Wpis z mikrobloga

@pasta_alla_carbonara: no nie wiem. Zastanawiałem się nad tym i nie jestem pewien, czy jest jakaś różnica między śmiercią anonimowego, samotnego człowieka we własnym mieszkaniu w towarzystwie ratowników medycznych, a śmiercią tak samo anonimowego człowieka, który nawet nie wiemy jak wygląda, tyle że na stadionie pełnym kibiców. W czasie tego meczu w Finlandii statystycznie zmarło 10 osób. Czy ktoś się nimi przejął?
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: a) ludzie w świecie wirtualnym mają obniżony próg bólu i nie szokują ich rzeczy które na żywo wywołują emocje - stąd powszechna wyjebka bo w telewizji/na streamie coś się dzieje
b) Wieloletnią normą społeczną była wyjebka na tego typu incydenty, przykładowo na ostatnim finale LM jeden z kibiców zginął i nikt nie zwrócił na to uwagi, Stad akceptacja tego typu czynów
c) Ludzie nawet w świecie rzeczywistym mają w------e
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: Jeżeli pożegnałeś przynajmniej 3-4 naprawdę bliskie Ci osoby, to "przykro mi" w odniesieniu do kogoś obcego może być maksymalnie zwrotem grzecznościowym. Wszystko ponad będzie kłamstwem.
  • Odpowiedz
@yet_another_user: ale ja pytalem, czy bys mogl robic cos dalej bez kompletnego zwrocenia uwagi na osobe umierajaca obok Ciebie, ktora jednak widzisz, jak pilkarze na boisku, a nie czy anonimowosc ma znaczenie. Sorry, nigdy nie zrozumiem narzekania ze wzgledu na wygodnictwo, bo komus mecz opoznili 20min, z powodu ratowania czyjegos zycia.
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: Ale uwaga została zwrócona - tą osobą od razu zajęły się służby medyczne. Nic więcej nie mogę zrobić, niż upewnić się, że otrzymała pomoc. Zwracam Ci uwagę, że codziennie na froncie Ukraińskim giną żołnierze. I co, będziesz się przejmował?
“No nie, bo to nie zamkniety stadion i nie zamknieta impreza sportowa.”
Akurat ten fragment mnie skłonił do skomentowania, ciekawe kryteria. Jak stadion i impreza otwarte to już można się
  • Odpowiedz