Aktywne Wpisy

Srasklacz +147
źródło: 1000011164
Pobierz
Koner1391 +23
Muminy szybko się starzeją, jeszcze rok temu promienieli, a dzisiaj wyglądają jak siedem nieszczęść
#raportzpanstwasrodka
#raportzpanstwasrodka
źródło: Screenshot_7
Pobierz

https://wykop.pl/link/7688189/allegro-kryje-oszustow-sprzedaz-podrabianych-dyskow-bez-konsekwencji-trwa
I mętnego tłumaczenia @allegro_pl chciałbym nadmienić, że Allegro Sp. z o.o. Spółka działa w ramach grupy holdingowej Allegro.eu z siedzibą w Luksemburgu, której głównymi udziałowcami są fundusze inwestycyjne Cinven, Permira i Mid Europa Partners. Od 2020 roku Allegro.eu notowane jest na Giełdzie Papierów Wartościowych (GPW) w Warszawie.
Czy spółka notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych dopuszcza takie nieetyczne działania na swojej platformie?
Zawołam @Voltee
#afera
#oszustwo
#oszukujo
#wykopefekt
#allegro
Do wiadomości moderacji. Zamieszczony wpis jest spowodowany troską o ważny interes społeczny, oraz ważny interes publiczny.
Allegro kryje oszustów? Sprzedaż podrabianych dysków bez konsekwencji trwa
źródło: dysk
PobierzAle pan @Znawcatematu55555 z pewnością zna osoby, które pomogłyby takie informacje zdobyć,
prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Może nie jest on świadomy jak kadra kierownicza, specjaliści od PR i cała reszta osób szkoli pracowników i jakie strategie komunikacyjne przyjmują? W razie czego mam
Nie trzeba pytać prezesa allegro, skoro są notowani na GPW.
Dlatego opieram się na ważnym interesie społecznym i publicznym.
Jeśli ktoś cię nie szanuje, nie próbuj go przekonywać, rób swoje.
Niech młyn sprawiedliwości miele.
Allegro nie jest ani sądem, ani stroną transakcji. Oni co najwyżej mogą mediować pomiędzy sprzedawcą a kupującym. Allegro jako portal, nie ponosi odpowiedzialności za oferty wystawiane przez sprzedawców.
Oczywiście starają się zapewnić bezpieczeństwo transakcji. Jest np. program Protect (jest on
@pcela: I to trzeba im przypomnieć.
Jeżeli jest to niezgodne z prawem, Allegro ma obowiązek podjąć działania w związku z tym.
I tu jest problem. Tylko sąd może to stwierdzić.
Ewentualnie przedstawiciel marki musiałby wystąpić do Allegro o usunięcie tych aukcji.
@pcela: Problem zawsze można znaleźć, ale można też podjąć działania, aby takie problemy rozwiązywać.
Pobór prowizji i brak jakichkolwiek działań w przypadku łamania prawa uważasz za dopuszczalny?
Po pierwsze, obowiązuje zasada domniemania niewinności. Każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie potwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu. To jedna z zasad fundamentalnych, zawarta w konstytucji.
Po drugie, to co ja myślę, nie ma znaczenia, liczy się to co stanowi prawo.
Po trzecie. Oszustwo trzeba udowodnić i do tego musi być ono popełnione świadomie. Jesteś w stanie w 100% udowodnić, że to sprzedawca odpowiada za stan tych dysków,
@pcela: Tym zajmą się osoby pokrzywdzone.
@pcela: jeżeli ktoś ukradnie... ekhm, przepraszam: jeżeli ktoś wyniesie ze sklepu towar bez wcześniejszego uiszczenia za niego należnej opłaty sprzedawcy i nie zaszły okoliczności takie, jak ucieczka przed pożarem, przylotem kosmitów, bycie politykiem, czy innymi okolicznościami usprawiedliwiającymi,
to nie mogę mówić, że ktoś coś
@pcela: no to akurat wiemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeżeli ktoś ci coś ukradnie, to dopuści się kradzieży. Jednakże nie możesz go nazwać złodziejem, dopóki nie zostanie on prawomocnie skazany. Inaczej popełniłbyś przestępstwo pomówienia, za które grozi do 5 lat pozbawienia wolności.
Czyli mówiąc prościej. Nie możesz nazwać złodzieja złodziejem, oszusta - oszustem, mordercę - mordercą, do dopóki nie zostaną oni prawomocnie skazanij. W innym przypadku popełniasz przestępstwo. Na plus jest to ścinane z oskarżenia prywatnego.
Komentarz usunięty przez moderatora
Nie ma więc 100% pewności, że jestem świadomy wrzucanych tu treści, tak jak Grześ może nie być świadomy, że sprzedaje taki a nie inny
To taki mały eksperyment.
Żałużmy że jesteś sprzedawcą. Kupujesz towar w hurtowni i sprzedajesz go w internecie. Pewnego dnia twój dostawca, dostarcza ci lewy towar, a ty niczego nie świadomy sprzedajesz go jak każdy wcześniejszy.
Teraz pytanie. Kto jest oszustem, ty czy twój dostawca?
Dla większości to ty będziesz oszustem w takim przypadku, bo przecież musiałeś o wszystkim wiedzieć, albo to ty fałszowałeś towar i to osobiście (nie mógł to
@pcela: Zakładam cztery konta sprzedażowe na allegro, symulując, że każde jest odrębnym podmiotem.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Za stary jestem na takie czcze dywagacje. Tych argumentów możesz użyć, wobec jakiegoś nieogarniętego życiowo młokosa.
Chodziło mi o to, że jak ktoś cię oszuka i ty nieświadomie oszukasz innych, to nie jesteś oszustem.
A w przypadku dysków, jaka jest pewność że to ten sprzedawca czyścił w nich SMART, a nie że takie otrzymał w hurtowni?