Wpis z mikrobloga

#macbook #macos #komputery #apple

Któryś z mireczków lub mirabelek, migrował w ostatnim czasie na macbooka z procesorami ARM i mógłby się podzielić odczuciami co jest spoko a co irytuje po przesiadce z perspektywy użytkownika windowsa lub linuxa? głównie chodzi mi o system operacyjny i jego "feeling", skróty klawiszowe itd. Warto do takich codziennych typowych zastosowań? Chodzi za mną ostatnio aby sobie kupić na spróbowanie air m4 13 calowy.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@henkgreen: Jeśli jesteś użytkownikiem, który używając Linuxa stara się go jak najbardziej upodobnić do Windows, to prawdopodobnie Ci się nie spodoba. Jeśli nie, to będzie spoko. Upewnij się jeszcze czy aplikacje, bez których nie możesz żyć, są dostępne na macOS. No i pożegnaj się z graniem w gry (jeśli to istotne).
  • Odpowiedz
  • 0
@sm_m: Właśnie to mnie najbardziej martwi, patrząc po youtube macos wydaje sie podobny (?) w nawigacji do gnome, który dla mnie jest kompletnie nieintuicyjny, zawsze wybierałem cinnamon albo kde bo wydają się bardziej "naturalne" z punktu widzenia windowsiarza
  • Odpowiedz
@henkgreen: Ja bym na Twoim miejscu poszukał czegoś na Windows, bo wydaje mi się, że nawet Gnome jest bardziej podobny z zachowania do Windows niż macOS, a jeśli wybierałeś Cinnamon zamiast Gnome to raczej wolisz, gdy wszystko jest znajome.
  • Odpowiedz
@henkgreen mam od dwóch tygodni MacBooka. Pierwszy raz obcuje z tym systemem. Wszysystkie zamienniki aplikacji z Windowsa płatne. Dziwny sposób zamykania okienek (czego jak klikam krzyżyk to nie zamyka i w docku mam kropeczka przy aplikacji). W sumie w kwocie której kupiłem żadnego nie gamingowego laptopa nie byłem w stanie kupić pod względem jakości wykonania.
  • Odpowiedz