Wpis z mikrobloga

#kredythipoteczny

Mam pytanie odnośnie refinansowania kredytu. Obecnie mam takie warunki hipoteki:

- Wzięta 10.2024 na 30 lat, nieruchomość kupiona za 610000zł,
-10% wkładu własnego w wysokości 61000zł, więc kapitał 549000zł
- Oprocentowanie 7,6% (po spełnieniu kilku warunków, czyli 500zł miesięcznie kartą kredytową, 200zł ubezpieczenie i wpływy wynagrodzenia)
- RRSO 8,95%
- rata 3881zł

Od października spłacone 2100zł kapitału.

Doradca wspominał mi o możliwości refinansowania "po jakimś czasie", żeby dostać korzystniejszy kredyt. Nie do końca to zrozumiałem, ale mówił coś o tym, że jak wartość mieszkania wzrośnie, to będę mógł przenieść kredyt do innego banku i użyć mieszkania jako 20% wkładu własnego. Nie wiem, czy wartość mieszkania wzrosła - wiem tylko, że przed kredytem było puste, a teraz są meble, kuchnia itd. Czy jest ktoś w stanie doradzić, czy powinienem iść w kierunku refinansowania, czy może jeszcze za wcześnie? W umowie nie widzę nic o prowizji.
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mostu: Raczej od 2024.10 tyle nie wzrosło, żeby uzyskać te 20% wkładu. Refinans jest dość często wykorzystywaną techniką polepszania sytuacji kredytowej.

Btw. jeśli jesteś z Krakowa, to mogę dać namiary na super doradczynię, która wszystko łopatologicznie wytłumaczy i przeliczy.
  • Odpowiedz
@mostu: Jeśli uda się wycenić nieruchomość w taki sposób, aby kwota kredytu/ wartość nieruchomości była poniżej 80% to otrzymasz warunki takie same jak przy 20% wkładu. Czyli wymagana wycena to co najmniej 686 250 zł. Będzie zależało to głównie od rzeczoznawcy majątkowego. Ruchomości takie jak meble nie zwiększają wartości nieruchomości, chyba, że są to stałe zabudowy.

Nawet jeśli nie będzie możliwa odpowiednio wyższa wycena to obecnie przy 10% wkładu są
  • Odpowiedz