Wpis z mikrobloga

Mirki warto kupowac skuter 50 ccm do codziennej jazdy w dwie strony ok 80 km? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#skutery #pytanie #motocykle

Warto?

• Tak, zaoszczędzisz 10.3% (12)
  • Nie, bo to kibel na kólkach 89.7% (104)

Oddanych głosów: 116

• 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JasnyBanan: Ok, tyle, że to nie ma sieci serwisów więc podejrzewam, że gwarancja jest na papierze i do bramy. Druga sprawa - nie puścisz tego dalej, chyba że za bezcen jakiemuś wędkarzowi.
To już kup Yamahę Aeroxa 50/70 od jakiegoś młodego gniewnego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
50 ccm są dla małolatów bądź dziadków z odebranym prawem jazdy.

@Vader-Poland: Dziadek z odebranym prawem jazdy ma orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych, w tym także i takiego pierdzika. Młodzież urodzona po 19.01.1995 r. (czyli obecnie każdy "młody" w to wpada) także nie może się tym poruszać pod warunkiem, że nie posiada prawa jazdy odpowiedniej kategorii (AM lub B).

Do 50 ccm moge na dowód popylać.

@JasnyBanan: Możesz
  • Odpowiedz
Dziadek z odebranym prawem jazdy ma orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych

@projektant_doktorant: Ok, zatrzymałem się na etapie, że zakaz obejmował tylko jedną kategorię, bo nie można karać za coś na czym się nie jeździło etc. Może wykładnia się zmieniła.
  • Odpowiedz
@JasnyBanan: tak, ale to trochę bez sensu chyba. Lecąc z licznikową 43 i mordując ten mały kibelek pokonasz trasę w 2 godziny bez kilku minut... zakładając że będziesz piłował non stop pod czerwone pole... a gdzie światła, przejścia dla pieszych, jakieś lokalne spowolnienia ruchu etc. No i komfort jazdy tych małych rollerów to też lekkie xd. To jest fajne dla pani Krysi co musi 3 kilometry pojechać do biura w
  • Odpowiedz
@JasnyBanan: Jeśli pytasz szczerze bez heheszków, to ja na takiej 50cm to bałbym się wyjechać z miasta. Przecież to ledwo 50km/h pojedzie, z teg oco widziałem na YT. Będą cie wyprzedzać tirami, dostawczakami, wszyscy będą cię wyprzedzać, dla mnie to brzmi jak igranie z życiem. Taki skjuter to się nada na miasto co najwyżej, a już w ogóle 80km dziennie takim czymś robić to dla mnie durnota.
  • Odpowiedz
@JasnyBanan Akurat to sprawdzają jak widzą w miarę młodego xD Ta zmiana przepisów była na tyle dawno że ja mając 30 lat ledwo się na to załapałem.

A poza tym fabryczne i 100% zgodne z prawem 50cc jedzie max 45 km/h czyli za mało żeby sprawnie i bezpiecznie poruszać się poza wsiami i miasteczkami. Jeśli masz uprawnienia na AM to do sprawnej jazdy by było trzeba jakiegoś starszego motorka z 2T
  • Odpowiedz
  • 0
@bary94pl: Znaczy to by było 40 km w jedną strone do fabryki azbestu na dojazdy
( ͡° ͜ʖ ͡°)

@dfg1 Czyli gdzie to sie "odblokowuje"? Ale potem strach będzie tym jeździć, bo to i pod 80 wykręci, a to kibel jest xD

@smoczykutaz7 To w zasadzie każdy młody jest na celowniku, bo jak tak mówisz to trzeba by
  • Odpowiedz