Wpis z mikrobloga

#heheszki #humorinformatykow #macos #windows #programowanie #programista15k

Na projekcie przez kilka tygodni musiałem korzystać ze sprzętu klienta i powiem tak: Nigdy więcej MacOS.

Tak, tak, korzystając dłużej bym się przyzwyczaił, ale po 20 latach pracy z Windowsem nie chcę na nowo uczyć się skrótów klawiszowych do obsługi VSC, konsoli, czy notepada++ (którego zresztą na jabłko nie ma).

Zysków brak, tylko w---w.
sztefen_muller - #heheszki #humorinformatykow #macos #windows #programowanie #program...

źródło: 1000057029

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hauleth: @IlllI: Spoko, niech każdy używa tego, co mu wygodniej. Ale na miłość boską nie zmuszajcie ludzi do pracy na maszynie, w której trzeba stosować przejściówkę żeby podłączyć monitor, klawiaturę i myszkę (bo ma tylko wyjścia usb-c) ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@sztefen_muller: no ale w sumie wszystko można jednym kablem ogarnąć jak masz docka. Ja potrzebowałem wydajnego laptopa co trzyma długo na baterii i ma skalibrowany ekran i bez kitu MacBooki pro miażdżą system (jest też hdmi 2.1). W domu to wiadomo - stacjonarka z windowsem choć jak dalej będą wciskać AI szpiega, to zostawięgo chyba tylko do gier, a do roboty jakiś unix wleci hahaha
  • Odpowiedz
Nigdy więcej MacOS.

@sztefen_muller: Najgorzej jak wszyscy zachwycają się tym słynnym applowym "it just works" a potem się okazuje że macos ma mnóstwo niedoróbek które dałoby się łatwo naprawić ale apple ma to w dupie. Ostatnio dodali możliwość przeciągnięcia okna do krawędzi ekranu by przypiąć je do lewej lub prawej storny - wspaniale tylko dlaczego wtedy okno ma wysokość 95%? okno zamiast przylegać do krawędzi ekranu to zostawia irytujące kilka
  • Odpowiedz
@sztefen_muller od 3 lat mam służbowego macbooka i po pracy przesiadam sie na swojego PC Windowsa. Ciągle mylę skróty i klawisze. Co do podłączenia czegokolwiek to nie mam problemu. Myszkę i klawiaturę mam od logitecha i przełączam jednym guzikiem, a monitor za pomocą kabla usbc-display port.
Nie jest źle, ale nie jest też dobrze.
  • Odpowiedz
@Ilirian @sztefen_muller ja tak samo... Tylko sam się wkopałem bo miałem wybór. Bałem się że na windowsie dostanę znowu niezbyt wydajnego ultrabooka z ultra low power x86-64 które w ogóle nie ma mocy obliczeniowej i uznałem, że może spróbuję Appla.

O Chryste, jaki to był błąd...

Na tle tego co zaserwował mi MacOS to uważam, że różnice między Windowsem a Linuxem w dowolnym, współczesnym GUI są kosmetyczne i nie trzeba
  • Odpowiedz
@pietryna123: tak, takie zmiany to tragedia. Ale o dziwo korzystałem z telefonu z jabłuszkiem i nie było problemu (poza upierdliwym przesyłaniem plików przez dedykowany program zamiast traktowania telefon jako pendrive przez PC-ta)
  • Odpowiedz
@sztefen_muller: Robiliśmy niedawno obsługę BT dla Mercedesa i leżało trochę różnych telefonów. Między innymi iPhone i o ile wzięcie do ręki po androidzie skończyło się tak, że nie wiedziałem co gdzie jest, to jednak podejście do UI jest podobne. Kafelko-ikony w siatce jako aplikacje, listy, przełączniki itd. Klawiatura ekranowa itd. W innych miejscach są elementy interfejsu ale ogólnie to to samo.

A nie, że klawiatura apple nie wspiera 1/3 klawiszy
  • Odpowiedz