. Średnia pólka to by była jakby zamiast bardzo mocnego i5-13420H to tam siedziało przyzwoite i3-1215U, a zamiast bardzo mocnego GeForce RTX 4050 6 GB w technologii 5 nm generujące 8,99 TFLOPS, to siedziało przyzwoite GeForce MX570 A 2 GB w technologii
AdamF_OG - @michalek510: No to jest już taka może jeszcze nie creme de la creme pokro...

źródło: laptop-porównanie-cpu

Pobierz
  • Odpowiedz
@AdamF_OG: ale to ty porównujesz do jakiegoś zabytku którego nikt od 10 lat nie używa. Ja wiem że ty masz swój świat i dla ciebie auto co ma 200km to już wyścigówka ale piszemy o teraźniejszym świeci, nie żyjemy w 2000 roku.
  • Odpowiedz
@michalek510: Jak nikt nie używa od 10 lat? Ja go kupiłem 8 lat temu (lekko używanego - oryginalny właściciel w salonie w 2013). A teraz jeszcze sprzedałem za 700 zł i ktoś inny sobie poużywa, kto wie, może i z kolejne 8 lat. Te Lenovo ThinkPad bardzo solidne. Gdyby nie to, że jestem informatykiem i potrzebuję przerzucić się na bardziej wymagające programy (a także, że mogę sobie wrzucić laptop w
  • Odpowiedz