Wpis z mikrobloga

#matematyka #geometria

Quincunx

Na obrazku jest jakiś randomowy wzór utworzony poprzez kopiowanie płaskich figur geometrycznych (kwadraty, koła, trójkąty*) w MS Paint. Wzór został odbity horyzontalnie i wertykalnie. *Wzory tworzyłem czasami poprzez nakładanie na siebie fragmentów utworzonej z linii o boku 1 pix siatki, a czasami siatki odbijałem w całości. Nie pamiętam czy wykorzystałem trójkąty lub koła do narysowania tego obrazu.
tojestmultikonto - #matematyka #geometria

⁙ Quincunx ⁙

Na obrazku jest jakiś random...

źródło: [000429]

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TwojHimars: Wszystkie liczby całkowite od 1 do ∞ ułożone w kolejności od najmniejszej do największej liczby tworzą ten wzór, który widać w tabeli (liczby są skrócone do wartości jednocyfrowych poprzez sumowanie cyfr składowych dowolnej liczby całkowitej np. 999 to 9 + 9 + 9 = 27, a 2 + 7 = 9...
81 = 9 x 9, a 8 + 1 = 9...
4 x 4 = 16, a 1
tojestmultikonto - @TwojHimars: Wszystkie liczby całkowite od 1 do ∞ ułożone w kolejn...

źródło: 12345678369a

Pobierz
  • Odpowiedz

@TwojHimars: Wszystkie liczby całkowite do ∞ bez 0, zero nie jest liczbą, jest cyfrą (znakiem), który nie ma żadnej wartości liczbowej. Skracając dowolną liczbę całkowitą np. 1410 (data bitwy pod Grunwaldem) uzyskasz: 1 + 4 + 1 + 0 = 6

3 to 12, 21, 30, 39, 48 itd. Te wszystkie liczby po skróceniu do wartości jednocyfrowej dają cyfrę (liczbę) 3. To, że kwadrat jest 9 x 9, nie
tojestmultikonto - >∞

@TwojHimars: Wszystkie liczby całkowite do ∞ bez 0, zero nie j...

źródło: Liczby999

Pobierz
  • Odpowiedz