Wpis z mikrobloga

Jak podłączyć dwa monitory pod macbooka pro jednym kabelkiem usb-c, jeśli da się tak? Mam niby ten port hdmi ale on bardziej służy awaryjnie, w domu chyba lepiej przez usb-c. Ogarniacie to u siebie jakimś hubem gdzieś po drodze do monitora czy w jakiś inny sposób?
#pytanie #apple #macbook #komputery
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ari2k5: mam tą stacje, trochę jest opóźnienie i nawet scroll trochę nie jest taki płynny. Nie wiesz może czy da się coś z tym zrobić? Ja rozumiem że to działa na zasadzie udostępniania ekranu? Bo widzę niebieską ikonkę na pasku menu coś jakby sharing. Nie orientujesz się może czy ten nowszy dock działa na jakiejś innej zasadzie i tam jest tak samo płynnie jak na laptopie? Drugie pytanie - mój
  • Odpowiedz
@interpenetrate: Leciutki lag jest zawsze

Ograniczenie jest technologiczne niestety. To działa na takiej zasadzie, że ten dodatkowy ekran jest jakby trzymany w wirtualnym frame bufferze w RAM i przesyłany po USB-C. Niestety więcej niż 60Hz nie wyciągniesz. Podsyłam tabelkę portów i rozdzielczości.
ari2k5 - @interpenetrate: Leciutki lag jest zawsze 

Ograniczenie jest technologiczne...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Okej, skoro masz M1 Pro to potrzebujesz po prostu przekształcenia portu jednego typu w drugiego - taki dock natywny jak piszą, albo prosta przejściówka:
https://www.apple.com/pl/shop/product/MW5M3ZM/A/wieloportowa-przej%C5%9Bci%C3%B3wka-z-usb-c-na-cyfrowe-av - sam mam z Maciem mini i 1440p w 75Hz działa. Sprawdź sobie w specyfikacji danego docka, jakie tryby są obsługiwane. Ta sama przejściówka działa też z M2 Pro, więc z M1 Pro też powinna bez problemu. Zawsze możesz kupić i zrobić zwrot jak kupisz nowy.
  • Odpowiedz