Tak czytam niektóre komentarze odnoście tego zaginięcia 11 latki, w których pojawia się "rodzina prosi o nie zadawanie pytań".
Według mnie jeśli już stawia się cały kraj na nogi i puszcza ogólnopolskie alerty poszukiwawcze to z automatu, po finale akcji obowiązkiem jest podanie czy było to zaginięcie, uprowadzenie, porwanie, ucieczka itd. A po dokładniejszym śledztwie możnaby nawet podać motyw.
A nie jak w wielu sprawach, gdzie uciekają młode siksy lat 16, aby się pobawić, nagle temat cichnie bo osoba odnaleziona i c--j. Albo jakieś nastolatki postanowią sobie zrobić trip nad morze i zabalować z alkoholem i czymś mocniejszym w wieku 15 lat. A później tylko "chłopcy odnalezieni cali i zdrowi w jednym z kurortów nad morzem. Rodzina dziękuje za pomoc i prosi o uszanowanie prywatności.".
W takim razie można było prywatnie szukać pociechy, a nie budzić cały kraj... Bo szukać ma każdy, ale jaka była przyczyna zniknięcia niech zostanie dla nas bo to prywatna sprawa...
@SledzeLewackiebetyBoBogaty: Druga kwestia to komentarze w których niedorozwinięte wykopki piszą że uciekła się wyszaleć. Tam naprawdę powinna moderacja porządek zrobić.
@SledzeLewackiebetyBoBogaty: Licze na to że sprawa się wyjaśni. Może faktycznie gość ją porwał i siłą przetrzymywał i w takim przypadku alert był uzasadniony. A jeśli nie to jednak procedury takich alertów wymagają dopracowania.
Według mnie jeśli już stawia się cały kraj na nogi i puszcza ogólnopolskie alerty poszukiwawcze to z automatu, po finale akcji obowiązkiem jest podanie czy było to zaginięcie, uprowadzenie, porwanie, ucieczka itd. A po dokładniejszym śledztwie możnaby nawet podać motyw.
@straszny_cham zgadzam się, niektórym to już pewne tagi na wykopie zupełną odklejkę zrobiły i światopogląd wypaczyły.
@matti-nn nie o to mi w ogóle chodzi. Ale jeśli już ludzie się zaangażowali, służby, całe społeczeństwo to raczej powinna być odpowiednia informacja dotycząca czemu te zajście miało miejsce itd.
@SledzeLewackiebetyBoBogaty: nierozumiem. Co to znaczy czemu? Nie wiesz czemu dzieci uciekają z domów czy spotykają się z obcymi ludźmi z internetu? A uzurpowanie sobie prawa do wchodzenia w prywatne informacje o dziecku, bo dostało się alerta jest niezdrowe.
po finale akcji obowiązkiem jest podanie czy było to zaginięcie, uprowadzenie, porwanie, ucieczka itd. A po dokładniejszym śledztwie możnaby nawet podać motyw
@SledzeLewackiebetyBoBogaty: jeśli przytrafiło się coś złego to może nie chcą dzielić się z tym światem i robić jej traume, a jeśli nic się nie stało i zabalowała to mówienie o tym głośno sprawi, że ludzie będą po niej jechać w internecie i nie tylko a potem będą częściej
@lycaon_pictus oczywiście że policja bada sprawę, ale wykopki nie potrafią w wyszukiwanie informacji (wystarczyłoby wejście na jakikolwiek ogólnopolski portal informacyjny) ¯\(ツ)/¯
@SledzeLewackiebetyBoBogaty: Ale po co przypadkowym ludziom wiedza co się z nią działo? Jak to wpłynie na moje czy Twoje życie? Zaginięcia ludzi to nie Hotel Paradise by śledzić fabułę co wieczór z kakałkiem. No załóżmy że poszła się wyszaleć i rodzina to ujawni? Dziewczyna będzie ofiarą kpin, rodzina napiętnowana, samosądy, wyroki sąsiedztwa i komu to pomoże? Zaspokoi ciekawość kilku osób i tyle. Może następnym razem z tą wiedzą założymy że
@yaah alert dali o godzinie 19 gdy jeszcze jej szukali i nie wiedzieli co z nią się dzieje. Odwołali o godzinie 5 gdy ją znaleźli. Skąd informacja że wykluczyli porwanie? Z tego co widzę to wciąż ustalają jak się znalazła w mieszkaniu tego typa, ale nic o wykluczeniu.
A nie jak w wielu sprawach, gdzie uciekają młode siksy lat 16, aby się pobawić, nagle temat cichnie bo osoba odnaleziona i c--j. Albo jakieś nastolatki postanowią sobie zrobić trip nad morze i zabalować z alkoholem i czymś mocniejszym w wieku 15 lat. A później tylko "chłopcy odnalezieni cali i zdrowi w jednym z kurortów nad morzem. Rodzina dziękuje za pomoc i prosi o uszanowanie prywatności.".
W takim razie można było prywatnie szukać pociechy, a nie budzić cały kraj... Bo szukać ma każdy, ale jaka była przyczyna zniknięcia niech zostanie dla nas bo to prywatna sprawa...
#childalert #alertrcb #poszukiwania #nastolatki #niepopularnaopinia
@SledzeLewackiebetyBoBogaty: Na ile zrozumiałem to policja bada sprawę.
@matti-nn nie o to mi w ogóle chodzi. Ale jeśli już ludzie się zaangażowali, służby, całe społeczeństwo to raczej powinna być odpowiednia informacja dotycząca czemu te zajście miało miejsce itd.
@SledzeLewackiebetyBoBogaty: nierozumiem. Co to znaczy czemu? Nie wiesz czemu dzieci uciekają z domów czy spotykają się z obcymi ludźmi z internetu?
A uzurpowanie sobie prawa do wchodzenia w prywatne informacje o dziecku, bo dostało się alerta jest niezdrowe.
@SledzeLewackiebetyBoBogaty: jeśli przytrafiło się coś złego to może nie chcą dzielić się z tym światem i robić jej traume, a jeśli nic się nie stało i zabalowała to mówienie o tym głośno sprawi, że ludzie będą po niej jechać w internecie i nie tylko a potem będą częściej
@YodaMonster: tak samo można powiedzieć, że po co przypadkowym ludziom informacja, że jakieś dziecko się gdzieś zawieruszyło.
Mnie dwa razy ten SMS obudził. Raz z rcb, raz od T-Mobile. I nawet jak bym ta dziewczynkę gdzieś zauważył na drodze, to bym nie skojarzył że to ona.
@yaah: alert był po to żeby ją odnaleźć, przecież powód jej zniknięcia był nieznany w chwili ogłoszenia alertu.
@SledzeLewackiebetyBoBogaty: Jak się zaangażowałeś w poszukiwania?
I też uważam, że informacja powinna być podana, chociażby po to żeby ludzie mogli lepiej reagować w kolejnych przypadkach