Aktywne Wpisy

Jestem z dziewczyną od roku, jest naprawdę fajna, miła jest tylko jedno ale, kiedyś brała już leki przeciwdepresyjne i teraz wspomniała mi, że wróci do tego bo ma gorszy okres. Obawiam się, że z osobą z zaburzeniami będzie ciężko zbudować coś na lata choć ona tego oczekuje, no i też mam obawy, bo pokłócona z ojcem brak kontaktu, teoretycznie to ja będę musiał być opiekunem a nie partnerem.
#zwiazki #
#zwiazki #

Lupenski +66
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Mirki i Mirabelki, w ostatnim czasie pojawiła się u mnie nietypowa fobia. Staram się żyć zdrowo, bez używek, bez przepracowania, ale… niestety na ten moment żyję w miejscu, gdzie mój spokój jest notorycznie zakłócony (brak chwili ciszy i spokoju, rozdrażnienie, niepokój), śpię też bardzo płytko i 3-5h dziennie (niezależne ode mnie). Ten stan trwa ok. rok, choć też jako nastolatek w okresie szkoły średniej niewiele spałem. Teraz jestem przed 30-tką i wkrótce się w końcu wyprowadzam. Mam postanowienie, że w końcu będę się wysypiał, jadł zdrowiej (tutaj z kuchnią tak średnio, więc relatywnie często jadłem śmieciowe żarcie).
Pytanie tylko, czy to coś zmieni, bo właśnie mam obawę, że ten rok tak mnie zniszczył, że zmiany, które zaszły są już nieodwracalne. #depresja w jakiejś formie mam na pewno, ale tym tematem zajmę się po przeprowadzce i myślę, że uda się ten temat ogarnąć. Natomiast bardziej obawiam się dolegliwości fizycznych. Z jednej strony poza chronicznym poczuciem zmęczenia i brakiem motywacji do czegokolwiek (ale to akurat związane z brakiem snu) nie mam żadnych wyraźnych objawów, ale z drugiej strony wiem, że ten mój tryb życia z brakiem snu sprzyja problemom z sercem, nadciśnieniu, cukrzycy i wydaje mi się, że to kwestia czasu, nim coś się posypie. Nie wspomnę o nowotworach.
W jaki sposób te ryzyko ściągnięcia na siebie tych konkretnych chorób, można maksymalnie możliwie oddalić? Bo obawiam się, że jak teraz zacznę żyć zdrowo, to nie cofnę skutków obciążenia dla organizmu w poprzednich latach. W jaki sposób też mogę zrobić stosowne badania? Przecież nie pójdę do lekarza z tekstem “doktorze, przez rok nie spałem, zrób mi wszystkie badania”, bo mnie wyśmieje i poprosi o powrót jak rzeczywiście coś mi się będzie działo. Ostatni rok był tak intensywny, że jestem przekonany, że pewnie nie mam chorób, ale na pewno wykaże coś w stylu, że jestem w przededniu jakiejś. Teraz chcę ogarnąć kompleksowo swoje życie i chcę uniknąć sytuacji, że wszystko zacznie się układać i nagle jakaś choroba na mnie spadnie (tym większa frustracja, że to wszystko jest efektem czynników zewnętrznych i ekonomicznych, bo nie miałem możliwości się wyprowadzić wcześniej).
#kardiologia #zdrowie #kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta #lekarze #medycyna #lekarze #profilaktyka #lekarz
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt