Aktywne Wpisy

Castel-Gandolfo +10
#gdansk #bmw #motoryzacja #opony #samochody
przy ostatnim przeglądzie w ASO BMW powiedziano mi, że moje opony (VREDESTEIN) nie posiadają specjalnej homologacji producenta BMW w związku z tym jazdą moim samochodem jest niebezpieczna, mogą nie działać prawidłowo systemy bezpieczeństwa, samochód może poruszać się niestabilnie szczególnie przy wyższych prędkościach co zagraża bezpośrednio mojemu życiu! Zaproponowano mi tam wymianę tych opon na takie z homologacją
przy ostatnim przeglądzie w ASO BMW powiedziano mi, że moje opony (VREDESTEIN) nie posiadają specjalnej homologacji producenta BMW w związku z tym jazdą moim samochodem jest niebezpieczna, mogą nie działać prawidłowo systemy bezpieczeństwa, samochód może poruszać się niestabilnie szczególnie przy wyższych prędkościach co zagraża bezpośrednio mojemu życiu! Zaproponowano mi tam wymianę tych opon na takie z homologacją

Jak w praktyce wyglada praca PM w większej firmie IT, czego uczyć się po pracy żeby się przebranżowić?
Pomijam #kryzysit , że brak pracy etc, mało ofert. W skrócie - przez 8 lat prowadziłem sobie równolegle do bycia średnim programistą #javascript własną firmę, taki trochę półpasywny przychód bo 2 zaufanych pracowników na b2b jako podwykonawcy, stali klienci, fajna marża itp, to był marketing social media, głównie FB. No ale to się skończyło, z roku na rok od 2 lat było gorzej, finalnie ledwo wychodziłem na plus, coraz wyższe koszty współpracowników, większa konkurencja - zamknąłem.
Jako programista zasiedziałem się nieco, nie miałem czasu na rozwój po godzinach bo cisnąłem z OE i własnymi projektami spoza IT, teraz przy zmianie pracy musiałbym ogrom nadrabiać w samym front-endzie a jeszcze i jakiegoś node musiałbym dorzucić. Wypaliłem się, miałem też nie ukrywam nadzieję, że własna firma bardziej się rozwinie i uda się wyjść z IT którego nie jestem wielkim pasjonatem.
No ale z czegoś trzeba żyć, chciałbym połączyć kompetencje techniczne które mam z tym co przez lata robiłem we wlasnych projektach - gdzie było sporo kontaktu z klientami, planowanie pracy, sam byłem sobie księgowym, etc etc - wiadomka.
Problem jest taki, że w IT zawsze pracowałem w małych projektach i nie wiem jak zarządza się projektami w IT. scrum, agile , sprint planning - u mnie nie istnieje praktycznie. Mam bardzo ogólne taski, nie mamy PM w projektach, pracuję w małej <10 osobowej firmie IT. W swojej działalności to leciałem na trello, google drive, calle i tyle, sporo spotkań osobistych było z klientami bo taka specyfika.
No i teraz pytanie jaka powinna być moja ścieżka rozwoju, wychodzi na to że próbować załapać się jako jakiś junior PM z zarobkami 2-3x mniejszymi niż mam żeby liczyć na to, że po roku pójdę dalej. Ładnie zrobić cv, coś tam może podkoloryzować z zarządzaniem projektami przez 8 lat. Mam do dyspozycji 2-4h na naukę. Chcę jeszcze pół roku posiedzieć w mojej firmie, nabyć samemu jakieś kompetencje zeby starać się o tego PM.
Podpowiedzielibyście hasłowo na czym się skupić, jakie konkretnie narzędzia powinienem znać? Warto uderzać w jakieś certyfikacje? 40 lat tuż za rogiem, czuję, że to ostatnia szansa żeby spróbować czegoś innego na etacie niż klepania kodu ( ͡° ͜ʖ ͡°) a na razie nie planuję otwierania znowu czegoś swojego, bardziej chcę w miarę stabilny przychód osiągnąć na etacie po 2 latach powiedzmy (rodzina, dziecko) i potem próbować znów po godzinach coś ciągnąć.
#programista15k #scrum #agile #it #programowanie #projectmanager #frontend #react
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt
wewnątrz firmy to tak, ale przecież są firmy szukające PMów - https://justjoin.it/job-offers/all-locations/pm , większość ofert nie technicznych.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
Do tego napisałeś Wprost, że nie znasz realiów wytwarzania oprogramowania
Masz chociaż teoretyczne pojecie o inżynierii oprogramowania? Studia IT?