Wpis z mikrobloga

@MurdocIsGod: Na przykład reset sceny politycznej na wybory parlamentarne 2027 (pis i partia lewica trafiają na śmietnik historii), potencjalne zamknięcie pisowskich knurów bez możliwości ułaskawienia. Czego chcieć więcej? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 17
@MurdocIsGod: Wybór mniejszego zła. Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby buc Nawrocki, który nie ma nic mądrego do powiedzenia, albo Mentzen, który w odpowiedzi na niewygodne pytania zaczyna obrażać dziennikarzy, jakkolwiek godnie reprezentowali nasz kraj w spotkaniach międzynarodowych. Nie mówię, że Trzaskowski to jakiś intelekt, bo typ jest beznadziejny, ale w roli reprezentacyjnej powinien pozwolić na minimalizację dalszego ośmieszania tego kraju.
  • Odpowiedz
@MurdocIsGod: jesli przestepcy pis maja byc rozliczeni, to prezydent musi byc z koalicji 15 pazdziernika. Zmian w systemie prawnym tez nie przeprowadzisz z prezydentem z pis/konfy, bo oni szykuja koalicje w nastepnym sejmie i nie kryja sie juz z tym. Jesli wygra np. Nawrocki, to bardzo mozliwe ze czekaja nas przedwczesne wybory jesli bedzie jalas szansa na wiekszac, ktora moglaby odrzucic weto prezydenta.

Jesli pisu nie uda sie rozliczyc, to
  • Odpowiedz
  • 41
@Lemmonix: widać, że jednak nie zrozumiałeś pytania. Pytam co może polepszyć się mi jako obywatelowi a nie jak będą wyglądały przepychanki pomiędzy PoPiSem i kto będzie miał monopol na władzę.
Dla mnie to oni się mogą pozabijać i nie zrobi mi to różnicy. Za żadnym nie będę płakał. Jak idziemy na wybory z takim nastawieniem jak Twoje - czyli lubię tych a nie lubię tamtych, to z tego kraju nic
  • Odpowiedz
@MurdocIsGod: tak szczerze to nie widzę w nim zalet, poza oczywistą - nie jest z PIS. Dlatego wolałbym zagłosować na kandydata, który pokazał, że jest faktyczną alternatywą dla kandydata KO - na Szymona Hołownię. Dlaczego na niego? A bo wychodzi do ludzi i się tego nie boi. Nie boi się też walczyć o innych i skoro mu to wychodzi, to myślę, że urząd prezydenta też będzie sprawował należycie. No i
  • Odpowiedz
  • 4
@Lemmonix: a chciałem tylko przypomnieć, że jeżeli Lewica trafi na śmietnik to PO raczej straci swoją większość. Już teraz widać ogromny rozłam w ich kolacji. Zanberg już dawno się odłączył a nawet Hołownia nie oszczędza słów mówiąc o ich „koalicji”
  • Odpowiedz
@MurdocIsGod:

od razu mówię, że odpowiedzi typu „byle nie Memcen” albo straszenie sojuszu z Rosją mnie nie interesują

A to jakie dowody jeszcze muszą być na to? W sensie serio dopiero jakby dostawali kasę od ruskow można ich uznać za pro ruskich? Żeby mówić że to fanatycy religijny to też za mało dowodów? Też wierzys w upadle anioły na ziemi?
  • Odpowiedz
  • 10
Nie jest to dla mnie argumentem. Poszukuje odpowiedzi co poprawi się mi jako obywatelowi. Widzę, że obecna koalicja nie forsuje żadnych ustaw polepszających życie zwykłemu obywatelowi. Nie ma mieszkań. Nie zamykają tematu dopłat do deweloperów. Już nawet nie mówiąc o abstrakcyjnych rzeczach jak obniżenie podatku, który obecny rząd podniósł jakieś 15 lat temu tylko na dwa lata
  • Odpowiedz
@MurdocIsGod: Trzaskowski prędzej podpisze ustawy powracające do kompromisu aborcyjnego (Hołownia też) lub aborcji do 12tc, jeżeli planujesz dzieci to może mieć realny wpływ na twoje życie. Z drugiej strony prezydent z konfopisu to ryzyko wygranej konfopisu przy następnych parlamentarnych, a patrząc po akcji z 2020 to można się spodziewać, że jak tylko będą mieć władzę to jeszcze mocniej zaostrzą prawo aborcyjne.

Ja wiem, że jak kogoś ten temat nie dotyczy
  • Odpowiedz
  • 12
@Aster1981: właśnie o to pytam. Skąd mam wiedzieć, że prezydent razem z rządem nie będą forsowali przepisów utrudniających mi życie? Mówię tutaj o rzeczach typu zielony ład, zakazie sprzedaży aut spalinowych lub tematach jak odchodzenie od węgla gdzie aktualnie nie ma żadnej alternatywy i będzie nas to pchało tylko w większe koszta życia
  • Odpowiedz
@Aster1981: odpowiedziałeś sobie na końcu wypowiedzi - może "utrudniać życie parlamentowi" blokując krzywdzące społeczeństwo ustawy jak deweloper+, których Trzaskowski na pewno nie zawetuje.
  • Odpowiedz
  • 1
@tulipana: pierwsza konkretna odpowiedź. Dziękuję. Chociaż sam nie planuję mieć dzieci to wiem jak dla wielu ludzi jest to znaczący temat. Z tym, że moim zdaniem aborcja powinna być stosowana głównie w uzasadnionych przypadkach a nie dlatego, że ktoś nie pomyślał o antykoncepji
  • Odpowiedz
A później kolejne zdziwienie że miało wyjść inaczej!! Wy polaczki to sie nigdy nie nauczycie ¯\(ツ)/¯

@Ksiaze_Choroszczy: Daj znać na kogo głosujesz, bo ja nie widzę wśród tych kandydatów nikogo sensownego, nawet w planktonie.
  • Odpowiedz
widać, że jednak nie zrozumiałeś pytania. Pytam co może polepszyć się mi jako obywatelowi a nie jak będą wyglądały przepychanki pomiędzy PoPiSem i kto będzie miał monopol na władzę.

@MurdocIsGod: To, czy dojdzie do faktycznych rozliczeń, będzie miało bardzo istotny wpływ na życie zwykłych obywateli.

Jeśli jacyś politycy - i to najlepiej znane twarze z czołówki partii - pójdą siedzieć, to będzie kubeł zimnej wody dla wszystkich kolejnych rządzących. Że istnieją konsekwencje
  • Odpowiedz