Aktywne Wpisy

RAMBOnaBOSO +47
#swieta #zonabijealewolnobiega
Moja żona od rana non stop krzyczy/sapie XD już mam z tego bekę...
Wstała, robiła śniadanie...może i nie pomagałem, ale też nie przeszkadzałem, więc tak jakbym pomagał xD
Kolejny problem to że dzieci nie chciały się ładnie ubrać....
Poszliśmy do kościoła i chciała drobne ode mnie, ale zostawiłem portfel w aucie, który musiałem zaparkować trochę dalej, bo u nas już nie było miejsca xD
Teraz siedzę
Moja żona od rana non stop krzyczy/sapie XD już mam z tego bekę...
Wstała, robiła śniadanie...może i nie pomagałem, ale też nie przeszkadzałem, więc tak jakbym pomagał xD
Kolejny problem to że dzieci nie chciały się ładnie ubrać....
Poszliśmy do kościoła i chciała drobne ode mnie, ale zostawiłem portfel w aucie, który musiałem zaparkować trochę dalej, bo u nas już nie było miejsca xD
Teraz siedzę
synadama +153

źródło: temp_file2515205630955093305
Pobierz
Zmieniłem ostatnio komputer na nowy (a ściślej: pracodawca mi zmienił), na nowym, wyposażonym w Windows 11 soft do płytek Autodesk Eagle nie chce już działać, za żadną cholerę, począwszy od wersji powiedzmy z Chomikuja, skończywszy nawet na trialu ściągniętym ze strony Autodesk (co samo w sobie też było pewnym wyzwaniem, ponieważ Autodesk przestał wspierać ten produkt i dośc już ciężko go na ich stronie znaleźć). Pisałem zresztą niedawno o tym, soft sie normalnie instaluje, nie zgłasza żadnych błędów, tylko nie włącza się. Po wystartowaniu ukazuje się na kilka sekund okno startowe, po czym znika i tyle.
Niby co za problem, przejdź na inny soft, tyle jest tego - no tak, tylko kurrrcze... ja w Eaglu projektuję od mniej więcej 20 lat, chyba nawet ponad. I serio, sama myśl o rzuceniu tego w cholerę i zaczynaniu od nowa z innym softem boli. Boli na tyle mocno, że serio jako opcję rozpatruje postawienie gdzieś w domu jakiegoś Wyse z W10, tylko na potrzeby Eagle, łączyłbym się z tym komputerkiem po RDP i płytki robił na nim. tylko, że to jako rozwiązanie też jest dość absurdalne.
Zatem zasadnicze pytanie: który z aktualnie dostępnych (darmowych! w taki czy inny sposób) programów będzie najbardziej zbliżony w obsłudze do Eagle? Następcę Eagle, jakim jest Fusion Electronics już testowałem i szczerze mówiąc, nie podoba mi się. Głównie dlatego, że ten soft jest jakiś dziwny graficznie, czuję się w nim, jakbym się cofnął do czasów Windowsa 95 i pracy z monitorem 1024x768. No i ograniczenia darmowej wersji też są trochę słabe.
Pytanie dodatkowe: a może ktoś z Was ma jakiś pomysł, jak posiadane Eagle zmusić do pracy z W11? Uruchamianie w trybie zgodności już przetestowane, nic nie dało. Instaluję oczywiście w trybie local admina. I w sumie, nie mam też 100% pewności, czy winna jest niewspierana wersja windowsów, czy może mimo local admina jednak nie brużdżą mi jakieś policy wstrzykiwane przez domenę.
#elektronikadiy #pcb
@Jarek_P: Wiem, że to w sumie żadna pomoc ale - zadaj pracodawcy pytanie jak masz pracować. ¯\(ツ)/¯
@krebul: niestety, nie tędy droga, płytki projektuję hobbystycznie. I choć zdarzyło mi się zrobić parę projektów "do pracy", to jednak było to działanie poza obowiązkami i nie obroni sie.
Problem okazał się być związany tylko z jedną biblioteką w samym Eagle, po jej podmianie na taką kompatybilną z W11 wszystko ruszyło z kopyta.
I jeszcze takie z drugim dll obok: https://forums.autodesk.com/t5/eagle-forum/eagle-not-working-on-windows-11/td-p/10747346
@atehxx: dokładnie o to chodziło (to pierwsze), zaś odkryłem to, gdy wreszcie wpadłem na wydawać by się mogło oczywisty pomysł, by jednak sprawdzić logi aplikacji w event logu windowsów, tam był jakiś bardzo zagmatwany error pojawiający się przy próbie odpalenia, error wkleiłem do chatagpt i dostałem rozwiązanie na talerzu.