Wpis z mikrobloga

Wołam tagi bo jest sprawa do nagłośnienia - chyba warto zagłosować :) To ta słynna inicjatywa Rafała Brzoski.

https://sprawdzamy.com/pomysl/wyzsze-limity-wplat-na-ike-i-ikze-poprawia-bezpieczenstwo-finansowe-przyszlych-emerytow-id-1609

Wyplusujmy to w gorące aby dotarło do większej ilości osób.

#gielda #kryptowaluty #inwestycje #inwestowanie #ike #ikze #xtb #gpw #polska #oszczedzanie #emerytura
Polska5Ever - Wołam tagi bo jest sprawa do nagłośnienia - chyba warto zagłosować :) T...

źródło: Screenshot 2025-05-23 at 09.20.18

Pobierz
  • 87
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Polska5Ever: nie ma co się napalać na "brak limitów" bo w takiej formie to nie przejdzie. Lepiej zaproponować zwiększenie limitu do 5ciokrotność średniej niż walczyć o coś co nawet w większości opinii publicznej nie przejdzie bo no właśnie" robisz loda bogatym" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
nie ma co się napalać na "brak limitów"

@PedzacaGuma: limity będą, ale chcą je podnieść dość znacznie, w dodatku na IKZE znieść podatek w jednym przypadku:

Jednorazowe podniesienie limitu wpłat na IKE i IKZE o 100% oraz deklaracja podnoszenia o 25% przez kolejne 5 lat.

W odniesieniu do wypłat z IKZE, wprowadzenie rozwiązania takiego jak przy wypłacie z PPK, czyli w przypadku wypłaty 25% środków jednorazowo po osiągnięciu wieku emerytalnego,
  • Odpowiedz
@pepedros: ale możesz wypłacić pieniądze wcześniej, więc zaraz by były jakieś wałki żeby obchodzić podatki. Już teraz wątpię, żeby ludzie inwestowali w IKE zakładając, że będą tam trzymali pieniądze do 60 roku życia i biorą pod uwagę, że mogą je wypłacić wcześniej ale chcą odsunąc płacenie podatku Belki jak najbardziej w czasie
  • Odpowiedz
  • 45
robiebia loda bogatym ciag dalszy

@katopa: im więcej takich form "inwestycji" tym mniejsza szansa że bogaty zainwestuje w betonowe złoto
  • Odpowiedz
@StdPtr: no tak, bo wpłacenie 50k zamiast 25k rocznie na giełdę spowoduje gigantyczne straty w podatku belki ( ͡° ͜ʖ ͡°). A choćby nawet, to państwo i tak powinno ponieść ten koszt na rzecz oszczędności emerytalnych obywateli. Poza tym ten pieniądz włożony w giełdę często pobudza gospodarkę (np. poprzez udział w IPO, kupno obligacji korporacyjnych, nowe emisje akcji itp). Same wnioski z raportu są ciekawe

Indywidualne
  • Odpowiedz
na IKE nie powinno być jakichkolwiek limitów. To i tak realnie daje profity dopiero po 60 rż.

@pepedros: no to akurat jest całkowite kłamstwo. Oczywiście, że daje profity również przy wcześniejszej likwidacji.

IKE: 1000 zł -> 1100 zł -> 1220 zł; minus podatek od 220 zł = 1178.2 zł po potrąceniu 19% podatku na koniec (wcześniejsza likwidacja).
BEZ: 1000 zł -> 1081 zł -> 1168,56 zł po potrąceniu podatku w
  • Odpowiedz
@Mamiser: to warto sie zainteresowac ile zarabia przecietny polak i czy jest w stanie wyczerpac ~40k limitu

sam zarabiam w top 10% polactwa, mam kwadrat bez kredytu, a w tym roku pewnie mi sie nie uda, bo mam za duzo innych wydatkow, a i tak zyje dosyc oszczednie
  • Odpowiedz
@pepedros: nie no, ja też uważam, że limity są małe. Po prostu wolałbym rozwiązanie bardziej premiujące oszczędzanie i inwestowanie na emeryturę wśród biedniejszej części społeczeństwa. IKZE działa bardzo dobrze i wolałbym, żeby państwo skoncentrowało się na dalszych ulgach tego typu. Zamiast pozwalać komuś opakować miliony w IKE, lepszym rozwiązaniem byłoby np. zwiększenie ulgi podatkowej przy IKZE. Koszty zapewne byłyby całkiem podobne, do tego można by nimi sterować poprzez limity.

Właściwie
  • Odpowiedz
@Yahoo_: ponieważ na IKE zarabiając 100 zł, płacisz 0 zł podatku po pierwszym roku. Natomiast zarabiając 100 zł na normalnym koncie maklerskim, musisz odprowadzić 19 zł podatku. To oczywiste, że znajdziesz sytuacje, gdzie ta różnica będzie mniejsza. To po prostu przykład.
  • Odpowiedz