Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do znaleziska
https://wykop.pl/link/7688189/allegro-kryje-oszustow-sprzedaz-podrabianych-dyskow-bez-konsekwencji-trwa

I mętnego tłumaczenia @allegro_pl chciałbym nadmienić, że Allegro Sp. z o.o. Spółka działa w ramach grupy holdingowej Allegro.eu z siedzibą w Luksemburgu, której głównymi udziałowcami są fundusze inwestycyjne Cinven, Permira i Mid Europa Partners. Od 2020 roku Allegro.eu notowane jest na Giełdzie Papierów Wartościowych (GPW) w Warszawie.

Czy spółka notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych dopuszcza takie nieetyczne działania na swojej platformie?

Zawołam @Voltee

#afera
#oszustwo
#oszukujo
#wykopefekt
#allegro

Do wiadomości moderacji. Zamieszczony wpis jest spowodowany troską o ważny interes społeczny, oraz ważny interes publiczny.
powsinogaszszlaja - W nawiązaniu do znaleziska 
https://wykop.pl/link/7688189/allegro...

źródło: dysk

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pcela: jakby takie otrzymał z hurtowni to był były w oryginalnym opakowaniu a na moje pytania o to kto manipulował przy obudowie wskazałby hurtownię i dochodził roszczeń; wcześniej już miał negatywa za to samo więc jak dalej sprzedawał w ten sam sposób to albo był ślepy co sprzedaje albo z premedytacją to sprzedawał bo to niezły wałek; kupujesz za ułamek ceny dyski zużyte a potem cyk sprzedajesz jak nowe; takie
  • Odpowiedz
  • 0
@telemach
Jeden negatyw właściwie, to nic nie znaczy. Dzisiaj kupujący potrafi wystawić negatywa bo ma zły dzień albo aby wymusić rabat za usunięcie. Allegro zazwyczaj ma to gdzieś, zwłaszcza jak kupujący zadzwoni do sprzedawcy w sprawie usunięcia komentarza (dla Allegro nie ma wtedy dowodu na żądanie kupującego, bo nie ma nic w dyskusji).
A jeżeli chodzi o sprzedawcę, to powinien on zareagować i wymienić dysk na nowy w ramach rękojmi.

Ps.
  • Odpowiedz
@pcela: chyba nie zrozumiałeś co napisałem, dysk posiada wyraźne ślady ingenerencji w obudowę więc skoro ktoś w przeszłości ma dokładnie taki sam problem jak ja to mało prawdopodobne że mamy tego samego dilera tylko raczej że oboje doświadczamy tego samego problemu z dostarczonym towarem. Jakbyś jako sprzedawca dostał od klienta informację że towar jest na przykład pęknięty to dalej kolejnym ludziom byś sprzedawał pęknięte przedmioty i się nie przyglądał temu
  • Odpowiedz
@telemach:
Dlatego napisałem, że sprzedawca powinien zareagować.
Przy jednym zgłoszeniu można to uznać za jednostkowy przypadek, ale jak zgłoszeń jest więcej, to sugerowałoby, że z całą partią jest coś nie tak.
  • Odpowiedz
@pcela: fajnie, że próbujesz być obiektywny i bierzesz pod uwagę taki scenariusz, gdzie to sprzedawca został przez kogoś oszukany i nieświadomie puścił podróbki do kupującego... Niestety, bądźmy poważni. W tym przypadku tak nie jest. To, że sprzedający mnie obrażał, straszył prawnikami (sic!)... tak nie zachowuje się osoba z uczciwymi zamiarami.
Jeśli dobrze policzyłem, aktualnie na tych kontach jest 30 ocen negatywnych. 113 zostało już usuniętych. 47 zostało wykluczonych.

Każdy może
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja:
@Voltee

Cześć Wam, mnie ten gość też oszukał. Zrobiłam aferę i się chyba zesrał bo mi szybko zwrócił kasę. Na początku po negatywie dręczył telefonami ale po tym gdy napisałam mu że wszelka komunikacja będzie odbywać się pisemnie - zwrócił kasę.

