Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#motoryzacja
Mirki, czy ktoś byłby w stanie mi polecić auto?
Moje wymagania:
max 6 lat
max 100k przebiegu
max 60k pln
nie interesują mnie rzeczy typu podgrzewane fotele, zależy mi tylko na android auto, dobrej jakości wykonania i przede wszystkim niezawodnym silniku. Moje pomysły na podstawie własnego researchu to:
golf VII z silnikiem 1.5, kia ceed/hyundai i30 1.5-tgdi (podobno w koreańczykach drogie są części i późniejszy serwis dlatego nie jestem przekonany) albo skoda scala/octavia 1.5 tsi.
Generalnie mieszkam w Krk i auto służy mi w 95% to poruszania się po mieście, z raz na miesiąc wyskoczę gdzieś z dziewczyną ~300km w jedną stronę. Dlatego szukam czegoś o mocy powyżej 100KM, ale jednocześnie w miarę rozsądne spalanie (tak, wiem, że to się rzadko łączy xd), w benzynie.
Oglądam otomoto od tygodnia i ciągle nie jestem na nic zdecydowany :/
Ktoś ma jakieś porady co do szukania auta? Albo może ktoś poleci inny model niż te które wymieniłem?
Z góry podziękował

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Do miasta i na taką trasę luźniutko nada się również 1.0 TSI, wtedy myślę że masz już jakiś wybór Skody Scala lub Golfa 7 z ostatnich roczników. Te dwa auta mocno polecam, mam Golfa 7 z tym silnikiem z końca produkcji, olej co 30 tysięcy lub 2 lata i nic mu nie jest, nie ma sensu częściej wymnieniać, części też tanie. Scala jeśli chcesz większy bagażnik. Tych 1.0 nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: LPG wchodzi w grę czy sama PB?
Jeżeli chcesz prostoty (czytaj niezawodności), to celował bym w i30, ale z silnikiem 1.5 DPI 110. To chyba jeden z ostatnich 'nieco większych' motorów bez jakichkolwiek nowinek - 4 cylindry, na łańcuchu, z hydrauliką zaworów ale za to bez turbo, bez wtrysku bezpośredniego, bez filtra GPF. LPG możesz tanio dołożyć bez żadnego problemu. Wady - w sumie dwie: osiągi takie sobie i
  • Odpowiedz
@XailonOZ: turbo i gpf to nie jest problem żaden, więc nie jest to argument za/przeciw. aby wtrysk bezpośredni może przysporzyć problemów, chociaż z drugiej strony też nie do końca.
Nie ma co się bać samochodów z turbo czy gpf.

Jedyne co jest czosnkiem dla wampira w autach to dpf czy dwumasa, ewentualnie automatycznie skrzynie biegów z racji na koszta napraw czy zły soft nastawiony na wynik spalania w teście, a
  • Odpowiedz