Wpis z mikrobloga

Jak podłączyć dwa monitory pod macbooka pro jednym kabelkiem usb-c, jeśli da się tak? Mam niby ten port hdmi ale on bardziej służy awaryjnie, w domu chyba lepiej przez usb-c. Ogarniacie to u siebie jakimś hubem gdzieś po drodze do monitora czy w jakiś inny sposób?
#pytanie #apple #macbook #komputery
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@interpenetrate: musiałbyś mieć jakiś dock na thunderbolta, one są dosyc drogie, chociaż chyba kiedyś widziałem że ludzie czesto jakieś rzeczy z korpo sprzedają na OLX i dało się takie docki dosyć tanio kupić
  • Odpowiedz
@interpenetrate: to musiałbyś zobaczyć czy to nie jest jakieś tylko do komputerów della, za 150zl można zaryzykować, ale też widziałem jakieś lepsze modele już na thunderbolcie za 200-250zl, też chyba z della na OLX, też ktoś tutaj polecał jako tani sposób na stację dokującą do macbookow
  • Odpowiedz
@interpenetrate: mam wolną stację dokującą Dell WD19TBS i na szybko sprawdziłem, że działają dwa zewnętrzne monitory Dell 24 cale full hd. Warunek jest taki, że jeden monitor musi być przez podłączony do stacji przez Thunderbolt a drugi przez HDMI/Display port. Jak podłączysz oba przez DP to MacBook będzie je klonował. Jak chce to stacja jest na sprzedaż
  • Odpowiedz
@interpenetrate: a nie wiem przyjacielu, ja mam Dell Universal Dock UD22, postanowiłem nie oszczędzać na tym i póki co jestem bardzo zadowolony.

Są jakieś różnice oprócz hdmi które można ogarnąć adapterem?

Myślę, że nie, mój Unitek ma dwa porty USB-C w tym jeden z PD, ethernet i HDMI.
Na pewno istotna kwestia to ewentualne sprawy obrazu i rozdzielczości z takich adapterów.
  • Odpowiedz
@interpenetrate: Tak. Mam w domu D6000 i jeszcze jakiegoś Fujitsu - one dostarczają 65W po USB-C, mają masę peryferiów, stąd ten zasilacz prawie 130W albo więcej. Te 150 zł za fajnego docka, działającego bez problemu ze wszystkimi platformami to nie jest wygórowana cena.
  • Odpowiedz
Nie jest to emulowanie...
Po prostu jest tworzony wirtualny framebuffer i stąd to pozwala na działanie. Walczyłem w wieloma monitorami w Macu M1, M2 - DisplayLink po prostu to ogarniał bez problemu. Teraz mam Maca Mini z przejściówką USB-C na HDMI i problem rozwiązany tym - jeden monitor po USB-C i drugi po HDMI
ari2k5 - Nie jest to emulowanie... 
Po prostu jest tworzony wirtualny framebuffer i s...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@ari2k5: czyli co - na czym polega różnica jak kupię ten mniej super dock typu dell d6000 a lepszy dock z natywną obsługą? thunderbolt 3 i 4 oba chyba mają 40gb/s więc to w jaki sposób one przesyłają obraz, nie robi laga na tym gorszym? Albo jak rozumiem zużywa gpu kompa tak?
A czy oba naładują maka, tak że podłącza się tylko jeden kabelek?
  • Odpowiedz
@interpenetrate: Teoretycznie tak, ale M1 i M2 w podstawie bez DisplayLinka nie obsługiwały więcej niż 2 FrameBuffery, wówczas DL był rozwiązaniem - w M3 i M4 technicznie to powinno działać
  • Odpowiedz