Aktywne Wpisy

moll +9
Powieje trochę paranoją zapewne, ale szukam #ksiazki dla preppersów, do survivalu czy innego bushcraftu - takiej jak dla debila, totalnie od podstaw, która pozwoli na "przetrwanie" w razie wojny albo innego kataklizmu. Najlepiej jakby było to w formacie, który można zapakować do plecaka ewakuacyjnego po lekturze.
Ktoś? Coś?
Taguję #preppers #bushcraft #survival dla większych zasięgów, pewnie wiecie co warto przeczytać i co się sprawdzi
Ktoś? Coś?
Taguję #preppers #bushcraft #survival dla większych zasięgów, pewnie wiecie co warto przeczytać i co się sprawdzi

labla +62

Możecie polecić jakieś rozwiązania/systemy, na które warto rzucić okiem? Do tej pory wybrałem.
- Fibaro
- Grenton
- Loxone
- Satel Integra
- KNX
- Ampio
Czego oczekuje:
- Raczej podstawowe rzeczy: sterowanie żaluzjami, roletami, bramą garażową, włączenie / wyłączenie świateł jak zapomne z zagranicy, wideomofon np w apce
- Nie wiem czy coś mi umyka co warto mieć a nie wspomniałem?
- Ma to działać i być niezawodne - nie mam czasu użerać się z tańszymi chińczykami i później konfigurować po nocach lub ciągle coś naprawiać.
- Integracja i obsługa przy pomocy systemu Apple Home - iphone users here
Skłaniam się ku AMPIO bo mam 30% zniżki od znajomego instalatora no i mój znajomy jest instalatorem AMPIO xD
#inteligentnydom #automatyka #elektryka #budujzwykopem #ampio #fibaro #grenton #loxone #satel #knx #budowadomu #budowa
EOT imho
Komentarz usunięty przez autora
mi tam loxone config bardzo pasuje - a slyszalem, ze to jedno z najlatwiejszych w obsludze systemow (gdzie KNX jest na drugim koncu listy :D )
Konfiguracja jest zbliżona do PLC więc z jednej strony fajnie, z drugiej jak nie umiesz to będziesz cierpiał.
Coś czego u siebie nie zrobiłem - elektrozawór do wody zamykany w przypadku zalania razem z czujnikami zalaniowymi w newralgicznych miejscach.
Pompę ciepła dostałem od
a. Jesteś automatykiem lub elektrykiem, znasz się na takich lub podobnych rzeczach, będziesz robił to sam.
b. Jesteś hobbystą i będziesz to sobie sam robił.
c. Ktoś Ci to będzie robił.
To o tyle ważne że w przypadku a. i trochę b. możesz rozważyć także tańsze rzeczy, na które poświęcisz więcej czasu na konfigurację
Otwarte to KNX (to system różni producenci)
Grenton i chyb ampio pozwalają na podpięcie KNX
Najważniejsza kwestia która mi przyświecała budując smart home to działanie systemu w przypadku awarii serwerów czy aktorów. system musi działać klasycznie albo ,musi się łatwo dać przestawić na klasyczny
bo