Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
nasze państwo to zakładnik zwiazków zawodowych w białych kitlach. Lekarka z Austrii:
"- W Wiedniu dostaje na start 3 tys. euro. To wynagrodzenie rośnie z każdym kolejnym rokiem rezydentury. Nie mamy możliwości dorabiania w innych miejscach, jak w Polsce, bo zabraniają tego przepisy."
https://portal.abczdrowie.pl/pracuje-w-wiedniu-i-nie-chce-wracac-do-polski-mowi-o-decydujacym-czynniku/7163652821220032a

przeciez nasz #lekarz 100k na 3 kontraktach ktory nierzadko udaje ze przebywa w trzech miejscach jednocześnie, zarabia juz wiecej niz europa zachodnia i dalej krzycza o zwiekszenie pkb% na ochrone zdroiwa kiedycoroczne zwiekszenie tego budzetu w 95% przejadane jest tylko na ich podwyzki

Minister Zdrowia: "Każdego roku dokładamy sporo środków do systemu ochrony zdrowia. Ja bardzo chciałabym, żeby te dodatkowe pieniądze ubezpieczonych (...) przekładały się na jakość świadczeń i na dostępność do lekarza. Tymczasem obserwuję takie zjawisko, że od kilku lat przekładają się tylko na wzrost wynagrodzeń. I oczywiście lekarze, pielęgniarki i inne zawody medyczne to są zawody wyjątkowe"
https://pulsmedycyny.pl/kadry/menedzerowie-ochrony-zdrowia/leszczyna-o-podwyzkach-wynagrodzen-od-1-lipca-nie-sadze-zeby-szpitalom-zabraklo-pieniedzy

#programista15k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rudz1elec: Milton pisał o sytuacji w USA sprzed ponad pół wieku, w Polsce medycyne możesz kończyć na uczelni ojca Rydzyka albo w Siedlcach etc.
OP: Co do zarobków 100k to podziel na 10 i będziesz miał prawdziwe zarobki jak mówisz o rezydentach (licząc z dyżurami, czyli nadgodzinami, z samego etatu wyjdzie mniej).
  • Odpowiedz
Z kontraktu zarabiają nie chodząc do pracy? Ty masz rozum? Myślisz, że to tyczy przeciętnego lekarza? To jest na zasadzie spółek skarbu państwa - takie szemrane stanowiska, że zarabiasz za nic są dla nielicznych, którzy mają odpowiednie znajomości, reszta tyra. Jeszcze za nich k---a...
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Po co kłamiesz? Kontrakt dostaje się za wykonaną pracę np ilość przyjętych pacjentów, albo zabiegów czy opisanych badań. Nikt nikomu nie płaci za udawanie że się jest w dwóch różnych miejscach.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): "Nie mamy możliwości dorabiania w innych miejscach, jak w Polsce, bo zabraniają tego przepisy."
o ten fragment mi chodzi, ze jak to czyta nasz Pan Lekarz ordynator (lub blisko niego) to turla sie ze smiechu czytając jakie są warunki w cywilizowanych krajach, i jak za opłaty za prywatne "konsultacje" wprowadza pacjentow do publicznego szpitala bocznymi drzwiami. Nigdzie nie napisalem ze rezydent robi 100k. wiec sam usunkonto .
  • Odpowiedz