Aktywne Wpisy
Pora na zimny prysznic.
Koniec mitu potężnego #programista15k. Oto brutalne zderzenie z rzeczywistością biologicznych zasobów z polskiego IT.
Spójrzcie na ten wykres i przestańcie w końcu żyć złudzeniami z lat 2020-2022. Podczas gdy przeciętny Janusz na magazynie, kurier czy pani w żabce dostają regularne podwyżki inflacyjne i średnia krajowa wystrzeliła do poziomu ponad 9,5 tysiąca brutto, dumni „panowie programiści” od trzech lat stoją w bolesnym rozkroku na poziomie 15 200 zł.
Koniec mitu potężnego #programista15k. Oto brutalne zderzenie z rzeczywistością biologicznych zasobów z polskiego IT.
Spójrzcie na ten wykres i przestańcie w końcu żyć złudzeniami z lat 2020-2022. Podczas gdy przeciętny Janusz na magazynie, kurier czy pani w żabce dostają regularne podwyżki inflacyjne i średnia krajowa wystrzeliła do poziomu ponad 9,5 tysiąca brutto, dumni „panowie programiści” od trzech lat stoją w bolesnym rozkroku na poziomie 15 200 zł.
źródło: dramat_it_
Pobierz
mocarnyknur +153
źródło: 1000043665
Pobierz

Skoro tak ci źle na b2b, bo za wszystko musisz płacić, to zawsze możesz iść na etat. Wtedy pracodawca zapłaci ci za licencje, urlopy i chorobowe. No ale wiadomo że nie przejdziesz, bo podatki i ZUSy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Polacy uwielbiaja dawac sie wykorzystywac i rypac jak glupie osly, bo w tym kraju nie da sie inaczej
@kimunyest95: pewnie tak, ja też raczej porównuję się do lepszych i w mojej klasie miałem dobrych ogarniaczy:
- CFO 50k
- senior manager 50k
- własna firma w branży zdrowa
@steppenwolf12: Te dane z cepik to takie trochę na wyrost są, tam dużo aut które od lat stoją po krzakach jest. No ale mówię wystarczy spojrzeć co jeździ po ulicach i stoi pod galeriami.
@Tagliacozzo: widzisz to czym się ludzie wożą, to jest błąd poznawczy, ludzie się tak nie wożą wszędzie gruzami
można czarować rzeczywistość, ale większość Polaków zarabia mniej niż średnia 9k brutto, za tyle nie weźmiesz sobie X5 w leasingu
@Tagliacozzo: ok dużo ludzi zarabia dużo więcej, ale to może 10-20% Polaków i to tyle
część fur to też nasza mentalność "zastaw się, a postaw się" i bierze kredyt na dobre BMW, ale nawet nie zostaje mu z pensji kasy na właściwe utrzymanie/serwis/konserwację
taki programista 15k z nowym BWM w leasingu to też takie "zastaw się, a postaw się" praktycznie