Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dylemat do rozwiązania - IT, B2B. Full stack 6 lat expa.

Opcja 1: Obecna kontraktornia chce mi dać jakąś kontrofertę przy wypowiedzeniu. Projekt na lata. Mały polski zespół. Praca na luzie. Współpraca od dłuższego czasu. Angular 17, .NET 8 EF, SQL Server. Stagnacja: Rabbit, Docker, Github Actions to dla nich nowość. Nie rozwijam się. Atmosfera git.

Opcja 2: Nowa kontraktornia (duże korpo) daje 150/h (to już jest max na projekt). Projekt: Klient z USA. ~50 devów, teamy 5-10 osób. Wiem, że są Polacy, Ukraińcy, Hindusi. Angular 18, SQL Server, .NET 7 (jednak część systemu dalej na starym Frameworku), sporadyczne utrzymywanie apki C++ (apka, która jest migrowana), SQLe pisane z palca. Angielski mam taki ok, pewnie bym podciągnął.

Co byście zrobili? Nie pracowałem jeszcze u zagranicznego klienta. Iść za ambicjami (opcja 2)? Czy przy jakiejś konkretnej stawce (np. 160) zostać? Jaką stawkę wołać?

#pracait #programista15k #it

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

Zmieniać robotę?

• Opcja 1 - zostać (za ile?) 71.2% (47)
  • Opcja 2 - zmieniać (150/h) 28.8% (19)

Oddanych głosów: 66

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Trochę nie moja gałąź, ale czy po "latach" na jednym projekcie będziesz cokolwiek warty na rynku pracy (dla innych, gdybyś chciał/musiał zmienić)? Czy jak w opcji 1 dostaniesz np. te 160/h, to po "latach" to dalej będzie dobra stawka?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zostajesz za 150-160 i szukasz aż nie dostaniesz 190

Zmienianie roboty za tyle samo mija się z celem. Okaże się że to jednak .net framework, 90% to nie ogarnięci z Indii, połowę czasu utrzymujesz ich kod w cpp i jesteś w dupie i się stresujesz że chcesz od razy zmienić a w cv zaraz będzie że skoczek co zmienia co chwilę
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: opcja 2 brzmi jak rak. 150 zł/h dla full stacka z 6 letnim expem? Ten klient z USA to pewnie podobną stawkę płaci tam sprzątaczce xD szukają frajerów z Europy wschodniej za bieda stawki, nie zdziwię się jak jeszcze wam każą siedzieć po godzinach i robić demo dla klienta w amerykańskim timezonie xD
  • Odpowiedz
opcja 2 brzmi jak rak. 150 zł/h dla full stacka z 6 letnim expem?

@bart40404: Rak, ale tak teraz to wygląda. Według raportu Bulldogjob przeciętny senior ma na B2B 25 500 i prawie 10 lat doświadczenia (przeciętny fullstack w ogóle prawie 7 lat), więc ta oferta to rynkowy standard.
  • Odpowiedz
@Iwasawa: ale też nie każdy zmienia często pracę, sporo osób mieszka w mniejszych miastach, część osób pracuje w polskich januszexach. Te osoby zaniżają średnią. Patrząc na to, że klient jest z USA (co często oznacza większy zapieprz i konieczność spotkań wieczornych), a do tego byłaby to nowa praca, to moim zdaniem stawka jest słaba. To już wolałbym zostać w obecnej pracy, z luźną atmosferą i pewnie dużo lepszymi podwyżkami, bo
  • Odpowiedz