Aktywne Wpisy

Uuroboros +12
Co tam knujecie Nocniuchy?
źródło: pepe_commission_by_ceplenok_dg8vrug-fullview
Pobierz
k---a no przysięgam już jestem tak wkuwiony na tego komara że zaraz biore dezydoranty, podpalał je i nabierdalał nimi po całym pokoju tylko żeby sie go pozbyc, ciezki rywal bo k---a nie wydaje dzwiekow, czasem mi przeleci przed oczami chyba tylko po to aby pokazac ze dalej tu jest i bedzie mnie kasill, dodatkowo okno na noc zawsze szczelnie zamkniette to on juz tutaj zaaklimatyzowany musi byc, stały bywalec, ciekawe gdzie za

https://wykop.pl/link/7688189/allegro-kryje-oszustow-sprzedaz-podrabianych-dyskow-bez-konsekwencji-trwa
I mętnego tłumaczenia @allegro_pl chciałbym nadmienić, że Allegro Sp. z o.o. Spółka działa w ramach grupy holdingowej Allegro.eu z siedzibą w Luksemburgu, której głównymi udziałowcami są fundusze inwestycyjne Cinven, Permira i Mid Europa Partners. Od 2020 roku Allegro.eu notowane jest na Giełdzie Papierów Wartościowych (GPW) w Warszawie.
Czy spółka notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych dopuszcza takie nieetyczne działania na swojej platformie?
Zawołam @Voltee
#afera
#oszustwo
#oszukujo
#wykopefekt
#allegro
Do wiadomości moderacji. Zamieszczony wpis jest spowodowany troską o ważny interes społeczny, oraz ważny interes publiczny.
Allegro kryje oszustów? Sprzedaż podrabianych dysków bez konsekwencji trwa
źródło: dysk
PobierzJeden negatyw właściwie, to nic nie znaczy. Dzisiaj kupujący potrafi wystawić negatywa bo ma zły dzień albo aby wymusić rabat za usunięcie. Allegro zazwyczaj ma to gdzieś, zwłaszcza jak kupujący zadzwoni do sprzedawcy w sprawie usunięcia komentarza (dla Allegro nie ma wtedy dowodu na żądanie kupującego, bo nie ma nic w dyskusji).
A jeżeli chodzi o sprzedawcę, to powinien on zareagować i wymienić dysk na nowy w ramach rękojmi.
Ps.
Dlatego napisałem, że sprzedawca powinien zareagować.
Przy jednym zgłoszeniu można to uznać za jednostkowy przypadek, ale jak zgłoszeń jest więcej, to sugerowałoby, że z całą partią jest coś nie tak.
Jeśli dobrze policzyłem, aktualnie na tych kontach jest 30 ocen negatywnych. 113 zostało już usuniętych. 47 zostało wykluczonych.
Każdy może
@Voltee
Cześć Wam, mnie ten gość też oszukał. Zrobiłam aferę i się chyba zesrał bo mi szybko zwrócił kasę. Na początku po negatywie dręczył telefonami ale po tym gdy napisałam mu że wszelka komunikacja będzie odbywać się pisemnie - zwrócił kasę.
Mimo to, zamierzam zgłosić sprawę do UOKiK. Zastanawiam się czy praktyki allegro też zgłosić. Na razie wysłałam allegro obszerny donos, zobaczymy czy coś
Otworzyłam spór i wystawiłam negatywa. Po negatywie zaczął mnie dręczyć telefonami z różnych numerów. Napisałam mu żeby nie dzwonił bo to nękanie, a
UOKiK nie zajmuje się takimi sprawami. Od tego są Powiatowi lub Miejscy Rzecznicy Praw Konsumenta oraz organizacje prokonsumenckie. W niektórych przypadkach także organy ścigania.
A jeżeli chodzi o wystawienie negatywna bez wcześniejszej próby porozumienia się ze sprzedawcą, niestety działa na twoją niekorzyść. Może to być odebrane jako niechęć polubownego rozwiązania problemu a nawet próba szantażu. Zasada jest prosta, najpierw próbuje się dogadać, a potem wystawia komentarz, a nie odwrotnie.
Trzeba też pamiętać
@pcela: Figę prawda. Ocena, którą kupujący wystawia, jest oceną transakcji. Oszuści oczekują chęci dogadywania się, aby ukryć swoje machlojki.
@margerete Ja nie zdążyłem zostać oszukany, ale włączyłem się w wyjaśnianie tej sprawy, aby pomóc ile mogę. Sprawę trzeba zgłaszać do organów ścigania.
To samo odnośnie komentarza - mam prawo do wystawienia negatywa bez konsultacji
No to oświecę Cię, nowy produkt według prawa konsumenckiego to taki, który:
• jest aktualnie produkowany,
• nie był używany,
• nadaje się do normalnego użytkowania zgodnie z
Po prostu w sądzie, wystawienie negatywa przez zgłoszeniem reklamacji, może działać na niekorzyść kupującego (wszystko zależy od sędziego). Obecnie taki komentarz zazwyczaj nie ocenia transakcję, lecz służy do wyłudzenia rabatu lub nawet towaru za darmo.
Ps.
Udzielenie gwarancji jest w pełni dobrowolne. Natomiast rękojmia (dokładnie nazywa się to odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu sprzedanej rzeczy, rękojmia jest tylko pomiędzy firmami lub osobami prywatnymi) trwa dwa lata od daty sprzedaży i udziela
@margerete: hmmm