Wpis z mikrobloga

@Jarkendarion: Fedora instalowana testowo z płyty zakupionej z czasopismem - właśnie wyszła na rynek, wszystko w instalacji z linii poleceń. Ubuntu, tuż po wydaniu pierwszej dystrybucji by zobaczyć o czym to tak się chwalą. I już na poważnie - przesiadka z Windowsa jak zaczynała wchodzić dziesiątka - Manjaro, ze względu na fajną nazwę, a potem Kubuntu, ze względu na Plasmę. I tak już sobie trwam na tym Kubuntu.

• Odpowiedz
@Jarkendarion:

Na PC: Slackware (3.2 albo 3.3, nie pamiętam już, bo to juz ten wiek - instalacja z flopów, bo nie miałem czytnika CD-ROM) -> Gentoo -> Manjaro/Arch (teraz Arch do pracy/zabawy i Pop!_OS na laptopie jako daily driver).

Na serwerach: Slackware -> Gentoo -> Debian -> CentOS (teraz Debian/SLES).

Po drodze były okazjonalnie jakieś Minty, Fedory, ElementaryOS, OpenSUSE i inne, ale nie przyjęły sie u mnie na długo.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarkendarion z 15 lat temu Mint, ale nie dało się za bardzo w coś grać. Od jakiegoś roku Endeavour na laptopie, na głównym pececie do gier Fedora. Plus homelab na Ubuntu Server.
  • Odpowiedz
@Jarkendarion pierwszą dystrybucją z jaką miałem kontakt był Aurox (stworzony przez naszych rodaków) ponad 20lat temu
Później testowałem dużo dystrybucji (zbierałem gazety typu Linux magazine itp) pamiętam że sporo czasu siedziałem na Suse. Były podejścia do CentOs? Gentoo, Debiana i innych. Następne lata spędziłem na Ubuntu i pochodnych. Obecnie od dobrych kilku lat Mint, chociaż lubię czasem dla funu pobawić się innymi dystrybucjami. Na foto tak na szybko jakaś część płyt
RidgeForrester - @Jarkendarion pierwszą dystrybucją z jaką miałem kontakt był Aurox (...

źródło: temp_file470445749649657642

Pobierz
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: Slackware (na MC68k), RH5, RH6 (aż do 6.2), Mandrake aż do 10, FreeBSD (tak, to nie Linux) i Gentoo. Po drodze macane były distra typu Debian, PLD, Ubuntu, Arch oraz inne OSy jak FreeBSD, OpenBSD, QNX czy BeOS. Obecnie jest to Gentoo na wszystkim na amd64, Debian na MC68k i Debian-ish na RPi. W pracy to zależy - głównie RHEL i Ubuntu.
  • Odpowiedz
Mint -> Manjaro -> Tumbleweed i nawet nie myślę o zmianie tego ostatniego

@gwyddbwyll: wbrew pozorom, nie kazdy na tagu bedzie kojarzyl ze o ostatnim distro którym napisales to OpenSuse, a warto ten fakt podkreslić bo odnoszę wrażenie że to mocno niedoceniane distro, też obecnie na nim siedze i jestem zachwycony
blackbird - >Mint -> Manjaro -> Tumbleweed i nawet nie myślę o zmianie tego ostatnieg...

źródło: Opensuse_

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Foxing ma sporo preinstalowanych przydatnych pakietów, takich jak gamescope czy LACT, dodatkowo sporo konfiguracji w kierunku używania jako distro konsolowe/alternatywa do handheldów, w tym Steam Decka. No i ma wbudowany automat do wykrywania rodzaju karty graficznej i instalacji odpowiednich sterowników w przypadku Nvidii.
  • Odpowiedz
Na foto tak na szybko jakaś część płyt z Ubuntu za czasów jak wysyłali za free, ale się wtedy człowiek cieszył jak dostawał te paczki, jeszcze nalepki dorzucali

@RidgeForrester: tak się zaczęła moja przygoda z Linuxem. Uznałem, że za darmo to uczciwa cena i sprawdziłem Ubuntu. Pasowało. Potem jak miałem internet to Debian pasował bardziej. A w międzyczasie dużo różnych eksperymentów, które jednak nie zostały na dłużej. Ale po dekadzie
  • Odpowiedz