Aktywne Wpisy
ATAT-2 +676
POV : jesteś włamywaczem i fanem Donkey Konga i trafiasz do nieba
#heheszki #humorobrazkowy #nostalgia
#heheszki #humorobrazkowy #nostalgia
źródło: temp_file6277864565868864658
Pobierz
Lethen +155
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file6277864565868864658
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Nie byłoby tego kryzysu gdyby tak jak w każdym normalnym zwodzie honorowano dyplom studiów.
Studia dlatego że trwają 3 lata, hamują napływ zbyt dużej ilości ludzi na rynek pracy bo trzeba te 3 lata poświęcić, więc liczba kandydatów do pracy nie wzrasta lawinowo.
Przyjmowali ludzi bez studiów, wiec wszyscy ludzie po filologiach, socjologiach i europeistykach odkryli pasje do IT. Rynek został zalany bootcampowcami, posiedzieli na stołkach 4 lata, powstało AI, zmalało zapotrzebowanie i teraz nowi absolwenci najlepszych uczelni nie mogą dostać się na juniora, bo typy po leśnictwie, ktorzy są dzisiaj seniorami przez dostanie stołka 5 lat temu w czasie hossy, zajmują miejsca absolwentom informatyki. To jest skandal.
Około połowa osób ktore znam nie ma studiów związanych z kierunkiem IT, 80% scrum masterek, PMów, analityków nie ma dyplomu związanego z IT, pomimo tego że rolą tych ludzi jest komunikacja z technicznymi programistami.... Mnie to najbardziej zadziwia, że programiści mają 5 etapowe rekrutacje, leetcody a od scrum mastera, analityka, PMa który zarządza projektem wartym miliony dolarów nie wymaga się fundamentalnych postaw
zagadnień związanych z IT.
Studia IT spełniają rolę bo robią odsiew, są trudne, na studiach jest matma i fizyka z którą większość humanistów którzy wepchali się do IT mają problem .
To jest ta mentalność wyrobników z it...
W normalnym zawodzie, lekarz lub notatiusz ma prostą, wygodną robote którą mogłaby wykonywać małpa - podpisywanie kwitków, wystawianie L4, małpa bez studiów mogłaby taką robotę wykonywać, a jednak żeby wystawiać papierek w 10 min i mieć za to płacone 300 zł, trzeba mieć studia, dzięki czemu tylko wybrańcy mogą robić tą małpią robotę 300 zł za 10
Wpuszczanie ludzi bez studiów do pracy rozpieprzyło rynek IT, jest to fakt.
Ludzie nie mogą znaleźć pracy nie dlatego że
Z resztą sam obecnie żałuję że nie poszedłem na informatykę tylko
Inni inżynierowie gdzie często wymaga się masy specjalistycznej wiedzy oraz uwaga, też trzeba się "dokształcać" by być na bierząco np. automatycy pracujący na utrzymaniu ruchu gdzie od nich zależy produkcja w fabrykach nie zarabiają kokosów, podobna sytuacja tyczy się np. budownictwa (zarobki w biurach projektowych to generalnie śmiech na sali - 6k
@MichuTop: Wina managementu że tak skonfigurowali system / dali jednej osobie uprawnienia aby posadzić wielomilionowy system.
Sam studiuje na pewnej politechnice w Polsce, w porównaniu z ilością materiału i nauki jaki ja mam, to moi znajomi z informatyki mają
Żaden produkt owner
Scrum master
Jakieś HR
Nikt nie miał
Ludzie z top uczelni też mają problemy
Mój ojciec zna się na rysunkach techn ale nie ma studiów czy chociaż matury to nie może w tym grzebać
Do takiego stopnia że tłumaczy nadzorowi z budowy co trzeba zrobić bo oni nie wiedzą
Nie ma papieru to ma g---o
A tutaj jak w lesie