Wpis z mikrobloga

TLDR; Laptopy są gówniane nawet te drogie i nowoczesne, zaczynam wątpić w Linuksa przez Ubuntu.

Ostatnio uznałem, że mój laptop mi już nie wystarczał. Brakowało mu mocy obliczeniowej, nie lubię długo czekać.
Nie robię nic mocno skomplikowanego, głównie #programowanie więc IDE i kilka dockerów w tle chodzi. Czasem trochę prostego CAD, trochę podstawowego blendera. Intel 1135g7 to po prostu było trochę mało - działa, ale mało komfortowo.

Z wypiekami na twarzy od dłuższego czasu oglądałem nowe premiery procesorów AMD na ZEN5, te nowe meteor/arrow lake. No z recenzji, każden jeden lepszy od poprzedniego. Wydajeniejszy, szybszy, no już prawie prawie tak dobry jak macbook.
Postanowiłem sobie utrudnić życie, zamówiłem Asus Vivobook S16 z procesorem AMD HX370 - benchmarki mówiły, że w porównaniu do obecnego to po prostu potwór. Być może, bo przez krótką chwilę kiedy go miałem robił na prawdę przyjemne wrażenie. Niestety nawet na kernelu 6.15 wifi nie było w stanie nawiązać połączenia na drugim końcu mego mieszkania, gdyż sterownik nie był w stanie zwiększyć siły nadawania karty sieciowej Mediateka. Tak, od wielu lat męczę swe komputery linuksem, nie widzę alternatywy w windowsie. Poszedł zwrot - bo co to za laptop gdzie nie mogę korzystać z sieci bezprzewodowej.

Jak już byłem w tym pociagu, wsiadłem do kolejnego wagonu - ten sam vivobook tylko z Ultra Core 255H - na papierze nieco wolniej, za to trochę mniej prądu miał jeść. No i czas pracy 6h przy oled jest akceptowalny, jako taki. Ale i tutaj - podczas ładowania coś triggeruje PROCHOT, więc CPU mooocno throttluje mimo iż sam w sobie nie jest w ogóle nagrzany i prądu też ma w pytę. Aplikacje potrafią się uruchamiać pół wieku mimo iż niby cpu i dysk się nudzą - zdaniem chatagpt problem leży w dysku który ma wolny losowy odczyt dla małych plików. W sumie sam system to chyba z minutę startuje, a w 2012 albo i wcześniej koło 14s komputer mi bootował...

Tutaj też postanowiłem potestować ubuntu, no dziś cały dzień błędów, nic nie udało się popracować. Świeże ubuntu 25, kernel 6.14, wayland i hyprland też świeżawy. Od ~godziny jestem na X11 i domyślnym Gnome i póki co wolno, ale działa.

Nie mniej - komputer warty tyle co samochód, stabilny system który ma ze 30 lat na karku, a pracować ciężko na tym...

Przeszła mi myśl spróbować się może z #fedora, skoro #ubuntu nie współpracuje? A może jednak Debian, x11 i lekkie i3?
A może przeboleć i do pracy jednak stacjonarkę zbudować trzeba, która za połowę ceny zje wydajnością każdy laptop i jeszcze będzie gotowa na przyszłościowe upgrady?

#komputery #laptopy #linux #firstworldproblems
anonim1133 - TLDR; Laptopy są gówniane nawet te drogie i nowoczesne, zaczynam wątpić ...

źródło: nerd-with-glasses-hacking-websites

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anonim1133: Dlatego patrzę na rozwój Androida. Sprzęt niby gorszy, ale sterowniki lepsze. Tylko Lapdock z 8h na baterii trzyma (ale też można power bankiem przedłużać żywot). Ostatnio nawet ktoś Gnome Shell przeportował (ale WIP)
  • Odpowiedz
Nie nakombinowałeś w TLP? AMD dziwnie się zarządza jak chce się mu pomagać to tak z doświadczenia. Na baterii mocne procki tracą zwykle to co najcenniejsze - czyli boost freq. Że prochot reaguje to już w ogóle dziwne.
  • Odpowiedz
@anonim1133: daj wynik lspci dla tego komputera oraz spróbuj ArchLinuxa lub Manjaro. Obecnie na najnowszym sprzęcie próbujesz używać dystrybucji, które mają opóźniony rozwój względem np. takiego Archlinux, gdzie masz wszystko non stop aktualne i najnowsze
  • Odpowiedz
  • 0
@scdt: czyste ubuntu było, no i teraz już Intel.
@rtp_diov co czytam o arch to straszą jak to ciężko konfigurować.
Fedorę postawiłem i właśnie jestem w trakcie konfigurowania. Poza problemem z bluetooth i brakiem freecad w repozytorium systemu reszta zdaje się działać ok.
  • Odpowiedz
  • 0
Oczywiście miałbyś freecad od razu dostępne w repozytorium

@rtp_diov: jako ciekawostkę podam, że freecad czy spotify nie występują naturalnie w fedorze xD

• Odpowiedz
  • 0
@MercedesBenizPolska: żeby zapierdzielał dłużej, laptopa się wymienia bez możliwości upgrade.
Do tego, to moje narzędzie pracy, na każdym moje pracować ale komfort odczuwalnie większy na "szybszym".

Ile na baterii Ci trzyma?
  • Odpowiedz
@anonim1133: Potwierdzam, jak chcesz laptopa i Linuxa to celuj w Thinkpada. Mam t14 Gen 4 i dziala wszystko z defaultowej instalacji. Nawet czytnik lini papilarnych. Obok mam zwyklego Vostro na Intelu z 2019 roku i karta dzwiekowa nie dziala...
  • Odpowiedz