Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do znaleziska
https://wykop.pl/link/7688189/allegro-kryje-oszustow-sprzedaz-podrabianych-dyskow-bez-konsekwencji-trwa

I mętnego tłumaczenia @allegro_pl chciałbym nadmienić, że Allegro Sp. z o.o. Spółka działa w ramach grupy holdingowej Allegro.eu z siedzibą w Luksemburgu, której głównymi udziałowcami są fundusze inwestycyjne Cinven, Permira i Mid Europa Partners. Od 2020 roku Allegro.eu notowane jest na Giełdzie Papierów Wartościowych (GPW) w Warszawie.

Czy spółka notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych dopuszcza takie nieetyczne działania na swojej platformie?

Zawołam @Voltee

#afera
#oszustwo
#oszukujo
#wykopefekt
#allegro

Do wiadomości moderacji. Zamieszczony wpis jest spowodowany troską o ważny interes społeczny, oraz ważny interes publiczny.
powsinogaszszlaja - W nawiązaniu do znaleziska 
https://wykop.pl/link/7688189/allegro...

źródło: dysk

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@powsinogaszszlaja pomyślałem właśnie, że warto byłoby zapytać prezesa spółki Allegro, ale niechętnie chcą mi przekazać do niego kontakt (,)

Ale pan @Znawcatematu55555 z pewnością zna osoby, które pomogłyby takie informacje zdobyć,
prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Może nie jest on świadomy jak kadra kierownicza, specjaliści od PR i cała reszta osób szkoli pracowników i jakie strategie komunikacyjne przyjmują? W razie czego mam
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja ale oświadczenie w imieniu spółki wraz z innym członkiem lub prokurentem może przedstawić, bo jestem ciekawy jakie jest oficjalne stanowisko allegro w tej sprawie, bo może to support ma jakieś dziwne układy ze sprzedającym, albo się nie stosują do procedur, nie wiem, nie chce zakładać, że oficjalna strategia allegro bazuje na przyzwoleniu na oszustwa ()
  • Odpowiedz
@Voltee: Zbieraj na razie do kupy to, co możesz, powoli, po cichu, to trzeba doprowadzić do końca.
Dlatego opieram się na ważnym interesie społecznym i publicznym.
Jeśli ktoś cię nie szanuje, nie próbuj go przekonywać, rób swoje.
Niech młyn sprawiedliwości miele.
  • Odpowiedz
  • 0
@powsinogaszszlaja @Voltee

Allegro nie jest ani sądem, ani stroną transakcji. Oni co najwyżej mogą mediować pomiędzy sprzedawcą a kupującym. Allegro jako portal, nie ponosi odpowiedzialności za oferty wystawiane przez sprzedawców.

Oczywiście starają się zapewnić bezpieczeństwo transakcji. Jest np. program Protect (jest on
  • Odpowiedz
Allegro nie jest eksterytorialne. Musi działać zgodnie z polskim prawem.

@pcela: I to trzeba im przypomnieć.

Allegro jako portal, nie ponosi odpowiedzialności za oferty wystawiane przez sprzedawców.

Jeżeli jest to niezgodne z prawem, Allegro ma obowiązek podjąć działania w związku z tym.
  • Odpowiedz
I tu jest problem. Tylko sąd może to stwierdzić.

@pcela: Problem zawsze można znaleźć, ale można też podjąć działania, aby takie problemy rozwiązywać.
Pobór prowizji i brak jakichkolwiek działań w przypadku łamania prawa uważasz za dopuszczalny?
  • Odpowiedz
  • 0
@powsinogaszszlaja

Po pierwsze, obowiązuje zasada domniemania niewinności. Każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie potwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu. To jedna z zasad fundamentalnych, zawarta w konstytucji.

Po drugie, to co ja myślę, nie ma znaczenia, liczy się to co stanowi prawo.

Po trzecie. Oszustwo trzeba udowodnić i do tego musi być ono popełnione świadomie. Jesteś w stanie w 100% udowodnić, że to sprzedawca odpowiada za stan tych dysków,
  • Odpowiedz
Po pierwsze, obowiązuje zasada domniemania niewinności. Każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie potwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu. To jedna z zasad fundamentalnych, zawarta w konstytucji.

@pcela: jeżeli ktoś ukradnie... ekhm, przepraszam: jeżeli ktoś wyniesie ze sklepu towar bez wcześniejszego uiszczenia za niego należnej opłaty sprzedawcy i nie zaszły okoliczności takie, jak ucieczka przed pożarem, przylotem kosmitów, bycie politykiem, czy innymi okolicznościami usprawiedliwiającymi,
to nie mogę mówić, że ktoś coś
  • Odpowiedz
  • 0
@Voltee
Jeżeli ktoś ci coś ukradnie, to dopuści się kradzieży. Jednakże nie możesz go nazwać złodziejem, dopóki nie zostanie on prawomocnie skazany. Inaczej popełniłbyś przestępstwo pomówienia, za które grozi do 5 lat pozbawienia wolności.

Czyli mówiąc prościej. Nie możesz nazwać złodzieja złodziejem, oszusta - oszustem, mordercę - mordercą, do dopóki nie zostaną oni prawomocnie skazanij. W innym przypadku popełniasz przestępstwo. Na plus jest to ścinane z oskarżenia prywatnego.
  • Odpowiedz
@pcela: i nie masz pewności, że jestem tą samą osobą co ta za którą się podaje i że nie udzieliłem pełnomocnictwa chatowi GPT, implementując wcześniej integrację z API Wykopu, aby odniosła się do podanej sytuacji, mając na uwadze klauzulę "ChatGPT can make mistakes. Check important info.".

Nie ma więc 100% pewności, że jestem świadomy wrzucanych tu treści, tak jak Grześ może nie być świadomy, że sprzedaje taki a nie inny
  • Odpowiedz
  • 0
@powsinogaszszlaja
To taki mały eksperyment.
Żałużmy że jesteś sprzedawcą. Kupujesz towar w hurtowni i sprzedajesz go w internecie. Pewnego dnia twój dostawca, dostarcza ci lewy towar, a ty niczego nie świadomy sprzedajesz go jak każdy wcześniejszy.
Teraz pytanie. Kto jest oszustem, ty czy twój dostawca?

Dla większości to ty będziesz oszustem w takim przypadku, bo przecież musiałeś o wszystkim wiedzieć, albo to ty fałszowałeś towar i to osobiście (nie mógł to
  • Odpowiedz
To taki mały eksperyment.

@pcela: Zakładam cztery konta sprzedażowe na allegro, symulując, że każde jest odrębnym podmiotem.( ͡° ͜ʖ ͡°)

Za stary jestem na takie czcze dywagacje. Tych argumentów możesz użyć, wobec jakiegoś nieogarniętego życiowo młokosa.
  • Odpowiedz
  • 0
@powsinogaszszlaja

Chodziło mi o to, że jak ktoś cię oszuka i ty nieświadomie oszukasz innych, to nie jesteś oszustem.

A w przypadku dysków, jaka jest pewność że to ten sprzedawca czyścił w nich SMART, a nie że takie otrzymał w hurtowni?
  • Odpowiedz
@pcela: taka, że by się odniósł, próbował coś z tym zrobić, powiedział, że wyjaśni / zbada sprawę... Ja serio jestem ostrożny w osądach, ale mam równocześnie alergię na cwaniaków.
  • Odpowiedz