#nieruchomosci #pytanie Zawsze mnie takie szeregowce intrygowały i zastanawiałem się kto to kupuje, kim jest klient docelowy takiej nieruchomości. Dlaczego ludzie to kupują? Jakie są plusy takiego rozwiązania bo ja nie widzę żadnego, masz "kawałek" podwórka który sąsiaduje z 5 innymi podwórkami, na co przeznaczyć taki teren? na basen ze stelażem, trampolinę i 100 tuj ? Innego zastosowania nie widzę, żonka sie upier***iła na własny dom ale cie nie stać i wtedy takie coś się kupuje ? Na wynajem xd ? K---a mieszkasz w środku takiego szeregowca z obu stron sąsiad, słyszysz co się dzieje za ścianą np. jak kaszojad ryjca piłuje.
@sberatel: Bo koncepcja takich miast ogrodów pochodzi jeszcze z XIX w. . W których przedmieścia miast to właśnie takie zielone osiedla małych bliźniaków, szeregówek. Przykładem jest np. budowane przez niemców zielone osiedle grabiszyn we wrocławiu. Tam powierzchnia mieszkania w bliźniaku to było jakieś 70-80m czyli podobnie jak dziś. Tyle ze to było miasto a nie wypizdowie pod miastem.
@CzarnaSylweta: Wiesz co, wszystko zależy od priorytetów i budżetu. Szeregówka to kompromis – więcej przestrzeni niż w mieszkaniu, ale jednak sąsiedzi za ścianą. Jeśli chodzi o akustykę, to faktycznie bywa różnie – jedne szeregowce są dobrze wygłuszone, inne przepuszczają dźwięki gorzej niż blok. Alternatywy? Bliźniak – trochę jak szeregowiec, ale masz tylko jedną ścianę wspólną.
Zabudowa szeregowa to własne ściany konstrukcyjne/nośne nie połączone z budynkiem obok. Czyli od sąsiada dzieli cię minimum 2x18cm. Nie masz nikogo nad sobą i pod soba.
@lubaxd: po pierwsze to są grube murowane ściany więc nie słyszysz nic od sąsiadów. To nie blok z dykty gdzie się wszystko przenosi. Po drugie mały ogródek to mało roboty, większość ludzi nie potrzebuje hektara ziemi. Po trzeci taka szeregówka będzie w cenie mieszkania, dom wolnostojący z działka będzie cie kosztował 2x więcej. Po czwarte bardzo często są w dobrych lokalizacjach blisko miasta, a nie 20km dalej. Moja siorka kupiła
@greenbong: @CzarnaSylweta to już wolę mieszkanie w bloku z ogrodem, teraz większość nowych mieszkań na parterze ma ogródek, więc nie nie jest ciężko takie mieszkanie znaleźć. A tak to macie minusy domu z minusami bloku, nie no super
@4mmc-enjoyer: lol, no ja tak nie uważam xd Po pierwsze znajdź mi 100-120 metrowe mieszkanie w bloku, po drugie pod tym mieszkaniem będziesz miał plac zabaw z dziećmi dracymi mordę, nie mówiąc że ten blok będzie zawsze gorzej wykonany
@lubaxd: osobiście nie mieszkam w czymś takim ale to jest idealna równowaga między zabawą w budowę, a mieszkaniem. Ktoś zaraz powie "ojojoj wielka zabawa w budowę, płacisz firmie i Ci buduje" No tak ale znajdź działkę, znajdź firmę i pilnuj wszystkiego. tutaj przychodzisz na gotowe i bierzesz albo nie.
Bo za normalnych czasów takie domki to było ekonomiczne budowanie dla robotników, przynajmniej na zachodzie Europy. Jak popatrzysz na starsze osiedla takich szeregowek to starzeją się dobrze i najczęściej są poszukiwane. Tyle ze tak się dzieje jak jest to rozplanowane, układ ulic no i w mieście. W obecnej polskiej wersji najczęściej wypizdow w środku pola otoczony plotem i brama na pilota.
@lubaxd: Takie co pokazałeś to faktycznie idiotyczne. Natomiast bardzo sensowne są takie, gdzie masz w miarę szerokie podwórko (pozawalające na zaparkowanie 2 samochodów prostopadle do domów + miejsce na swobodne manewrowanie) - masz wtedy po prostu podwórko dość małej, w miarę jednorodnej społeczności (młode małżeństwa w miarę dobrze sytuowane z dwójką-trójką dzieci). Dzieciaki najczęściej w podobnym wieku, mają ze sobą niezły kontakt, przesiadują grupkami albo na podwórku albo w jednym
Zawsze mnie takie szeregowce intrygowały i zastanawiałem się kto to kupuje, kim jest klient docelowy takiej nieruchomości. Dlaczego ludzie to kupują? Jakie są plusy takiego rozwiązania bo ja nie widzę żadnego, masz "kawałek" podwórka który sąsiaduje z 5 innymi podwórkami, na co przeznaczyć taki teren? na basen ze stelażem, trampolinę i 100 tuj ? Innego zastosowania nie widzę, żonka sie upier***iła na własny dom ale cie nie stać i wtedy takie coś się kupuje ? Na wynajem xd ?
K---a mieszkasz w środku takiego szeregowca z obu stron sąsiad, słyszysz co się dzieje za ścianą np. jak kaszojad ryjca piłuje.
źródło: image;s=1280x1024;q=80
Pobierz@niegwynebleid: Kto ci powiedział, że w szeregówce nie słychać?
Śmieszny jesteś.
W nieruchomościach na pierwszym miejscu jest lokalizacja. Dom wolnostojący wymaga działki +3-4m z każdej strony
Alternatywy?
Bliźniak – trochę jak szeregowiec, ale masz tylko jedną ścianę wspólną.
A tak to macie minusy domu z minusami bloku, nie no super
Komentarz usunięty przez moderatora
Po pierwsze znajdź mi 100-120 metrowe mieszkanie w bloku, po drugie pod tym mieszkaniem będziesz miał plac zabaw z dziećmi dracymi mordę, nie mówiąc że ten blok będzie zawsze gorzej wykonany
Bo za normalnych czasów takie domki to było ekonomiczne budowanie dla robotników, przynajmniej na zachodzie Europy. Jak popatrzysz na starsze osiedla takich szeregowek to starzeją się dobrze i najczęściej są poszukiwane. Tyle ze tak się dzieje jak jest to rozplanowane, układ ulic no i w mieście. W obecnej polskiej wersji najczęściej wypizdow w środku pola otoczony plotem i brama na pilota.