@sylwke3100: wiesz ze na 200m2 ziemii mozna wyprodukowac jedzenia dla 2osob na caly rok? Z paneli PV i drzewa mozna zapewnic sobie bierzaca energie. Tylko od strzala tego nie zrobisz bo trzeba sie sporo nauczyc i pare lat ta nauka zajmie. No i masz faktycznie wybor, jeden woli zasadzic jakies warzywa a drugi woli wylozyc kostke przed domem
@jacekparowka: a z czego żyć panie jacku? no coś za coś, żyjemy w takim świecie że masz dostęp do wszystkiego w zasadzie. Alternatywa to zostanie bezdomnym, polowanie na zwierzynę, brak dostępu do służy zdrowia itp.
Gdybym urodził się w średniowieczu to już bym nie żył bo by mnie parę chorób wykończyło które dziś łato się ogarnia.
@jacekparowka to, że musisz pracować 8h to twój wybór. Nikt ci tego nie każe. Nikt nie stoi nad tobą z batem. Załóż firmę, zatrudnij pracowników, a sam spędzaj czas z bliskimi albo na swoim hobby, albo na waleniu konia ¯\(ツ)/¯
Nie potrafisz założyć firmy? Nie masz wykształcenia? No to zostań bezdomnym
@Lohengrin: dlaczego mam zapierdzielać na tego darmozjada?
Serio, ludzie się śmieją, a to przecież absurd, że jedną trzecią życia oddajemy za podstawowe potrzeby.
@naimon: Masz rację. Dlatego od dzisiaj nie będą oddwał 1/3 życia na podstawowe potrzeby. Chcesz numer konta czy BLIK? Bo przecież ktoś musi płacić za moje podstawowe potrzeby - padło na ciebie
@jacekparowka ależ oczywiście że to nie jest normalna sytuacja - normalną sytuację miałbyś, gdybyś z---------l na mnie lub podobnych po 10-16h dziennie za miskę ryżu i chatkę do spania tak jak było przez ostatnie kilka tysięcy lat, jeśli ktoś był idiotą albo źle się urodził. Jak się domyślam spełniasz oba, więc na mniej niż 12h pracy dziennie byś nie mógł liczyć
Serio, ludzie się śmieją, a to przecież absurd, że jedną trzecią życia oddajemy za podstawowe potrzeby.
@naimon: Gdyby to jeszcze było tak, że ten etat gwarantuje ci zaspokojenie podstawowych potrzeb, jak dach nad głową, jedzenie, ubranie i opieka medyczna. My daleko jesteśmy od tego ( ͡°͜ʖ͡°)
@jacekparowka: mnie to zawsze zastanawiają takie złote myśli jak Twoja, a jaki masz problem nie pracować? Skoro uważasz że to jest chore to nie pracuj! Ja nawet dam Ci kawałek ziemi zobaczyć jak sam sobie ogarniasz budowę domu (schronienia), sam sobie ogarniasz jedzenie, ubranie itp - bo przeciez będziesz to wszystko robił nie? Czy uważasz ze to powinno być ci dane bo tak i już?
@rosso_corsa: Tez kiedys tak przeliczalem, ze zarabiam na przerwie albo siedzac w kiblu. Tylko potem sie zorientowalem, ze w te 40min ktos zarobi spiac tyle co ja w caly dzien a kto inny tyle co w miesiac. Wyzbyles sie ambicji i masz cope, ze to normalne, bo "kazdy" ma podobnie.
Tu nie chodzi o pieniadze tylko czas. Dopoki myslisz przez pryzmat pieniedzy zamiast pryzmat czasu to utkniesz w zyciu pod
@aarahon: mam znajomego co tak zrobił, kupił sobie pole i sobie sadzi swoje żarełko a rodzina mu pomaga. Oprócz tego ma jeszcze kawał fabryki, praca wykonana więc i dochód pasywny, ale żywieniowo jest samowystarczalny.
@bobeczek1: na razie niestety nikt nie wymyślił nic żeby zmienić ten stan rzeczy, więc pozostaje tylko obijanie się w pracy żeby zachować resztki zdrowia psychicznego
@jacekparowka Widocznie Twoja praca w żaden sposób Cie nie satysfakcjonuje. Poszukaj innej, zacznij coś własnego. Serio sa pracę gdzie człowiek się spełnia.
Gdybym urodził się w średniowieczu to już bym nie żył bo by mnie parę chorób wykończyło które dziś łato się ogarnia.
Nie potrafisz założyć firmy? Nie masz wykształcenia? No to zostań bezdomnym
@Lohengrin: dlaczego mam zapierdzielać na tego darmozjada?
@naimon: Masz rację. Dlatego od dzisiaj nie będą oddwał 1/3 życia na podstawowe potrzeby. Chcesz numer konta czy BLIK? Bo przecież ktoś musi płacić za moje podstawowe potrzeby - padło na ciebie
@naimon: Gdyby to jeszcze było tak, że ten etat gwarantuje ci zaspokojenie podstawowych potrzeb, jak dach nad głową, jedzenie, ubranie i opieka medyczna. My daleko jesteśmy od tego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tu nie chodzi o pieniadze tylko czas. Dopoki myslisz przez pryzmat pieniedzy zamiast pryzmat czasu to utkniesz w zyciu pod
@jacekparowka: Spróbuj kiedyś zwalić sobie w pracy. (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
Widocznie Twoja praca w żaden sposób Cie nie satysfakcjonuje.
Poszukaj innej, zacznij coś własnego.
Serio sa pracę gdzie człowiek się spełnia.
Bez pracy zawodowej ludzie staczają się na