Wpis z mikrobloga

Planuje instalacje inteligentnego budynku dla własnego domu. Zastanawiam się który system wybrać. Zależałoby mi na prostocie, nie wywaleniu miliona PLNów na rzeczy których nigdy nie użyje, niezawodności.

Możecie polecić jakieś rozwiązania/systemy, na które warto rzucić okiem? Do tej pory wybrałem.

- Fibaro
- Grenton
- Loxone
- Satel Integra
- KNX
- Ampio

Czego oczekuje:
- Raczej podstawowe rzeczy: sterowanie żaluzjami, roletami, bramą garażową, włączenie / wyłączenie świateł jak zapomne z zagranicy, wideomofon np w apce
- Nie wiem czy coś mi umyka co warto mieć a nie wspomniałem?
- Ma to działać i być niezawodne - nie mam czasu użerać się z tańszymi chińczykami i później konfigurować po nocach lub ciągle coś naprawiać.
- Integracja i obsługa przy pomocy systemu Apple Home - iphone users here

Skłaniam się ku AMPIO bo mam 30% zniżki od znajomego instalatora no i mój znajomy jest instalatorem AMPIO xD

#inteligentnydom #automatyka #elektryka #budujzwykopem #ampio #fibaro #grenton #loxone #satel #knx #budowadomu #budowa
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Skłaniam się ku AMPIO bo mam 30% zniżki od znajomego instalatora no i mój znajomy jest instalatorem AMPIO xD

EOT imho
  • Odpowiedz
  • 0
@Polska5Ever zrobiłem Ledy i rolety zewnętrzne na grentonie. Działa i przez blisko rok nic się nie wysypało. Nie znam innych systemów. Domofon dostałem razem z osiedlem w loxone.
Konfiguracja jest zbliżona do PLC więc z jednej strony fajnie, z drugiej jak nie umiesz to będziesz cierpiał.

Coś czego u siebie nie zrobiłem - elektrozawór do wody zamykany w przypadku zalania razem z czujnikami zalaniowymi w newralgicznych miejscach.
Pompę ciepła dostałem od
  • Odpowiedz
@Polska5Ever: Podstawowe pytanie - jaki masz poziom kompetencji i chęci do roboty:
a. Jesteś automatykiem lub elektrykiem, znasz się na takich lub podobnych rzeczach, będziesz robił to sam.
b. Jesteś hobbystą i będziesz to sobie sam robił.
c. Ktoś Ci to będzie robił.

To o tyle ważne że w przypadku a. i trochę b. możesz rozważyć także tańsze rzeczy, na które poświęcisz więcej czasu na konfigurację
  • Odpowiedz
@Polska5Ever: Aha - jako automatyk generalnie w domu nie mam i nie planuję automatyki domowej i każdemu odradzam ( ͡° ͜ʖ ͡°) Duży koszt, kłopot jak się zepsuje, w sumie zwykle jest to niewielka wartość dodana i gadżet.
  • Odpowiedz
@Polska5Ever: Najlepiej postawić na otwarty lub pólotwarty aby mozna było za 30 lat zmienić cos w systemie jak firma zniknie albo przejdzie w cos innego
Otwarte to KNX (to system różni producenci)
Grenton i chyb ampio pozwalają na podpięcie KNX

Najważniejsza kwestia która mi przyświecała budując smart home to działanie systemu w przypadku awarii serwerów czy aktorów. system musi działać klasycznie albo ,musi się łatwo dać przestawić na klasyczny

bo
  • Odpowiedz
@Polska5Ever: gdybym to ja miał decydować to zrobiłbym tak, aby za systemem stał jakiś standard komunikacji wspierany przez wielu różnych producentów sprzętu do szafy sterowniczej. Zamykanie się na jednego producenta sprawi, że jak system padnie (firma za nim stojąca) to będzie problem w przyszłości. W tym kontekście jeżeli już zdecydujesz się na jakiś system, który ma swój własny unikalny protokół komunikacji to rozeznaj się, czy są jakieś "bramki" do gadania
  • Odpowiedz
@Polska5Ever:reasumując jak nie masz zamiaru się bawić samemu i masz kolege co się zajmuje ampio to poszedł bym w ampio, zrobił se te kaskade integracji (+/- 4k więcej) i będziesz miał wszystko w apple home
  • Odpowiedz