Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 81
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@samarin: przecież afera jest z uwagi na nieprawidłowości w ograniczonej liczbie okręgów, oczywiste że po uśrednieniu takie błędy się zacierają, dzięki temu zatarciu przecież da się używać jakkolwiek statystyki.
Co innego miało wyjść?
  • Odpowiedz
. I różnica wsm tyczy się tylko między Psluchami a kotłowniami

@SSKW: nie, mandat zdobywa ktos kto przegrał wybory, lista 3D to skrajny przypadek
  • Odpowiedz
@Angmac: do liczenia maszynowego trzebaby zmienić trochę sposób wypełniania karty. Nie przecinające się linie w okienku, a zamalowanie pola. No ale to najmniejszy problem. Sam przetarg i dostarczenie maszyn to są lata i grube nakłady finansowe
  • Odpowiedz
  • 0
dzieki za probe, jakiego programu uzywales?

@cinuwa: Tego, który napisałem i zalinkowałem :) Pisane w C# W Output.xlsx masz dane i możesz poedytować wykres
  • Odpowiedz
  • 4
Głupie pytanie, ale czemu wykres Trzaskowskiego jest bardziej "zaszumiony" niż Nawrockiego?
@TJ_Laser:
Spójrz na dolne osie obu wykresów. U Nawrockiego różnice w tym ile głosów dostał, a ile "przewidywałem" że dostanie są niewielkie, stąd przy zagregowaniu ich wykres się wypłaszcza. U Trzaskowskiego jest duży rozrzut i dlatego też jest trochę poszarpany.

Same rozrzuty moim zdaniem pokazują, że wyborcy Nawrockiego są bardziej przewidywalni, bo są mniej mobilni. Możliwe, że ludzie głosujący
  • Odpowiedz
@samarin: No dobra, ale:
- co z tego, że jest rozkładem Gaussa? Afera jak dobrze rozumiem jest o komisje przypadające na skraje ramion rozkładu, a im ich jest tam więcej, tym bardziej rozbieżne będą wyniki zgłoszone z poprawnymi
- liczyłeś odchylenie standardowe lub kurtozę? To powinny być pierwsze kroki do analizy, a nie stwierdzenie czy coś jest Gaussem czy nie

Jeżeli dobrze rozumiem co tu zrobiłeś, to jest co najwyżej
  • Odpowiedz
@Wap30

- co z tego, że jest rozkładem Gaussa? Afera jak dobrze rozumiem jest o komisje przypadające na skraje ramion rozkładu, a im ich jest tam więcej, tym bardziej rozbieżne będą wyniki zgłoszone z poprawnymi

Sama "Gaussowskość" nie ma znaczenia ale obydwa ramiona są podobnie "ciężkie" czego byśmy nie obserwowali gdyby był jakiś schemat fałszerstw.
  • Odpowiedz
  • 0
@Wap30: Kurtozę możesz policzyć na danych z excela z pierwszego arkusza, dorzuć tam kolumny w stylu (Trzaskowski2 - PrognozaTrzaskowski) i do dzieła.

Najważniejsze było dla mnie czy wynik był zgodny z przewidywaniami czyli obliczenie "prognozowanego wyniku" na podstawie głosujących w drugiej turze i exit poll
  • Odpowiedz
nikt normalny nawet nie myśli że to coś zmieni, ale nadal takie anomalie są ciekawe i należy je sprawdzić

@bgalazka186: ok ale na wasz koszt. Ja nie będę się dokładał do rozwiewania waszych urojeń. Od tego są psychiatrzy.
  • Odpowiedz
@samarin: Miras dzięki, dobra robota. Widzę, że masz umiejętności. Może byś zinwestygował jeszcze temat setek gmin, w których Nawrocki miał ponad 80% poparcia (w niektórych 90%) kontra 0 gmin, w których Trzaskowski miał ponad 80% poparcia? Sprawdziłem na obwodach to jest 3900 na Nawrockiego, 281 na Trzaskowskiego. Można by powrównać wyniki tych gmin w % z 1. turą albo z wyborów z 2020. Bo trochę mocno to nie pasuje do
  • Odpowiedz
  • 1
@ChrisPL: To akurat bzdura moim zdaniem, od zawsze jest tak, że ściana wschodnia to mnóstwo malutkich ośrodków miejskich + ogrom wsi, a brak dużych aglomeracji. To tak samo jak rozkłady wśród wykształceń itp. Jeśli wpadasz w "skrajność" warunków pro-PiS to masz potem gminy "turbo konserwatywne". Jesteśmy za to takim społeczeństwem, że ciężko o ośrodki "turbo lewicowe". Siłą rzeczy łatwiej mieć 90% w gminie z małą próbą, gdzie są sami rolnicy,
  • Odpowiedz
Sam przetarg i dostarczenie maszyn to są lata i grube nakłady finansowe

@Leniek: przeciez sa maszyny z CKE, wystarczy dostarczyc glosy do wojewodzkich i jazda ( ͡° ͜ʖ ͡°) i tak prezydent nie zaczyna swojej sluzby wponiedzialek
  • Odpowiedz