Wpis z mikrobloga

Czołem Mirki. 2 tygodnie temu skończyli mi robić tynki hybrydowe. Czy tak powinna wyglądać ściana po 2 tygodniach? Miejscami widać ciemniejsze plamy to jeszcze rozumiem. Bardziej zastanawiają mnie te białe wykwity. Temperatura zazwyczaj powyżej +5. Dwa razy wywietrzyłem mocniej dom. Tak to okna zamknięte bo w nocy potrafiło być na minusie. Dom ocieplony. #budujzwykopem
Fr0g6ster - Czołem Mirki. 2 tygodnie temu skończyli mi robić tynki hybrydowe. Czy tak...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fr0g6ster: gips jak wiadomo nie lubi wilgoci, długo utrzymująca się wilgoć w tynkach gipsowych = grzyb, w zimie masz wilgotność powietrza znacznie powyżej 80% na reszte odpowiedz sobie sam. Tynki muszą wyschnąć w jakimś skończonym wymiarze czasu, schnięcie przez rok to grzyb gwarantowany, myślę że bezpieczne schnięcie to max 2-3 miesiące, a potem nie przekraczenie 80%.
  • Odpowiedz
w sumie te tynki niczym się między sobą nie różnią. Producenci deklarują jedynie klasę reakcji na ogień i to wszystko.

@brunoted: acha, to weź proszę zapoznaj się z kartą techniczną i nie pisz więcej takich rzeczy bo różnice są spore. Np THM możesz nakładać od min 8 do max 40mm na jeden raz!
  • Odpowiedz
@ksiak to nie zmienia faktu, że producent tynku odpowiada tylko za właściwości użytkowe podane w deklaracji właściwości użytkowych a różnice technologiczne to zupełnie inny aspekt (technologia nakładania nie ma nic wspólnego z deklarowanymi właściwościami).
  • Odpowiedz