Wpis z mikrobloga

Tego już się nie da zatrzymać, ludzie mają tak wyprane mózgi albo Republiką albo tiktokiem czy innym KanałemZiobro, że ten kraj przebije Węgry Orbana w przeciągu 10 lat.

@Ketoprofen: Ja tam słyszę, że Tusk jest twardy wobec imigrantów w TVN. Potem czytam program Trzaskowskiego a tam, że Ukraińców trzeba dyskryminować. Może to jednak nie jest wina tylko prawicowych telewizji?

Polecam ten artykuł https://oko.press/jak-w-strachu-przed-skrajna-prawica-centrum-strzela-sobie-w-stope
  • Odpowiedz
@Ketoprofen

Niestety caly świat przechodzi prawicową gorączkę i jest na to wiele powodów, ale przede wszystkim i jeżeli o międzynarodowe punkty wspólne, w skrócie:

media społecznościowe, ogromne nierówności, słabe neoliberalne elitki
  • Odpowiedz
@Ketoprofen: dokładnie tak. Mam wrażenie, że Polska jest skazana na wieczne rządy piso-konfederacji i nie da się już zbyt wiele z tym zrobić. Nawet jak wygra Trzaskowski, to i tak prędzej czy później do tego dojdzie. Ludzie kochają katolicko-prawicowy zamordyzm, populizm, łykają bez popity ruską propagandę i szurskie kanały na youtube, starzy zachwycają się Republiką, młodzi masowo oglądają Kanał Zero. Panuje coraz większa nienawiść i radykalizacja. Młode pokolenia, zamiast zmieniać
  • Odpowiedz
@Ketoprofen: Uwaga podaje rozwiązanie na to ,żeby "patoprawica" nie przejała władzy w następnych wyborach parlamentarnych, liberalni idioci i lewicowe szumowiny zaczynają robić coś ,żeby przeciętnemu mieszkańcowi PolskI lepiej się żyło, nie skrobanka, antysemityzm czy związki partnerskie a nawet zakaz telefonów w szkołach to nie są tematy które interesują Polaków i te wybory to pokazały, więc przestańcie bredzić o pierdołach.
  • Odpowiedz
@Ketoprofen: powtórzyłem to już kilka razy i tego się trzymam. Nie chcę być jak dziecko z mema "Duda wygrał, wyjeżdżam!", ale też nie jestem już dzieckiem, znam języki, mam jakieś zagraniczne kontakty, a więc: jeśli teraz wygra patus, a za dwa lata jakaś koalicja PiS+Konfa, to chciałbym żeby wystarczyło mi odwagi, samozaparcia i środków żeby stąd wyjechać. Choć nie muszę i w głębi duszy nie chcę, bo kocham ten kraj.
  • Odpowiedz
@Janusz55555: Gdybyśmy tylko wiedzieli co kraje skandynawskie mają wspólnego ze sobą że nie ma tej patoprawicy… Może silne państwo z silnymi instytucjami i opieką socjalną przez co jest lepsza redystrybucja bogactwa i nie ma żadnego resentymentu wobec elit? Nieee to na pewno nie to wolny rynek i balcerowiczowska szkoła jest TOP.

Tak powstają takie populistyczne partie jak PiS które zauważają nastroje społeczne dwa kroki przed innymi, a nawet jeśli inni
  • Odpowiedz
@Janusz55555:

Tylko, że na zachodzie zaczyna się dziać dokładnie to samo. Mam wrażenie, że tylko kraje Skandynawskie plus jakaś Islandia są wolne od tej p-----------j narodowej prawicy.

Z niczego się to nie wzięło. Ciężko jest pozostać po stronie socjalizmu i wymuszonej tolerancji kiedy masz realny problem z imigrantami.

W Skandynawii to prędzej wina mentalności niż, jak niektórzy tu twierdzą, "dobrze działającego państwa". Tam po prostu nie ma takich nastrojów nawet
  • Odpowiedz
To będą chyba moje ostatnie wybory w tym kraju, po prostu już nie czuję przynależności tutaj. Coraz częściej się łapię na tym, że fantazjuję co by było, gdybym urodziła się na szeroko pojętym Zachodzie

@Ketoprofen: nawet mi nie mów... To samo. Jeszcze 10 lat temu Żołnierze Wyklęci, patriotyzm lokalny i krajowy, eurosceptyk. Dziś nadal kocham ten kraj, jestem dumny z wielu rzeczy w nim i tym narodzie, ale coraz mocniej
  • Odpowiedz