Wpis z mikrobloga

@LM317K: Nie bede rzucal kamieniem, bo mnie tam nie bylo, ale sam wiem jak abstrakcyjnie potrafia przez jezdnie przechodzic starsze kobiety, czasami ida jak kamikadze, w najdziwniejszych miejscach. Tam jest zawsze tez bardzo duzy ruch na przejscu.
  • Odpowiedz
Tam jest zawsze tez bardzo duzy ruch na przejscu.

@pasta_alla_carbonara: To mało powiedziane. Debil, który zaprojektował to przejście bez świateł powinien być pałowany pod pręgierzem. I mówię to jako pieszy bez auta. Jeszcze do tego drugie jest zaraz za przystankiem może 50m od pierwszego.
  • Odpowiedz
@Escalade: swiatla tam są fatalnym pomyslem, bo masz bardzo duzy ruch pojazdow komunikacji publicznej i wiazaloby sie to z duzymi opoznieniami i korkami na calej dlugosci Suchej. A dwa, ludzie na czerwonym i tak by tam na potege przechodzili, gwarantuje Ci to.
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara Sadząc po miejscu gdzie stoi parawan to pani weszła na jezdnie już za przejściem. Tam zwyczajnie powinny być barierki z przerwą w miejscu gdzie są wymalowane pasy. Nie wiem jak dokładnie wyglądała sytuacja tutaj ale ludziom często się wydaje, że jak idą wzdłuż krawężnika i nagle se odbiją półtora metra przed pasami w lewo na jezdnie i myśli, że kierowcą będzie jechał 5 kmph bo pasy (albo jeszcze lepiej na
  • Odpowiedz
Sadząc po miejscu gdzie stoi parawan to pani weszła na jezdnie już za przejściem.

@Viking-: na pewno upadła w miejscu kontaktu z autobusem, żeby VAR miał łatwiej.

idą wzdłuż krawężnika i nagle se odbiją półtora metra przed pasami w lewo na
  • Odpowiedz
słyszeli o zasadzie ograniczonego zaufania?

@magic_johnson: FYI zasada ograniczonego zaufania mowi, ze "Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego", a nie zeby miec ograniczone zaufanie do kazdego.
  • Odpowiedz
@magic_johnson: A Ty słyszałeś o tym, ze autobus w miejscu nie stanie a pieszy moze i nawet zrobic krok do tylu? (ʘʘ) Jak trzeba nie miec instynktu zeby wpakować sie pod autobus. On przeciez cudownie sie nie pojawił znikąd.
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: no i kobita weszła na pasach. Zgodnie z najprostszym przepisem. Do oceny wtargnięcia trzeba zwykle opinii biegłego.

Ty słyszałeś o tym, ze autobus w miejscu nie stanie

@Dorth: ja słyszałem. A kierowca autobusu kierujący nim w centrum miasta o tym nie słyszał? To nie powinien być dopuszczony do tej roboty. Serio, zachowujesz się, jakbym ci matkę uwiódł, a ja tylko napisałem o lekkich konsekwencjach, jakie on poniesie.
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara a nie jest tak ze starsze osoby moga przechodzic gdzie chca?

W razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego znaku, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.

Art. 26. 7. Prawo o ruchu drogowym
  • Odpowiedz
@magic_johnson Nie zakładam, że wina była po tej, czy tamtej stronie. Sam flix zapewne miał kamerę, jest Dworzec, jest galeria handlowa, z ustaleniem winy nie powinno być problemu. Nie zmienia to faktu, że nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Niestety w Polsce mówi się kierowcom czego nie mogą, a pieszym co mogą, a to wszystko w sposób niejasny. Koniec końców nikt do końca (jak sam nie zacznie szukać i drążyć
  • Odpowiedz