Aktywne Wpisy

wfyokyga +28
Dobranoc
źródło: temp_file497302056630926366
Pobierz
donfallo +42
źródło: temp_file4528602832762711303
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file497302056630926366
Pobierz
źródło: temp_file4528602832762711303
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
W 2021 roku szukałem wykonawcy na położenie przed domem kostki brukowej, zgłosił się ochotnik, usługę wycenił uczciwie, w cenach rynkowych. Powiedział, że będzie potrzebna zaliczka na materiał w kwocie 1200 zł, ale żeby nie było że wpłacam w ciemno dał mi swój dowód osobisty w celu spisania umowy. Umowa została spisana, zaliczka wypłacona. Pan przyjdzie w środę. W sobotę. W środę. W sobotę. Umarła babcia. Żona w szpitalu. W środę. I tak w nieskończoność.
Usługa nie została nawet rozpoczęta, zaczęła się walka o pieniadze. Po przedsądowych wezwaniach do zapłaty na które pan wykonawca nawet nie odpowiadał (ale każde zostało odebrane), pozostało iść do sądu. Złożyłem pozew, zapłaciłem, załączyłem dowody i czas start.
Minął rok, maszyna wypluła wyrok- pan wykonawca ma oddać pieniądze. Dostałem tytuł wykonawczy, poszedłem do komornika, kolejny raz zapłaciłem. Komornik już na wstępie powiedział że pan jest znany i może być ciężko, ale sprawę przyjąć musi. I tak przez rok, może półtorej przychodziły co jakiś czas pisma, że w razie jakby miał hajs w us to zajmują, w zusie jakby miał to zajmują, w banku jakby miał to zajmują. Po tym czasie komornik wysłał mi pismo, że w sumie to on się nie czuje do tej sprawy i przekazuje innemu i że w sumie to już trochę tych listów się wysłało więc trzebaby... Zapłacić xD
Nowemu komornikowi udało się ściągnąć.... 30 zł.
Dziś (po czterech latach od zdarzenia), zadzwoniłem do kancelarii zasięgnąć informacji o statusie sprawy- przemiła pani powiedziała mi, że sprawę będą umarzać, bo nie ma z czego ściągnąć (btw jakbym chciał mu ściągnąć mu z nieruchomości, to trzeba oczywiście opłacić wniosek do KW żeby się w ogóle dowiedzieć czy coś posiada, na szczęście ktoś to zrobił przede mną), dłużników jest koło siedmiu i w sumie to po co ciągnąć temat.
Typa co jakiś czas mijam na ulicy, pytam gdzie kasa a typ że no no, kiedyś tam zapłacę, do 20 lipca już na pewno xd (uprzedzam pytania- dla 2 tysięcy nie będę komuś robił MTV cribs)
Podsumowując: Polska to taki kraj, gdzie wystarczy nie mieć nic na siebie i można śmiało kraść ciesząc się pieniędzmi i wolnością, a jednocześnie jeżeli zostaniesz oszukany, to najpierw zapłać, zapłać, zapłać, a potem i tak dowiesz się że mamy w dupie i nie ściągniemy długu.
A ty szary człowieczku spróbuj pomylić się w zeznaniu podatkowym albo przejść na czerwonym ¯(ツ)/¯
#zalesie #prawo #komornik #komornikstory #dlugi #polska #oszukujo
dopóki jego dane nie zaczną latać po sieci, utrudniając mu życie, dopóty nie ma szans na odzyskanie $
Robiąc teraz
@Wight: Chyba na emeryturę? To składaj do komornika, 25% powyżej minimalnej emerytury podlega potrąceniom.
@tanczespiewamrecytuje No niestety, zapłacić trzeba na każdym kroku jak piszesz, ale - koszty korespondencji poczcie polskiej, a wniosek o przeszukanie KW dla ministerstwa sprawiedliwości :-D. Komornik miał tylko problem i pracował za darmo, bo nic na Twojej sprawie nie zarobił, musiał
@Smartek: Na rentę, bo się "rozchrowała" od tego wszystkiego i dostała 700 złotych renty.