Aktywne Wpisy

Ana77 +29
Boże, nienawidzę siebie. Nienawidzę, że zmarnowałam młodość i nigdy niczego nie doświadczyłam.
Jak widzę moje młode kuzynki, które moją już chłopaków to czuje potworny żal, że całą młodośc siedziałam w czterech ścianach. Boże jak mnie to boli jak widzę ich relacje i wsparcie chlopaków dla nich. Ich radość życia i to, że mają z kim spędzać czas. Jak na to patrze to dla mnie kosmos i rzecz nieosiągalna.
Ja całe życie w
Jak widzę moje młode kuzynki, które moją już chłopaków to czuje potworny żal, że całą młodośc siedziałam w czterech ścianach. Boże jak mnie to boli jak widzę ich relacje i wsparcie chlopaków dla nich. Ich radość życia i to, że mają z kim spędzać czas. Jak na to patrze to dla mnie kosmos i rzecz nieosiągalna.
Ja całe życie w

francis0440 +152

![Szpitale przekładają zabiegi, bo NFZ nie płaci [edycja 2025]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/e651cdd2df8622992dce7e129dc702ca591ed675fa66f972e7584cc252a01bef,q80.jpg)

Ostatnio uznałem, że mój laptop mi już nie wystarczał. Brakowało mu mocy obliczeniowej, nie lubię długo czekać.
Nie robię nic mocno skomplikowanego, głównie #programowanie więc IDE i kilka dockerów w tle chodzi. Czasem trochę prostego CAD, trochę podstawowego blendera. Intel 1135g7 to po prostu było trochę mało - działa, ale mało komfortowo.
Z wypiekami na twarzy od dłuższego czasu oglądałem nowe premiery procesorów AMD na ZEN5, te nowe meteor/arrow lake. No z recenzji, każden jeden lepszy od poprzedniego. Wydajeniejszy, szybszy, no już prawie prawie tak dobry jak macbook.
Postanowiłem sobie utrudnić życie, zamówiłem Asus Vivobook S16 z procesorem AMD HX370 - benchmarki mówiły, że w porównaniu do obecnego to po prostu potwór. Być może, bo przez krótką chwilę kiedy go miałem robił na prawdę przyjemne wrażenie. Niestety nawet na kernelu 6.15 wifi nie było w stanie nawiązać połączenia na drugim końcu mego mieszkania, gdyż sterownik nie był w stanie zwiększyć siły nadawania karty sieciowej Mediateka. Tak, od wielu lat męczę swe komputery linuksem, nie widzę alternatywy w windowsie. Poszedł zwrot - bo co to za laptop gdzie nie mogę korzystać z sieci bezprzewodowej.
Jak już byłem w tym pociagu, wsiadłem do kolejnego wagonu - ten sam vivobook tylko z Ultra Core 255H - na papierze nieco wolniej, za to trochę mniej prądu miał jeść. No i czas pracy 6h przy oled jest akceptowalny, jako taki. Ale i tutaj - podczas ładowania coś triggeruje PROCHOT, więc CPU mooocno throttluje mimo iż sam w sobie nie jest w ogóle nagrzany i prądu też ma w pytę. Aplikacje potrafią się uruchamiać pół wieku mimo iż niby cpu i dysk się nudzą - zdaniem chatagpt problem leży w dysku który ma wolny losowy odczyt dla małych plików. W sumie sam system to chyba z minutę startuje, a w 2012 albo i wcześniej koło 14s komputer mi bootował...
Tutaj też postanowiłem potestować ubuntu, no dziś cały dzień błędów, nic nie udało się popracować. Świeże ubuntu 25, kernel 6.14, wayland i hyprland też świeżawy. Od ~godziny jestem na X11 i domyślnym Gnome i póki co wolno, ale działa.
Nie mniej - komputer warty tyle co samochód, stabilny system który ma ze 30 lat na karku, a pracować ciężko na tym...
Przeszła mi myśl spróbować się może z #fedora, skoro #ubuntu nie współpracuje? A może jednak Debian, x11 i lekkie i3?
A może przeboleć i do pracy jednak stacjonarkę zbudować trzeba, która za połowę ceny zje wydajnością każdy laptop i jeszcze będzie gotowa na przyszłościowe upgrady?
#komputery #laptopy #linux #firstworldproblems
źródło: nerd-with-glasses-hacking-websites
Pobierz@rtp_diov co czytam o arch to straszą jak to ciężko konfigurować.
Fedorę postawiłem i właśnie jestem w trakcie konfigurowania. Poza problemem z bluetooth i brakiem freecad w repozytorium systemu reszta zdaje się działać ok.
@anonim1133: to można brać Manjaro i jest łatwiej. Oczywiście miałbyś freecad od razu dostępne w repozytorium
@rtp_diov: jako ciekawostkę podam, że freecad czy spotify nie występują naturalnie w fedorze xD
Do tego, to moje narzędzie pracy, na każdym moje pracować ale komfort odczuwalnie większy na "szybszym".
Ile na baterii Ci trzyma?
https://www.x-kom.pl/p/1216320-laptop-14-lenovo-thinkpad-t14-i7-1355u-16gb-512-win11p.html?pageThemeMode=dark&
Mam dwa monitory z technoilogia daisy chain, przez co do monitora wpiete wszytskie dodoatkowe akcesoria (mysz, klawwiatura, itp) i jednym kabelkiem usbc do lapka wraz z ladowaniem baterii :)
Dziala wysmeinicie ;]