Wpis z mikrobloga

via Wykop
  • 3
@BornToDie69: Ja obejrzałem w całości i przekaz dobry poleciał ogólnie, więc nie wiem do czego się odnosisz.
Sam właśnie tydzień temu się przesiadłem na Minta i nie będę kłamał, że wszystko poszło gładko. Ale nawet ja, informatyczny analfabeta, dałem radę ogarnąć, więc wszystko zależy od chęci. Ja tam lubię sobie trochę pogrzebać i nauczyć się przy okazji czegoś nowego

+ Nie wiem ile w tym prawdy, ale trafiłem też na taki komentarz:
  • Odpowiedz
@BornToDie69: Ja obejrzałem w całości i przekaz dobry poleciał ogólnie, więc nie wiem do czego się odnosisz.

Sam właśnie tydzień temu się przesiadłem na Minta i nie będę kłamał, że wszystko poszło gładko.

@naps: trochę odpowiem za @BornToDie69:. Przeklikując wideo PiułPiułPaj nie wrzucił sobie po prostu minta i elo tylko typ sobie zainstalował i skonfigurował archa pod siebie z tile window managerem pod optymalizację swojej pracy.
  • Odpowiedz
Chłop pokazał, że linux ma praktycznie nieograniczone możliwości, jeżeli ktoś usiądzie, złapie bakcyla, podłubie. Wtedy jesteś w stanie zrobić z tym systemem wszystko. Ale też wspomina, że są distro takie jak mint czy ubuntu, które instalujesz i bzikasz. Sam niedawno po testach usiadłem na Kubuntu 25.04 i mam absolutnie wszystko, co potrzeba, system jest przepiękny, stabilny, uruchamiam gierki które chcę i działają. Rozważam nawet przesiadkę z nvidii na AMD żeby jeszcze polepszyć
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
@Kryspin013: z tego co pamiętam Archa sobie wrzucił na starego laptopa bardziej do "zabawy", a na tej głównej maszynie tez ma Minta. Fakt, operowanie w terminalu to inna para kaloszy - ale da się, czego ja jestem przykładem ;-)
  • Odpowiedz
rzeczywiście ten rok będzie rokiem Linuksa ( ͡º ͜ʖ͡º)

@naps: nope xD
Co rok bredzicie o "roku linuxa"
Linux nie będzie miał swojego roku, skończcie majaczyć
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
@grav1: no ja właśnie czytałem Twojego posta na ten temat sprzed paru dni i przyznam się, że trochę przyśpieszył moją decyzję o przeskoczeniu na Linuxa dokładnie z powodów, o których piszesz - kończy mi się win10 i nie uśmiecha mi się przesiadanie na 11. Cały soft, którego korzystam działa też na Linuksie (w wielu przypadkach lepiej niż na windzie), więc nie mam nic do stracenia ;-)

Ja miałem właśnie problemy
  • Odpowiedz
@Kryspin013: z tego co pamiętam Archa sobie wrzucił na starego laptopa bardziej do "zabawy", a na tej głównej maszynie tez ma Minta. Fakt, operowanie w terminalu to inna para kaloszy - ale da się, czego ja jestem przykładem ;-)

@naps: ja nie pisałem o operowaniu w terminalu tylko samo ogarnięcie sobie skrótów do tilling wm już wymaga zaparcia.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@Kryspin013: owszem, wymaga i ja się z tobą tutaj w ogóle nie kłócę. No ale linux dzisiaj, to nie tylko Arch, a ludziom się tak właśnie nadal wydaje. Sam do zeszłego roku żyłem w takim przeświadczeniu i jakie było moje zdziwienie.
Może po takich filmach ludzie nie rzucą się na linuxa, ale przynajmniej kilku ludzi przekona się, że ten system nie jest taki straszny, a to już coś ;-)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@walenty-merkel: ciężko się nie zgodzić. Czasem chyba przeceniam umiejętności i chęci ludzi do grzebania się w takich rzeczach ¯\(ツ)/¯

Przez 9 mcy.

Co masz na myśli?
  • Odpowiedz