Mimo to, zamierzam zgłosić sprawę do UOKiK. Zastanawiam się czy praktyki allegro też zgłosić. Na razie wysłałam allegro obszerny donos, zobaczymy czy coś
  • Odpowiedz
@pcela: ja jestem osobą też pokrzywdzoną przez typa. Nie znałam tej afery na wykopie (znalazłam ją dopiero jak zaczęłam szukać informacji o sprzedawcy), kupiłam od niego niby nowy dysk, a miał naj*bane ponad 65k godzin pracy i wg seryjnego pochodził z 2016 roku xD już po gwarancji.
Otworzyłam spór i wystawiłam negatywa. Po negatywie zaczął mnie dręczyć telefonami z różnych numerów. Napisałam mu żeby nie dzwonił bo to nękanie, a
  • Odpowiedz
@jmydy hej mnie też typ oszukał. Po negatywie na allegro zaczął wydzwaniać z różnych numerów ale po info ode mnie że komunikacja będzie tylko pisemna, uspokoił się i zrobił zwrot. Przeczytałam w między czasie o nim opinie, że dzwoni z groźbami, dlatego nie odebrałam. Otworzyłam też spór i dodatkowo napisałam obszerną wiadomość do allegro ale zamierzam też sprawę zgłosić do UOKiK, może chcesz dołączyć? Szukam innych pokrzywdzonych
  • Odpowiedz
  • 0
@margerete
UOKiK nie zajmuje się takimi sprawami. Od tego są Powiatowi lub Miejscy Rzecznicy Praw Konsumenta oraz organizacje prokonsumenckie. W niektórych przypadkach także organy ścigania.

A jeżeli chodzi o wystawienie negatywna bez wcześniejszej próby porozumienia się ze sprzedawcą, niestety działa na twoją niekorzyść. Może to być odebrane jako niechęć polubownego rozwiązania problemu a nawet próba szantażu. Zasada jest prosta, najpierw próbuje się dogadać, a potem wystawia komentarz, a nie odwrotnie.
Trzeba też pamiętać
  • Odpowiedz
Zasada jest prosta, najpierw próbuje się dogadać, a potem wystawia komentarz,

@pcela: Figę prawda. Ocena, którą kupujący wystawia, jest oceną transakcji. Oszuści oczekują chęci dogadywania się, aby ukryć swoje machlojki.

@margerete Ja nie zdążyłem zostać oszukany, ale włączyłem się w wyjaśnianie tej sprawy, aby pomóc ile mogę. Sprawę trzeba zgłaszać do organów ścigania.
  • Odpowiedz
@pcela: to jest nie prawda to co piszesz. I tak UOKiK również zajmuje się takimi sprawami, dzwoniłam do nich i dostałam takie potwierdzenie. Muszą one dotyczyć działań na większą skalę - a jak widać, facet ma kilka sklepów na allegro, działa od wielu lat, w sieci można znaleźć dziesiątki negatywnych opinii na jego temat. Dlatego szukam innych pokrzywdzonych.

To samo odnośnie komentarza - mam prawo do wystawienia negatywa bez konsultacji
  • Odpowiedz
@pcela btw. Serio? Tłumaczysz że to mogły być spady magazynowe? xD czyli facet sprzedaje 13 letnie dyski jako nowe i wg Ciebie to ok? xDDDD

No to oświecę Cię, nowy produkt według prawa konsumenckiego to taki, który:
jest aktualnie produkowany,
nie był używany,
nadaje się do normalnego użytkowania zgodnie z
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja: najchętniej znalazłabym innych pokrzywdzonych, aby dołączyć się do ich sprawy, jeśli już to zgłosili. A jeśli nie, to żeby zgłosić sprawę wspólnie. Podobno @Voltee był na prokuraturze, napisałam do niego na priv, że chętnie dołączę również swoje zeznania. Zobaczymy czy odpowie, skoro zielonka i założył drugie konto bo typ go stalkowal.
  • Odpowiedz
  • 0
@margerete
Po prostu w sądzie, wystawienie negatywa przez zgłoszeniem reklamacji, może działać na niekorzyść kupującego (wszystko zależy od sędziego). Obecnie taki komentarz zazwyczaj nie ocenia transakcję, lecz służy do wyłudzenia rabatu lub nawet towaru za darmo.

Ps.
Udzielenie gwarancji jest w pełni dobrowolne. Natomiast rękojmia (dokładnie nazywa się to odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu sprzedanej rzeczy, rękojmia jest tylko pomiędzy firmami lub osobami prywatnymi) trwa dwa lata od daty sprzedaży i udziela
  • Odpowiedz