Wpis z mikrobloga

NR 316 #serialseries
LISTA SERIALI

Dojrzewanie - Adolescence

Twórcy: Stephen Graham i Jack Thorne
IMDb: 8.4/10
https://www.imdb.com/title/tt31806037/
Gatunek: kryminał, dramat

Trzynastoletni chłopiec jest zatrzymany przez policję za zamordowanie koleżanki ze szkoły.

Czy polecam? Dawno nie widziałem tak dobrze zrealizowanego serialu i tak łapiącego za gardło. Zaledwie cztery odcinki ale każdy z nich to małe arcydzieło, bo kręcone oneshotem - bez cięć. Daje to naprawdę nieprzyjemne współodczuwanie bohaterów. Jakość aktorska na najwyższym poziomie a dzieciaki grające mają przed sobą karierę w tej branży. Sama historia jest zarazem tak przyziemna z jednej strony a z drugiej tak skomplikowana i przytłaczająca jak tylko się da. Przytłaczający szczególnie dla rodziców…
WLADCA_MALP - NR 316 #serialseries 
LISTA SERIALI

Dojrzewanie - Adolescence

Twórcy:...

źródło: MV5BNGY1YjBiNzMtYWZhNC00OWViLWE0MzItNjc4YzczOGNiM2I0XkEyXkFqcGc@._V1_FMjpg_UX1000_

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A napiszesz czemu ja zabił? Bo widziałem polityków co mówią że dlatego że incel i mizogon co się Tate nasłuchał, ale czytałem też opinie że dlatego że koleżanka go prześladowała w mediach społecznościowych.
  • Odpowiedz
@WLADCA_MALP: Dopiero marzec, a już serial roku? :) Wciąga jak spaghetti i aktorsko też wysoko, dodatkowo ten efekt bez cięć. Mnie natomiast średnio ruszał emocjonalnie, na co wielu zwraca uwagę, ale to może dlatego, że podczas oglądania robiłem też coś innego. No i podobno posiadanie dzieci podbija efekt - całkiem możliwe.
  • Odpowiedz
  • 1
@cooles: tak, rodzice przeżywają to mocniej, bo jest tak bardzo prawdopodobne - dobry chłopak z dobrej rodziny.
@Dragimir - to właśnie to niedopowiedzenie broi wrażenie - pamiętaj jak się kończy ostatni odcinek - załamanym ojcem, który nie wie gdzie zawiódł.
  • Odpowiedz
załamanym ojcem, który nie wie gdzie zawiódł.

@WLADCA_MALP: No właśnie pytanie CZY w ogóle zawiódł. Wiadomo, że dobry rodzic będzie się obwiniał o błędy dziecka, ale tu przecież obiektywnie jego winy nie ma. To wyłącznie wpływ otoczenia pozarodzinnego doprowadził do tych wydarzeń. Co mogli zrobić rodzice? Powtarzać więcej razy, że nie wolno zabijać? Jedyne co mi przychodzi na myśl, to bardziej dowartościowywać dzieciaka, ale to z kolei mogłoby prowadzić do
  • Odpowiedz
  • 0
CZY w ogóle zawiódł

@BShKF: Dziś różnice międzypokoleniowe są dużo większe niż kiedyś. Przepaść technologiczna pomiędzy jednymi a drugimi się powiększa i to się już nie zmieni. Może kolejne pokolenia będą miały łatwiej choć wątpię.
  • Odpowiedz