Wpis z mikrobloga

Mirabele jaki wózek polecacie dla nowego obywatela? Robię powoli rozeznanie w markach i co tam na olx używanego można wychaczyć w dobrej cenie, ale marek jest multum.
Bebok jest przewidywany na grudzień. Mamy dom piętrowy i mieszkamy na piętrze to lepiej będzie jak wózek raczej będzie z tych lżejszych. Przyszłe spacery podejrzewam, że głównie będą odbywać się na drodze szutrowej/leśnej to dobrze, żeby kółka dały radę na takich powierzchniach.
Na co zwracać uwagę przy wyborze wózka nowego/używanego (oprócz tego, żeby nie brać używanego fotelika)? Jakieś szczególnie polecane marki albo modele?
#macierzynstwo #ciaza #rodzicielstwo
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@White_Magpie my potrzebujemy na początek września i właśnie w weekend zamówiliśmy bebetto pelpasso. U nas też szutrowki/las wydaje się że się sprawdzi. Jest lekki, skretny i fajnie działają amortyzatory.
  • Odpowiedz
@White_Magpie: moja rozowa wymyslila ze kupimy tylko nosidelko z CYBEX za 1000zl, a co do wozka i reszty to sie pomysli pozniej. Na czas zimy (kaszojad od polowy pazdziernika) to wiecej nie trzeba.
  • Odpowiedz
@White_Magpie: bierz dużą gondolę (znaczy długą), dobrze żeby był adapter pod fotelik samochodowy.
Koła duże, jak nie pompowane to na piankowych też pojeździsz.
Dopasuj też wysokość wózka do swojego wzrostu, bo są różne, wysokim często niewygodnie jak o tym nie myślą przed zakupem
A potem kupisz sobie poręczną spacerówkę na lato.
  • Odpowiedz
@White_Magpie po pierwsze pomyśl czy rzeczywiście będziesz wnosić wózek bo nawet kilka schodków to problem. Jak chcesz dobry wózek z amortyzacją to nie będzie on lekki. Ja trzymałam wózek w aucie cały czas w bagażniku, schodziłam z dzieckiem, wypakowywałam wózek i wkładałam do wózka. I miałam Espiro Next, bardzo fajnie się sprawdzał na każdej trasie.
  • Odpowiedz
@White_Magpie: na pewno składany, z odpinania obracaną gondolą, pompowane koła. Dla córki kupiłem Espiro Only, całkiem ok, jedynie co lipne to przednie koła które są mniejsze od tylnych i ciężko się w związku z tym nim jedzie po nierównościach.
  • Odpowiedz
@moll: Takie długie spoko, ale trzeba patrzeć na smog. Na dłuższy spacer najlepiej iść jak powietrze jest w miarę czyste. Nie w największy dym się pchać.
  • Odpowiedz
  • 1
@Lonate jak wózek będzie mi niepotrzebny na piętrze to nawet nie mam zamiaru go tachać na górę tylko zostawię na parterze bo tam mamy pomieszczenia gospodarcze. Tym wnoszeniem to bardziej się sugerowałam teściową bo jak wnuczka przyjeżdżała to trzymała wózek właśnie na górze (żeby bujać do snu) no ale nie było tu żadnej "infrastruktury dzieciowej" jak łóżeczko itp. to raczej tylko dlatego go wnosiła.
@moll zastanawiałam się, żeby kupić taki
  • Odpowiedz
@White_Magpie: z tym najlepiej podjedźcie do sklepu sprzedającego foteliki i dopytajcie. Ja miałam wózek 3w1, który adaptera nie miał, ale za to dziecko wyrosło mi tak szybko z tej pierwszej łupiny do auta, że to nie miało znaczenia, teraz mam normalny fotelik w aucie. W sumie to dwa, bo dwójka dzieci jeździ
I tak musicie dopasować fotelik do auta, więc z tym ogarniecie przy zakupie.
  • Odpowiedz
Mam dwa wózki: Bebetto Luca i Coletto Dante. Na drogi szutrowe lepszy ten pierwszy (duże, pompowane koła) i mam go na wsi. W mieście korzystam z tego drugiego. Oba dość ciężkie. Często na spacerze po lesie chodzimy w chuście - jak złoto.
  • Odpowiedz