Wpis z mikrobloga

• 0
@matti-nn @utilek Ten ból jelit po jedzeniu ostrego jest po prawej stronie, może być coś związanego z wyrostkiem? Bo czasem mnie pobolewa bez powodu po prawej stronie jelit i przy podnoszeniu ciężarów czasem
  • Odpowiedz
@tylkoponsfw: To moze byc wszystko i nic. Idz do gastrologa i badanie kupki, usg brzucha moze rura w dupke i paszcze. Takie diagnozowanie to rownie dobrze mozesz sobie wrozyc z fusów po herbacie minutce.
  • Odpowiedz
  • 1
@tylkoponsfw no, dobrze tu Ci radzą - zrób badania i nie wydziwiaj. Po prawej stronie jest wątroba, więc może masz jakiś problem z nią też. Zrob badania krwi utajonej w kale (mozesz tester w aptece kupic), zrob sobie badania np enzymow watrobowych, zrob usg brzucha, pójdz na gastroskopie i kolonoskopie i bedziesz cos wiedzial. A tak to sobie mozna zgadywac.
  • Odpowiedz
@tylkoponsfw na początek zamiast kolonoskopii jak nie masz jeszcze po 40 to możesz zrobić tylko krew utajoną w kale na wszelki wypadek, ale wątpię

Obstawiam IBS lub dysbioza jelitowa, nietolerancje pokarmowe raczej nie

Jeżeli sytuację nie występują po lekkostrawnym jedzeniu to obstawiam IBS
  • Odpowiedz
@radoskor3: Obecnie rak jelita grubego ponizej 40tki wystepuje o wiele czesciej niz kiedys wiec niech nie czeka tylko jak ma kase laduje rure na dwa baty i bedzie mial spokoj. Mi na gastro znalezli zmiany przedrakowe, wycieli i mam spokoj. A tak jakbym czekal do 50tki jak to niektorzy mowia mogloby juz byc po ptokach.
  • Odpowiedz