Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@p0melo: wyzysk w sprintach xDDDD Chociaż i tak moim ulubionym jest twierdzenie, że płacenie programiście bez i ze studiami takich samych pieniędzy jest nielegalne i niezgodne z prawem. (°°
  • Odpowiedz
@p0melo:

Programista dziś [...] Korporacje same przeprowadzają sobie egzaminy wstępne w postaci wieloetapowych testów, live codingów i zadań.

Tak było i 15 lat temu, więc czemu mówisz, że dziś? A 5-etapowy proces trafił mi się nawet podczas największego covidowego
  • Odpowiedz
@p0melo zawsze tak było. może poza wąskim okienkiem które trwało może 5 lat kiedy to wykluło się pokolenie z. Pracą jak praca , nie wiem skąd domaganie jakiegoś statusu czy bajońskich wynagrodzeń.
  • Odpowiedz
Celem było jak najszybsze rozpieprzenie rynku pracownika, napchanie ludzi z ulicy i przyuczenie ich na programistów. W mediach firmy IT płaciły za sponsorowane artykuły z nagłówkami: "Eldorado w IT!", "Jak zostałem programistą bez studiów i zarabiam 20k", "Programiści zarabiają 40k", "Jestem programistą i pracuję 2 godziny dziennie".

@p0melo: oczywiście że tak, ale wykopki będą bredzić że to "głupi programiści się chwalili, to mają". Jeszcze było o służbowych helikopterach i
  • Odpowiedz
@p0melo: o nieee, jak mogli przyjąć kogoś z ulicy który robi to samo co ja a nawet lepiej, jeśli ja jestem po studiach płaku płaku

Wartość tych studiów sam sobie opisałeś. Dlatego ja wolę pracować z samoukami, a nie z cieciami z kijem w tyłku, którym wydaje się, że coś im się należy tylko dlatego, że skończyli studia kierunkowe.
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: bo kiedyś HR dawał pracę każdemu kto umiał klikać myszka a dzisiaj ci sami ludzie z ulicy robią wieloetapowe rekrutację których sami by nie przeszli

No to powiem TB że pielegnairka po licencjacie z buta ma 2-3x minimalną to samo położne i to z 1 pracy po 160h s msc

Sam robiłem z ludźmi co mówili że nigdy nie szukali roboty dłużej niż 3 msc a jak spytałem ich
  • Odpowiedz
@p0melo: To jest jakiś wylew frustracji o to że żeś spędził lata na studiach gdzie ci dobrze dupę przerobili a teraz płacą tyle ile Oskarkowi po bootcampie co jest wielkim afrontem bo uważasz że należy ci się więcej bo masz tytuł?
  • Odpowiedz
@Czokoszok69: Nauczyć się czegoś możesz i w domu, na studia to raczej się powinno iść ze względu na środowisko, ludzi którzy pasjonują się tym samym, na studiach powstają przecież unicorny. Ale jak ktoś idzie na studia i tego nie rozumie, to tak, pójdzie potem do jakiejśtam pracy i będzie jojczył.

Wspominasz interview - też miałem ostatnio kilka i podobnie. Wymień po kolei SOLID i kiedy kazdy z punktów stosujesz. Co
  • Odpowiedz
@p0melo sama prawda, do tego ciągłe spotkania, nacisk i spowiadanie się na daily... Przecież lepiej już ma taka księgowa gdzie robi swoje w spokoju bez scrum majstrów i innych zbędnych ujadaczy nad głową
  • Odpowiedz