Wpis z mikrobloga

Mirki, heelp :)
Zmieniłem ostatnio komputer na nowy (a ściślej: pracodawca mi zmienił), na nowym, wyposażonym w Windows 11 soft do płytek Autodesk Eagle nie chce już działać, za żadną cholerę, począwszy od wersji powiedzmy z Chomikuja, skończywszy nawet na trialu ściągniętym ze strony Autodesk (co samo w sobie też było pewnym wyzwaniem, ponieważ Autodesk przestał wspierać ten produkt i dośc już ciężko go na ich stronie znaleźć). Pisałem zresztą niedawno o tym, soft sie normalnie instaluje, nie zgłasza żadnych błędów, tylko nie włącza się. Po wystartowaniu ukazuje się na kilka sekund okno startowe, po czym znika i tyle.
Niby co za problem, przejdź na inny soft, tyle jest tego - no tak, tylko kurrrcze... ja w Eaglu projektuję od mniej więcej 20 lat, chyba nawet ponad. I serio, sama myśl o rzuceniu tego w cholerę i zaczynaniu od nowa z innym softem boli. Boli na tyle mocno, że serio jako opcję rozpatruje postawienie gdzieś w domu jakiegoś Wyse z W10, tylko na potrzeby Eagle, łączyłbym się z tym komputerkiem po RDP i płytki robił na nim. tylko, że to jako rozwiązanie też jest dość absurdalne.

Zatem zasadnicze pytanie: który z aktualnie dostępnych (darmowych! w taki czy inny sposób) programów będzie najbardziej zbliżony w obsłudze do Eagle? Następcę Eagle, jakim jest Fusion Electronics już testowałem i szczerze mówiąc, nie podoba mi się. Głównie dlatego, że ten soft jest jakiś dziwny graficznie, czuję się w nim, jakbym się cofnął do czasów Windowsa 95 i pracy z monitorem 1024x768. No i ograniczenia darmowej wersji też są trochę słabe.

Pytanie dodatkowe: a może ktoś z Was ma jakiś pomysł, jak posiadane Eagle zmusić do pracy z W11? Uruchamianie w trybie zgodności już przetestowane, nic nie dało. Instaluję oczywiście w trybie local admina. I w sumie, nie mam też 100% pewności, czy winna jest niewspierana wersja windowsów, czy może mimo local admina jednak nie brużdżą mi jakieś policy wstrzykiwane przez domenę.

#elektronikadiy #pcb
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Rasteris: no właśnie dlatego rozpatruję to WYSE. I w sumie tak, mogę postawić wirtualkę na obecnym kompie, ale to jest też rozwiązanie z gatunku trochę chorych, dlatego zanim pójdę tą drogą, chcę przejrzeć dostępne alternatywy. Gdyby przy okazji udało mi się przeskoczyć na jakiś fajny soft, z perspektywami, to też by nie było głupie, bo Eagle będzie już tylko stał w miejscu.
  • Odpowiedz
  • 1
zadaj pracodawcy pytanie jak masz pracować. ¯\(ツ)/¯

@krebul: niestety, nie tędy droga, płytki projektuję hobbystycznie. I choć zdarzyło mi się zrobić parę projektów "do pracy", to jednak było to działanie poza obowiązkami i nie obroni sie.
  • Odpowiedz
  • 2
@prezydent88: myślę o tym, ale te programy są totalnie różne, zatem będzie to nauka w sumie całego procesu projektowego od początku. Oczywiście do zrobienia, ale porzucanie 20 lat doświadczenia trochę boli.
  • Odpowiedz
  • 2
No i kur...a problem solved! ChacieGPT, ja ciebie kocham!!!!

Problem okazał się być związany tylko z jedną biblioteką w samym Eagle, po jej podmianie na taką kompatybilną z W11 wszystko ruszyło z kopyta.
  • Odpowiedz
  • 0
Pewnie o to chodzi: https://www.autodesk.com/support/technical/article/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Eagle-crashes-seconds-after-launching-splash-screen.html

@atehxx: dokładnie o to chodziło (to pierwsze), zaś odkryłem to, gdy wreszcie wpadłem na wydawać by się mogło oczywisty pomysł, by jednak sprawdzić logi aplikacji w event logu windowsów, tam był jakiś bardzo zagmatwany error pojawiający się przy próbie odpalenia, error wkleiłem do chatagpt i dostałem rozwiązanie na talerzu.

Wstyd panie, żeś nie napisał od razu szczegółów
  • Odpowiedz