Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Biorę ślub, a mam jakieś długi, jakiegoś komornika. Mogę wziąć normalnie z laską ślub i nikt jej nie będzie ściągał z pensji czy z automatu jej wejdą na pensję? Ew. czy zabiorą jej mieszkanie bo ma na siebie przed ślubem? Chodzi o wspólnotę małżeńską.
I co mnie zdziwiło, dziś będąc w USC i dostając papiery do ślubu kościelnego nie padło nic o kwestiach finansowych. Tak powinno być? Czy te rozdzielności czy inne intercyzy to są dopiero na wniosek, a nie jakaś opcja wyboru?
#slub #komornik #pieniadze

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: rozdzielność majątkowa to dodatkowy wybór, idziesz do notariusza i tam to załatwiacie. Długi przed ślubem są twoje prywatne, ale zgodnie z kpc wierzyciel może zajmować "twoją" część zasobów z kont wspólnych, więc zdecydowanie warto w takim wypadku zadbać o rozdzielność. I prywatnie: koniecznie powiedzieć o tych długach przyszłej żonie, szkoda zaczynać wspólne życie od takich niedopowiedzeń ;p
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @sphinxxx: @Qullion:
Różowa wie o długu, spłacam go regularnie, to co zabiera komornik + donoszę jeszcze kwotę którą uda się zaoszczędzić.
Po prostu nie myślimy o rozdzielności, ja nie mam i tak nic do stracenia. Tylko nie chce aby mój stary dług był spłacany też z jej zarobków bo to ona zarabia dużo więcej i ma swoją nieruchomość (mieszkanie w którym mieszkamy i będziemy mieszkać).
Tak
  • Odpowiedz