Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy myślicie że da się wyleczyć kobietę z wpływu matki narcyza? Moja przyszła teściowa to książkowy narcyz. Nie będę mówił jak się zachowuje bo każdy chyba na świadomość jak taka osoba działa. Mój teść to jej zupełne przeciwieństwo i uwielbiam tego faceta. Nie mam rodziców i ten człowiek trochę mi ich zastępuje gdy chce się poradzić kogoś starszego. Moja dziewczyna niestety przejęła trochę zachowań mamy ale jest tego świadoma i staramy się to wypracować. Jest to bardzo trudne i oboje zastanawiamy się czy uda jej się zmienić sposób myślenia i reagowania na to co się dzieje. W domu rodzinnym spędziła 22 lata i mocno sama wyznała że jest mocno przesiąknięta tym jak wyglądały relacje rodziców. Myślała że to normalne i dopiero ja jej tłumaczyłem że tak nie jest do końca. Obecnie ma 27 lat, ja jestem starszy o kilka lat i udało nam się trochę to przepracować ale są sytuacje w których ona po prostu zachowuje się jak narcyz. Nie mamy zamiaru się rozstawać bo staramy się dla siebie zmieniać i o siebie dbamy. Planujemy zakup mieszkania i od kilku miesięcy staramy się o dziecko. Ślubu nie planujemy bo oboje uznaliśmy że to żadne świadectwo miłości i jak kiedyś uznamy to za konieczne to zrobimy sobie kolację we dwoje i podpiszemy ten świstek. Mając takie plany mocno zastanawiamy się czy uda nam się zwalczyć jej narcyzm i czy kiedyś ona będzie inaczej patrzeć na świat. Ona jest świadoma tego że tym nasiąkła ale powiedziała mi że mnie kocha i zmieni się dla mnie bo nie chce takich kłótni jakie były pomiędzy jej rodzicami. Myślicie że da się to w pełni zwalczyć? Macie jakieś rady? #psychologia #logikarozowychpaskow

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: No da się, ale nie samym chceniem. Chcenie jest potrzebne, ale zmiana wymaga działań i samemu jest trudno zauważyć szkodliwe schematy, a co dopiero znaleźć sposób na ich "przeprogramowanie". Najprościej i najskuteczniej będzie znaleźć certyfikowanego psychoterapeutę, np. CBT.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Może zryję ci beret, ale jeżeli teściowa ma NPD, a teść ma jeszcze jakikolwiek entuzjazm do życia, to prawdopodobnie sam jest narcyzem. Miej na uwadze, że narcyzm nie oznacza tylko bycia roszczeniową mendą — wręcz przeciwnie, takie osoby uwielbiają być lubiane i uważane za ważne, a twoje radzenie się chłopa tylko buduje jego ego. Co więcej, narcystyczne kobiety mają silną preferencję do mężczyzn z wiązki B, lecz w drugą stronę
  • Odpowiedz
Moja dziewczyna niestety przejęła trochę zachowań mamy ale jest tego świadoma i staramy się to wypracować. Jest to bardzo trudne i oboje zastanawiamy się czy uda jej się zmienić sposób myślenia i reagowania na to co się dzieje.

@mirko_anonim: powinniście oboje iść na terapię. Kropka.

Jeśli "teściowa" jest faktycznie narcyzem czy osobą ogólnie zaburzoną, to jest to naprawdę srogi kaliber. Żyjąc z taką osobą 20+ lat, naprawdę przesiąkasz tymi złymi odruchami.
  • Odpowiedz
@quarien bardzo się z tym zgadzam gdzie ja sama mierzę się z NPD na terapii psychodynamicznej. Zaburzenie jest ciężkie do pracy i bardzo ważne jest aby partnerka zaczęła zauważać swoje emocje, aby nauczyła się samoświadomości. Określanie swoich emocji, dawanie im upustu, akceptowanie ich by następnie powoli sadzić nowe myśli i próbować wątpić w stare schematy, to jest bardzo kluczowe. Narcyzi to osoby które nie były docenione za dziecka i potem starają
  • Odpowiedz
@dream_big: Myślę, że z perspektywy ludzi z zaburzeniami czy chociażby z pewnym szlifem narcystycznym, kluczowym jest nie ustawiać się z powrotem w relacji tokstycznej, odtwarzającej relacje z rodzicem.
Mówiąc z przekąsem, nie ma nic lepszego jak wybrać sobie partnera, przed którym trzeba nosić maski, stać na baczność i męczyć się :)
Z całego serca życzę Ci powodzenia :)

@luxkms78 Tylko jedna uwaga - dzisiaj modnym jest diagnozowanie kazdego jako
  • Odpowiedz