Wpis z mikrobloga

Bardzo spodobało mi się wczorajsze zesrańsko części ludzi spod tagu #polskieonuce o to, że podróżnik z kanału Jak To Daleko odwiedza Białoruś. Gościu od lat odwiedza niebezpieczne kraje, gdzie prawie każdy z was bałby się postawić stopę. I nie jest to nic dziwnego, ale on tam jedzie i pokazuje te kraje takimi jakimi są, pokazuje miasta takie, jak faktycznie wyglądają i rozmawia z lokalnymi ludźmi.

Koleś był choćby w Iraku, podróżował po Afganistanie. I dla was to było okej. Było okej że rozmawiał z talibami, było okej że nie pytał lokalsów po jakiej stronie opowiadali się podczas konfliktów, było okej że nie pytał się taksówkarza o to czy popiera talibów, było okej kiedy pokazywał piękne miejsca w Afganistanie, było też okej kiedy pokazywał gościnność Afgańczyków i nieco mniejszą gościnność Irakijczyków. Youtuber zwyczajnie też zarabia na tym, że oglądają go ludzie ciekawi tego, jak żyje się w krajach tego typu.

Jak To Daleko ostatnie miesiące spędził w Afryce. A teraz jest po prostu w kolejnym, kontrowersyjnym kraju, czyli na Białorusi. Dla ludzi którzy znają jego twórczość nie jest to jakimkolwiek zaskoczeniem. Ale części wykopków się to nie spodobało, bo:
-PODOBA MU SIĘ ŻE W MIEŚCIE JEST CZYSTO
-ONI MU MUSIELI ZAPŁACIĆ ZA TO ŻE PRZYJECHAŁ
-DLACZEGO NIE OPOWIEDZIAŁ O SZCZEGÓŁACH KONTROLI GRANICZNEJ
-POJECHAŁ DO WROGA POLSKI
-JAK MÓGŁ KIEROWCY POZWOLIĆ POWIEDZIEĆ COŚ O UKRAIŃCACH
-DLACZEGO NIE POWIEDZIAŁ CO SĄDZI O WOJNIE

itd., itp.

Wiecie co wam powiem; tak, miasta na Białorusi są pozbawione śmieci na ulicach, a gdybym ledwo co wrócił z syfiastej Afryki to szczególnie miałbym takie odczucie. I tak, kiedy sam jestem w krajach gdzie istnieją czy istniały niedawno jakieś spory, to nie zaczynam dyskusji o polityce.

Weźcie sobie sprawdźcie jaka jest encyklopedyczna definicja podróżnika, pooglądajcie sobie jego filmy z innych państw. Bo na razie to wygląda tak, że gdyby pojechał do Lwowa, to byłoby git, mimo że to kraj ogarnięty wojną. Ale pojechał do Brześcia to wariujecie i go oskarżacie o bardzo niefajne sprawy.

#podroze #bialorus
obszarnik - Bardzo spodobało mi się wczorajsze zesrańsko części ludzi spod tagu #pols...

źródło: Obrazek

Pobierz
  • 94
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@obszarnik fajny kanal i kompletnie nie rozumiem o co to zesransko. Chociaz domyslam sie skad ono sie wzielo. Zesrali sie ludzie ktorzy wszedzie doszukuja sie ruskiego spisku. Oni nawet w kiblu po sraniu zagladaja i sprawdzaja czy tam nie siedzi jakis ruski spisek
  • Odpowiedz
  • 1069
@obszarnik: jesteśmy w stanie konfliktu z Białorusią i Rosja, jeżdżenie tam teraz naprawdę nie jest dobrym pomysłem, szczególnie nagrywanie tam czegokolwiek., więc nie ma się co dziwić że ludzie tak reaguja. Ocieplanie wizerunku tych krajów w tym momencie szkodzi Polsce, szczególnie że pożytecznych idiotow w internecie nie brakuje. Tyle ma krajów na świecie i akurat musi jechać do takiego z którym mamy lekko mówiąc na pieńku.
  • Odpowiedz
  • 4
Prośba do komentujących o zdecydowanie się w końcu czy podróżnik sam pojechał na Białoruś czy mu za to zapłacili, bo jeszcze wczoraj mnóstwo plusów zbierały komentarze o tym że Białoruś mu płaci.
  • Odpowiedz
@klucz_nastawny: spokojna twoja rozczochrana. Legitymizować sensu largo znaczy nadawać niezasłużonego znaczenia.

Nie zapraszasz Trynkiewicza na debate sejmową o prawach dzieci. I nie jedziesz do zbrodniarza opowiadać jak w jego kraju jest fajos-gajos na ulicach.
  • Odpowiedz
@obszarnik: w Afganistanie nie wziął nawet przewodnika, gdzie jest to rekomendowane. Z przewodnikiem pojeździłby po w miarę bezpiecznych miejscach i fajrant. Nawet koleś z kanału podróże wojownika bal się sam jeździć.
  • Odpowiedz
czy mu za to zapłacili

@obszarnik: a co to zmienia?
Włodzimierz Ilicz Lenin nazwał tych ludzi na zachodzie, którzy chwalą jego kraj za darmo "pożytecznymi idiotami" (поле́зный идиот) i cenił ich jeszcze niżej niż tych opłaconych.
  • Odpowiedz
@wypok_wypok: też go oglądam i sam bym obejrzał tą serię, ale chodzi o to, że nabijając mu wyświetlenia pod takimi filmami, ruskie służby mogą to zobaczyć, ściągnąć se z YT i dalej tłoczyć do ruskich łbów że O PATRZCIE PRZYJECHAŁ POLAK I MÓWI ŻE CZYSTO I FAJNIE A NA ZACHODZIE TO PEWNIE ŚMIERDZI TAKŻE WSZYSTKO U NAS JEST W PORZĄDKU CIESZCIE SIĘ

Z resztą chyba już tak było z którymś
  • Odpowiedz
@thorgoth: ty to najwiecej masz do powiedzenia piwniczakuxD

Tyle razy na kanale mówił, że nie usprawiedliwia reżimu i chce pokazać kraj bez polityki to i tak taki piwniczak jak ty musi się zesrać.

Moderacja powinna wrzucić cie na #czarnolisto dla nowych użytkowników bo tego twojego p---------a nie da sie czytać.

Ja chciałem pozwiedzać Białoruś, zobaczyć te zabytki itp. ale już odkad bym przekroczył granice to byś mnie zaczął
  • Odpowiedz
@obszarnik: Oglądałem kiedyś tego typa przez krótki okres czasu ale dałem sobie spokój bo doszedłem do wniosku że jest po prostu przygłupem, a wartość tych vlogów odnośnie poznania świata i rzeczywistości jest znikoma, zresztą jak w przypadku większości tych pseudo podróżników którzy oceniają kraje na podstawie tego że jako turyści przejdą się z kamerką w ręku, złapią stopa, chwilę z kimś pogadają i coś zdjedzą. To ma takie same wartości
  • Odpowiedz
  • 4
@thorgoth: no chyba dużo zmienia skoro wczoraj najpoważniejszym argumentem obok tego że powiedział że jest czysto i że obiad za 12 zł to tanio, było to że jest opłacany przez Białoruś.
  • Odpowiedz