Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 81
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jestem ciekawy jakby ten wykres wyglądał jakby na osi X była różnica procentowa. -1000 między wynikiem w drugiej turze, a predykcją to co innego w komisji gdzie jest 1100 ważnych głosów, a w komisji gdzie jest 4000 ważnych głosów.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Nattvasen
Wtedy przechyl łatwo można by było argumentować podróżowaniem między małymi i dużymi miejscami. Np student raz głosuje w mieście gdzie się uczy, a raz na rodzinnej wsi.
  • Odpowiedz
@samarin: Rozumiem ten argument ale według mnie to powoduje mniejszy błąd niż założenie że komisje są tej samej wielkości.W tej chwili to ja nie rozumiem tego wykresu, niektóre komisje nie mają więcej niż 300 głosów więc wiadomo, że błąd nie będzie większy niż 300. Wydaję mi sie że to że widzimy rozkład Gaussa wynika w dużej mierze z tego jakiej wielkosci są komisje i nie wiem czego to dowodzi.
  • Odpowiedz
@samarin: dzięki, to bardzo istotny dodatek. Myślę, że tak istotnie wyższe odchylenie Trzaskowskiego względem Nawrockiego jednak wymaga wyjaśnienia, i ofc to możliwe że "wyborcy podróżowali" jest jego częścią, ale tak drastyczne różnice mnie absolutnie nie przekonują co do sensowności tego wyjaśnienia jako kompletnego.
  • Odpowiedz
@samarin: dlaczego umieściłeś wykresy na dwóch różnych układach o różnych skalach? Przecież to całkowicie zmienia interpretację. Wartości na osi Y są zupełnie inne, a rozkład Trzaskowskiego ma o wiele większą wariancję. Kolejne pytanie - dlaczego nie policzyłeś skośności? Nie zarzucam nierzetelności, ale po prostu zwróciłem na to uwagę.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Wojtekq skalę są dopasowane do danych, jak się umieści na jednym wykresie to dla Trzaska jest turbo spłaszczony, skośność mogę zaraz dorzucić. Nie jestem analitykiem więc jak czegoś nie dodałem to nie jestem świadom. Po to wrzuciłem to na github żeby łatwo aktualizować :)
  • Odpowiedz
@samarin: Dziękuję. Chodzi mi o to, że w istocie te wykresy są kompletnie różne, a przy takiej skali wyglądają na takie same. Nawrocki ma jeden ogromny pik w okolicy zera, a Trzaskowski jest bardziej rozsmarowany po całej osi. Wynikałoby stąd, że jest u niego więcej błędów zarówno w jedną, jak i w drugą stronę.
  • Odpowiedz